belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Szolgáltató múzeumok nyomában

Szolgáltató múzeumok nyomában

A muzeális intézmények paradigmaváltáson mennek át a jelenben. A gyűjtemény mellett a látogatóra fókuszáló múzeumok társadalmi szerepvállalása és hasznossága mindinkább előtérbe kerül. Az  egyre nyitottabb színterekké váló múzeumoknak érdeke, hogy újrapozícionálják magukat, alaptevékenységük a kultúra közvetítés mellett a kor társadalmi és gazdasági változásit és igényeit figyelembe véve, olyan szolgáltatásokat nyújtsanak látogatóiknak, melyekkel passzív kultúrafogyasztóból involvált, aktív részeseivé válhatnak a múzeum életének.

E szemléletváltás eredményeinek megismerése nyomába eredtek az országos múzeumi koordinátorhálózat tagjai, hogy három város – Kecskemét, Ópusztaszer, Szeged - a hat intézményének szolgáltató múzeumi jó gyakorlatait ismerhessék meg, három napos szakmai műhelygyakorlatukon.

Katona József Múzeum Cifrapalota
#szolgáltatómúzeum #kecskemét650 #virtuálisvalóság

Szolgáltató múzeumok nyomában

A kecskeméti Katona József Múzeum Cifrapalota Kiállítóhely szolgáltató múzeumi attitűdje a már nagyjából tíz éve működő, színes múzeumpedagógiai választékban mutatkozik meg. A kicsiktől a nagyokig mindenkit szeretettel várnak a foglalkozásokra, melyek mindig egy-egy tárlathoz kapcsolódnak. Kézműves foglalkozásaik során a résztvevők megismerkedhetnek régi kézműves technikákkal, de helyet kap a zene és a tánc is.

Szolgáltató múzeumok nyomában

A tudástartalmak szórakoztató átadására szolgál kiváló példaként a Kecskemét 650 című kiállításuk, mely  Kecskemét városának 650 éves történetét járja végig. A történelmi múlta való visszatekintést remekül ellensúlyozták modern vizuális technológiai megvalósításokkal, így a fiatalabb korosztályt is hamar magával ragadja a helyszín. A tárlat interaktivitásra invitálja az érdeklődőt, megfogható tárgyak, remek selfie színhelyek, kinyitható fiókok, interaktív kivetítők révén.

Ráday Múzeum
#szakképzéstámogatása #civilközösségek #szolgáltatómúzeum #élőtörténelem #rejtélyamúzeumban #utazómúzeum

Szolgáltató múzeumok nyomában

A Dunamelléki Egyházkerület Református Ráday Múzeum célja bemutatni az egyházművészet történetét és a református egyház kincseit.

A múzeum működésében sok ponton jelenik meg a szolgáltató múzeumi szemlélet. Az épületben 2015 óta működik egy ötvösműhely, a különböző foglalkozások során nem csak a mesterség megőrzése cél, hanem a fiatal korosztály megismertetése a szakma szépségeivel előadások, gyakorlati órák révén. Az itt készült tárgyakat és ékszereket a gyerekek természetesen haza is vihetik. A felnőttek pedig különböző tanfolyamokon sajátíthatják el az ötvös- és zománcművesség technikáit a kezdőtől a haladó szintig.

A múzeum a szakképzés támogatása mellett, szolgáltató múzeumként szoros együttműködésben áll különböző civil közösségekkel. Ládafia utazó múzeumi foglalkozásukkal 2017-óta járják az országot, és tartanak alsó tagozattól a  gimnazista diákokig akár kihelyezett múzeumi órákat is A pénteki napokon lehetőség van részt venni egy élő történelemmel egybekötött nyomozós játékban, melyet Hegedűs Géza Kulcsra zárt szoba című regénye ihletett. A Ráday Múzeum sokszínű programrepertoárjához hozzátartozik a múzeumi önkéntesség támogatása is.

Leskowsky Hangszergyűjtemény
#szolgáltatómúzeum #élménytárház #újragyerekvagyok

Szolgáltató múzeumok nyomában

Kecskeméti látogatás utolsó helyszíne a Leskowsky Hanszergyűjtemény. A több, mint kétezer darabot számláló gyűjteményben előzetes zenei tudás nélkül is remekül elszórakozhatnak kicsik és nagyok. A szolgáltató múzeumi szemléletet, a múzeum város életébe való integrálását a kiállítótérben rendszeresen rendezett tematikus napok, a közös zenélések és a város rendezvényeire való kitelepülések segítik.

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark
#szolgáltatómúzeum #IKSZ #3dmozi #ősatyáink #éjszakaamúzeumban

Szolgáltató múzeumok nyomában

Ópusztaszeren, a hatalmas területen megannyi változatos helyszínen zajló foglalkozással várják a látogatókat. A múzeum szolgáltatói intézményi tevékenységei között szerepel, hogy a nemzeti park szeretné az iskolák számára azt az élményt nyújtani, amit a diákok nem láthatnak és tapasztalhatnak meg az órákon az iskolapadban. Erre szolgál például az Emlékpark moziterme, mely 3D-s filmek lejátszására is alkalmas.  A látogatóközpontban található foglalkoztató terem, ahol vakoknak és gyengédátóknak is tartanak programokat, 300 fős konferencia terem a rendezvények számára. Záróra után kísérteties élményben lehet része az erre fogékony látogatóknak. IKSZ-es hallgatók és fiatal múzeumpedagógusok segítségével megrendezett vetélkedőt próbálhatnak ki, aminek lényege, a csapatok végig járják válaszokat kutatva a kiürült és elsötétítve hagyott kiállítótereket, ahol néha szokatlan „lelkekbe” botlanak.

Móra Ferenc Múzeum Fekete-ház
#szolgáltatómúzeum #közszolgálat #storytelling #önkéntesség

Szolgáltató múzeumok nyomában

Szolgáltató múzeumok nyomában

Szeged város idén ünnepli szabad királyi városi jogának visszaszerzésének 300. évét. A város közepén felállított tortában ismeretterjesztő filmvetítés mellett, interaktív városismereti játékokat próbálhat ki az érdeklődő. A Móra Ferenc Múzeum életében nagyon fontos Szeged lakóinak megszólítása és a látogatók közösségként való kezelése, személyes kapcsolat kialakítása. Kiállításaik során gyűjtéseket rendeznek, melyek által lehetőség adódik személyes történetek bemutatására, együttműködnek a helyi éttermekkel, nevezetességekkel egy-egy tematika kapcsán, különböző művészi megmozdulásokat visznek véghez az üzenet átadásának céljából, mint például az ideiglenes Dali utca átnevezése,  vagy a Kas galéria becsomagolása.

Reök Palota
#szolgáltatómúzeum #interaktívtárlatvezetés #önkéntesség

Szolgáltató múzeumok nyomában

A kortárs művészeti remekeket bemutató galéria szervezett önkénteshálózattal rendelkezik. Amerikai mintát követve az itteni vezetések sajátos formát mutatnak. A séta nem az alkotások történetének meghallgatásából áll, hanem a tárlatvezető egyfajta spirituális kalauzként a néző aktív bevonásával gombolyítja fel az alkotások mögött megbúvó tartalmakat elmélkedéssel, leírással és a benyomások megvitatásával. A Glex módszerének (Gallery Learning Experience) célja nem egy részletes műelemzés átadása, hanem a téma és a benyomások átbeszélése. Az újszerű vezetés befogadásához mindkét fél részéről szemléletváltásra van szükség.

A három város hat múzeuma rengeteg színes és ötletes megoldást mutatott be szolgáltató múzeumi jó gyakorlatokra. A célunk, hogy a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt koordinátorai új impulzusokat szerezzenek, hogy később ezeket saját intézményeikben is sikeresen alkalmazhassák és továbbadják a tudást a környező múzeumoknak, kiállítóhelyeknek.

A szakmai tanulmányútra a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú európai uniós projekt keretében került sor.  A projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

 

Szerző: Knob Alexandra

Fotó: Knob Alexandra

 

Az országos múzeumi koordinátorhálózat

Kecskemét 300 kiállítás a Cifrapalotában
Virtuális városnézés
Rejtvényfejtő játék a Ráday Múzeumban
Leskowsky Hangszergyűjtemény
Magyar történelem 3D-ben
Az ópusztaszeri gyógynövénykert
Szatmári Csilla múzeumi koordinátor előadása a Fekete Házban
Te is megrajzolhatod a kiállítást
Reök-palota

Nyitólap

eseménynaptár


  SZEP 09
  hétfő
 
VIII. Országos és IV. Nemzetközi Múzeumandragógiai Konferencia
  SZEP 16
  hétfő
 
Alternatív múzeumi erőforrások (AME30T)
  SZEP 18
  szerda
 
EGY ÚJ ÉVTIZED KÜSZÖBÉN C. Múzeumi információs nap
  SZEP 23
  hétfő
 
XVII. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓ
  SZEP 27
  péntek
 
Csongrádra megy a Múzeumi Játékmustra
  OKT 02
  szerda
 
Jelen leszünk Dijonban az ENCATC konferenciáján
HKSZCSPSZV
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

AUGUSZTUS

22

CSÜTÖRÖTÖK

legfrissebb híreink


2019. 08. 13.
Megváltozik az élet a Múzeumi Nívódíjtól?
2019. 07. 24.
Képzés a legmodernebb formában, a hatékony múzeumhasználatért
2019. 07. 19.
Tanulmányút Észtországba a Cselekvő Közösség projekttel augusztus végén
2019. 06. 25.
Kurátori tárlatvezetések az Art Capital 2019 szakmai napján
Magyar Múzeumok


2019. 08. 22.
Újabb öt évre Baán László lesz a Szépművészeti Múzeum főigazgatója
2019. 08. 21.
Különleges domborművekre bukkantak perui régészek
2019. 08. 21.
Interjú Népessy Noémivel, a BTM új főigazgatójával
2019. 08. 21.
Interjú Népessy Noémivel, a BTM új főigazgatójával
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben