belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

Rendhagyó városnéző túrákat, kirándulásokat szerveztek a múzeumok, amelyeken a múzeumi szakemberek felhívták a résztvevők figyelmét a település, városrész kulturális, épített és természeti értékeire, mindezt múzeumi kötődéssel. Volt, ahol különleges járművel tették mindezt (italbringa, lovaskocsi, bringó hintó), volt, ahol az idegenvezető személye növelte tovább a program vonzerejét, és volt, ahol a geocaching rejtelmeibe vezették be a látogatókat.

  • Kertvárosi Helytörténeti és Emlékezet Központ - Budapest XVI. ker: 35 + 100 fő

 Kertvárosi Időutazások - gyalog és két keréken

Kerékpárral a mátyásföldi villanegyedtől a Naplás-tóig - Ingyenes kerékpártúrát hirdettek a mátyásföldi villanegyedtől a Naplás-tóig 2016. október 2-ára. Kihangosítós idegenvezetéssel kerékpárral barangolták be a patinás ómátyásföldi villanegyedet, érintettek 120 éve épült „luxuslakóparkot”, védett villákat, Erzsébet-ligetet, a nagyszállót  és az egykori szovjet főhadiszállást is –  mindezekről rengeteg érdekességet meséltek. Majd a Szilas-patak mellett, a vadonatúj bicikliúton lekerekeztünk a természetvédelmi oltalom alatt álló Naplás-tóhoz. A 4 órás könnyű túra során végig egyenes terepen haladtunk, a látványosságoknál meg-megálltunk. A táv 14 kilométer volt.
Külön Facebook eseményt csináltak a kerékpáros túrának, mivel ingyenes volt, számos bringás szervezet és csoport megosztotta, így 17.000 embert értünk el, és 1,3 ezren rá is kattintottak a felhívásra. 340-en visszajeleztek, hogy érdekli őket vagy eljönnének. Ez rekordszám, de kénytelenek voltak 35 főben meghúzni meg a létszámot.
 
ÖTLET: Külön Facebook esemény, kihangosítós idegenvezetés
 
 Kertvárosi Időutazások - séta diákoknak
 
Diákcsoportoknak két témakörben múzeumlátogatással egybekötött sétákat hirdettek.
Négy általános iskolai diákcsoportnak tartottak meg a pályázatnak köszönhetően ingyenesen a Kertvárosi Helytörténeti Gyűjteményben interaktív tárlatvezetéssel induló Mátyásföldi úri villanegyed sétát. A múzeumpedagógiai élménytúrán a történeteket hallgatva bepillantottak a hajdani villalakók életébe. A látványos séta végén 
csokiajándékért vetélkedőt tartottak, így a diákokkal játékosan, élményszerűen, a „hely szellemét” megéreztetve ismertették meg lakóhelyük látnivalóit, történetét, építészeti és kulturális nevezetességeit. Céljuk az, hogy 12-13 éves korára minden itt élő gyermek ismerkedjen meg lakóhelyének múltjával és nevezetességeivel, szeresse meg szűkebb pátriáját.
A programabból a szempontból is hasznos volt, hogy a 2010 óta működő Kertvárosi Helytörténeti Gyűjtemény látogatása önmagában kevésbé vonzó az iskoláknak, ám így, sétával egybekötve már be tudták vonzani őket a kiállításra is.
 
ÖTLET: interaktív tárlatvezetéssel összekötött séta
 
  • Janus Pannonius Múzeum - Pécs: 190 fő

 Erdei gombász hétvége a múzeumban 
 
A gombáknak kedvezőtlen időjárás ellenére közel 170 gombafaj frissen gyűjtött példányait, valamint preparátumait és gombakészítményeket láthattak a látogatók a kiállításban, amit gombajátékos gyereksarok is kiegészített. A hétvégi kiállításprogramot sok előadás és három gombásztúra gazdagította. Az érdekes előadások során a múzeumi előadó kicsinek bizonyult, a túrákon is sokan vettek részt, és a kiállítás látogatottsága is folyamatos, olykor tömeges volt. Nagy örömünkre sok gyerek és gombákban kevésbé jártas felnőtt ismerkedett a színekben és formákban gazdag, változatos gombavilággal. Reméljük sokan megismerték a gyilkos galócát is, melynek biztos felismerése alapkövetelmény a gombagyűjtők számára.  Az esemény nem jöhetett volna létre a Pécs-Baranyai Gombakör tagjainak éjszakába és hajnalokba nyúló gombagyűjtése és gombahatározása, túravezetése és sok egyéb segítsége nélkül. Köszönet a gombászoknak, azért mert az ötlet első felvetésére azonnal megmozdultak, és így létrejöhetett a múzeum és a Pécs-Baranyai Gombakör közös programja, melyen a Kárászi Gombász Egyesület is részt vett. 
 
ÖTLET: együttműködés - összefogás, túra
 
  • Dornyay Béla Múzeum Bányászati Kiállítóhelye - Salgótarján: 78 fő

Program címe: Séta a Bányavárosban
 
Az esemény egy rendhagyó városnéző séta volt 2 turnusban, két időpontban, megrendezve, mely a salgótarjáni Dornyay Béla Múzeum Bányászati kiállítóhelyről indult és az egykori bányatelep megmaradt épületeit mutatta be, melyek ma már más funkciót töltenek be. Az épületek korábbi funkcióiról, elhelyezkedéséről, hozzá kapcsolódó történetekről Dr. Fodor Miklós történész muzeológus tartott beszámolókat a séta során a résztvevő gyerekeknek, a mai város több helyszínén, épületénél is megállva.
A kb. 1 - 1,5 órás séta érintette a volt bányatársulati intézmények épületeit, az igazgatósági épületet, az élelemtárt, bányai kórházat, bányakaszinót, bányamentő állomást. A diákok megismerhették városuk urbanizációjának első színterét, valamint azt, hogyan alakult át az adott városrész eredeti funkcióját elveszítve.
A program elsősorban középiskolást korosztályt szólított meg, összesen három helyi középiskola tanulói vettek részt kísérőkkel a két alkalmas sétán. A program célja Salgótarján, mint bányászváros bemutatása volt, továbbá annak bemutatása, hogy az egykori bányatársaság milyen szerepet töltött be Salgótarján várossá fejlődésében.
 
ÖTLET: rendhagyó séta

Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  JAN 21
  hétfő
 
Látható háttér - helyi szakmai nap
  JAN 21
  hétfő
 
Helyi szakmai nap Mezőtúron a múzeumi tehetséggondozásról
  JAN 25
  péntek
 
Megyei szakmai nap a Kubinyi Ferenc Múzeumban
  JAN 26
  szombat
 
A tehetséggondozás lehetőségei a múzeumokban, a köznevelési és közművelődési intézményekben
  JAN 28
  hétfő
 
II. Mesterségünk címere: múzeum - Fórum múzeumi szakembereknek
  FEB 04
  hétfő
 
Vas megyei szakmai nap az iskolai közösségi szolgálatról
HKSZCSPSZV
123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

JANUÁR

19

SZOMBAT

legfrissebb híreink


2019. 01. 16.
Versenyben a Ludwig Múzeum az év legjobb kortárs művészeti tárlata díjért!
2019. 01. 15.
Ajánljuk a 2018. évi II. Országos és III. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia konferenciakötetét
2018. 11. 28.
Sopronban is tartjuk a frontot!
2018. 11. 08.
Könyvtár és múzeum a kultúraközvetítés szolgálatában
Magyar Múzeumok


2019. 01. 19.
Magyarországi kiállítás is szerepel a Global Fine Art Awards díj közönségszavazásán
2019. 01. 19.
Gyász: tragikus hirtelenséggel elhunyt Sárkány József művészettörténész
2019. 01. 19.
Holnap zár a Rejtett történetek című kiállítás
2019. 01. 18.
Hamvas Béla napot tart a Műcsarnok
Skanzen hírek


2018. 12. 12.
Kis karácsonyfa történelem a SkanzenBlogról
2018. 12. 12.
Skanzen és New York - kiállítás nyílik régi korok karácsonyáról
2018. 11. 16.
Nyisztor Tinka a Szennai Skanzenben
2018. 10. 18.
A mi 56-unk a Skanzenben