belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Tündérkert című program bemutatása itt olvasható.

Tündérkert a Gödöllői Városi Múzeumban

2013-ban Múzeumpedagógiai Elismerő Oklevélben részesült a Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert című programsorozata és kiadványa.

Tündérkert a Gödöllői Városi Múzeumban

 A fénykép az oklevél átadásakor, a  11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón készült.

 

Kesik Gabriella, a bírálóbizottság tagja a következő módon értékelte a Gödöllői Városi Múzeum pályázatát:

A Gödöllői Városi Múzeum Tündérkert című projektjének fókuszában a város kulturális életének ez évi tematikájához, a szecesszióhoz és a gödöllői művésztelephez kapcsolódóan, a múzeum kiállításaira épülő és a település történetének egy szeletét megelevenítő igényes megjelenésű kiadvány, képes mesekönyv áll.

A szecesszió témáját, a múzeumi anyagot „bemutató-használó” mesekönyv köré több szálból szőtt esemény és programsor kapcsolódott és kapcsolódik az év során, amelyeket a múzeum a település több kulturális és oktatási intézményével együttműködésben valósított meg.

A Tündérkert programcsomag elemei a város lakóihoz általában, de elsősorban a gyerekekhez és szüleikhez, az óvódásokhoz és az általános iskolásokhoz valamint nevelőikhez, tanáraikhoz szólnak, de egyes programrészek (a könyv illusztrációiból a Városházán rendezett kiállítás, a Múzeumok éjszakája eseményei, az aluljáró szecesszió ihlette kifestése) a felnőttekhez is elviszi a város XX. század eleji életének képeit és általa a Múzeum kiállításainak értékeit is.

A projekt kiemelt figyelmet érdemlő erénye a több-szereplős, széles együttműködési körre épülő, partnerkapcsolati rendszerben megvalósított, változatos esemény- és programsor: nyitó facebook kampány, könyv- és kiállítás-bemutató, múzeumi foglalkozások, olvasó vetélkedő, rendhagyó irodalom óra, könyvbemutató felolvasó délután, Múzeumok Éjszakája, családi városfelfedezés és tárgyalkotó művészeti foglalkozás, városdíszítő falfestés felkészült diákcsoportokkal. A kiállítások és a gyűjtemény számára a Tündérkert programjai és eseményei a múzeum számára az egész év során aktív jelenlétet biztosítanak a város kulturális életében.

 

Interjú Kerényi B. Eszterrel a 2013-ba Múzeumpedagógiai elismerő Oklevélben részesített Tündérkert című programról és kiadványról:

 

A „Tündérkert” névre keresztelt kiadvány és programsorozat mesebeli figurákon keresztül igyekszik megszólítani a gyerekeket. Miért pont a tündérekre esett a választás?

Mert a tündérek a gyermeki világ részei, és a szecesszió világától sem állnak távol. Idén ugyanis Gödöllőn a Szecesszió Éve van: ez a harmadik tematikus év, amelyet meghirdet a város önkormányzata. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb városi program e köré a téma köré épül fel, és így a Gödöllői Városi Múzeum is így szervezte a programjait.

A programsorozat számos változatos programra épül. Eddig melyik kezdeményezés volt a legnépszerűbb a gyerek körében?

Minden kétséget kizárólag az Aluljáró kifestése a legsikeresebb program. Közel száz gyerek (az összes gödöllői iskola és ezen kívül két rajziskola képviselői részt vettek benne) festette ki szecessziós képekkel a város központjában található egyetlen aluljárót, amelyen nap, mint nap tömegek haladnak át. Nagyon jó érzés, ahogy a gödöllői emberek megcsodálják az elkészült alkotásokat.

A pedagógusok hogyan fogadták a Múzeumpedagógiai füzetek II. című kiadványt?

Örömmel vették, olvassák. Felolvassák óvodás és iskolás csoportokban. Most az őszi fesztivál keretében lesz egy olyan programunk, amelyet kifejezetten pedagógusoknak tartunk, és azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk nekik abban, hogy a szecessziós kiállításunkat és ezt a múzeumpedagógiai kiadványunkat megtanulhatják önállóan használni, muzeológusi vagy múzeumpedagógusi segítség nélkül.

Milyen szerepe van a meséknek az oktatásban?

Az oktatásban szerintem a tananyagot nagyszerűen ki lehet vele egészíteni. És persze a nevelés fontos eszköze is.

A kezdeményezés hatására érezhető volt bármilyen fellendülés a látogatószámot illetően?

Igen. Egyrészt a programok alatt, miatt (pl. olvasóvetélkedő) is megnőtt a látogatottság, valamint több olyan gyermek érkezett családostul a múzeumba, akik olvasták a könyvet, és „felkeresték” a tündérek kalandjainak színhelyeit.


Nyitólap

 

 

eseménynaptár


  OKT 19
  péntek
 
Konferencia: Gyűjteménymenedzsment a közösségi múzeumban
  OKT 26
  péntek
 
Digitális kalandjáték tervezése örökségi helyszínekre - szakmai nap a Matrica Múzeumban
  NOV 05
  hétfő
 
X. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
  NOV 06
  kedd
 
XX. Országos Közoktatási Szakértői Konferencia
  NOV 27
  kedd
 
MuzeumDigit Konferencia 2018
HKSZCSPSZV
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

OKTÓBER

17

SZERDA

legfrissebb híreink


2018. 10. 05.
Október 10-ig lehet jelentkezni a KÖME látogatókutatással kapcsolatos konferenciájára
2018. 09. 24.
Folytatódik a Pilla a tokban előadássorozat 2018 őszén is
2018. 09. 11.
Angol nyelvű online kurzus indul októberben: Alapvető digitális készségek múzeumi szakemberek számára
2018. 09. 11.
Megjelent Az év kiállítása 2019 díj pályázati kiírása
Magyar Múzeumok


2018. 10. 17.
Az író találkozása Földünk óriásbogarával – Avagy a kapocs a szépirodalom és a természettudományos múzeumi gyűjtemény között
2018. 10. 16.
Kortárs
2018. 10. 16.
Az év legjobb kortárs művészeti kiállítása díjra jelölték a Ludwig Múzeum egyik idei tárlatát
2018. 10. 16.
Skanzen hírek


2018. 10. 11.
Mesterek oskolája a Skanzenben
2018. 09. 20.
Elindult a SkanzenBlog
2018. 07. 13.
Programok a nyári szünidőre a Skanzenben
2018. 05. 09.
Open air museums in Central-Europe. Developing museums and local communities in VisegrádGroups