belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Utazó múzeum - sikeres programok

A tematika célja volt, hogy a intézmények kilépjenek falaik közül, és kivigyék kiállítást, múzeumpedagógiai programot, múzeumi foglalkozást, gyakorlati bemutatót, előadást a látogató elé – utcára, óvodákba, iskolákba, művelődési központokba, bárhova, ahol felkeltheti az érdeklődést a múzeum iránt.

  • OFI-Pedagógiai Könyvtár és Múzeum - Budapest, VIII. kerület: 430 fő

Táskamúzeum

Céljuk volt „kivinni” a múzeumot az iskolába, vagyis a múlt iskolájával megjelenni a Pedagógiai Múzeum legfontosabb terepén, a mai tanintézetben. Ezek a foglalkozások egyben „kedvcsinálóak” a szervezett múzeumlátogatáshoz is.
A foglalkozásokat ingyenesen rendezték, azzal a céllal, hogy olyan helyek is részesülhessenek múzeumi élményben, ahonnan egyébként sem a pedagógusok, sem a tanulók nem tudnának eljutni huzzájuk.
Az iskoláknak előre többféle foglalkozást kínáltak fel, ezekből négy típust választottak (Régen is volt iskola [dramatizált osztatlan elemi iskolai tanóra]; Tintamalac és tollszem [iskolai írásoktatás története]; Szamárfültől a szamárpadig [jutalmazás és büntetés az iskolában]; Fénytanoncok [19. századi optikai kísérletek világa].)
A meglátogatott intézmények között egyaránt megtalálható volt az állami és felekezeti, magyar és idegen tannyelvű, valamint mozgásjavító iskola is. mindkét fél számára élményt jelentett, hogy 6-tól 16 éves korig, nemcsak hazai, hanem más kultúrákból érkezett gyerekekkel is foglalkozhattak és azok érdeklődését is felkelthették.
A foglalkozásokra nagy igény mutatkozott, annyian jelentkeztek, hogy jelenlegi létszámunkkal az őszi fesztivál időhatárai között nem tudtak minden igényt kielégíteni, így már a jövő évi őszi fesztiválra is lettek előjegyzett foglalkozások. Programon 11 alkalommal 8 iskola 19 osztálya vett részt.
ÖTLET: előzetes kommunikáció a pedagógusokkal, az iskolák egyéni igényeihez való alkalmazkodás, az egyes iskolák egyedi történetének ismerete
  • Damjanich János Múzeum - Szolnok: 76 fő

HátTérKép - iskolai utazó kiállítás

A képekben és dokumentumokban gazdag kiállítási anyagot egyrészt azt mutatta be, hogyan hatottak a háborús évek az itthon maradottak mindennapjaira, másrészt felvillantja, milyen volt Szolnok épített környezete ezekben az években.
A kiállítás három tartalmi egységből állt:
1. Szolnok vármegye-székhely műemlék jellegű épületei, műemlékei.
2. Iskolák és oktatás Szolnokon az 1. világháború idején:
Hogyan, milyen körülmények között dolgoztak ezek a tanintézmények, mely tantárgyakból miket tanultak az egyes iskolákban, melyek voltak a házi olvasmányaik, hogyan értékelték a tanulókat, milyen fegyelmi szabályoknak kellett engedelmeskedniük. A kiállítás azt is feltárja, milyen hatással volt Szolnok iskoláinak életére az 1. világháború.
3. Zádor István festőművész 1. világháborúban készült fotói és grafikái.

Az utazó kiállítás a múzeumpedagógiai évnyitón megkapta az országos Nívódíjat, így ismét felállították a kiállításut és foglalkozásokat
szerveztek hozzá. Az eredetileg tervezett létszámot bővíteni kellett a nagy érdeklődésre való tekintettel.

ÖTLETEK: tananyagba illaszthető téma, együttműködés

  • Helikon Kastélymúzeum Közhasznú Nonprofit Kft. - Keszthely: 80 fő

Program címe: Széchenyi kora négy keréken (Hintók a reformkorból)

A Helikon Kastélymúzeum hintókiállításának becses darabjaival találkozhattak az érdeklődők a kastély falain kívül. Ezen a rendkívüli kiállításon a „legnagyobb magyar”, Széchenyi István korába kalauzolták el a járókelőket, hogy ők is megérezzék a korszak hangulatát a kiállított hintók által. Ki is próbálhatják egy korhű hintómásolat segítségével, milyen volt a „száguldás öröme”.
Ezzel a programmal egyrészt céljuk volt, azoknak is felkelteni az érdeklődését, ez iránt az érdekes téma iránt, akik ritkán járnak múzeumokba. A kiállításba került ritka és nagyon szép darabokat olyan környezetben igyekeztek bemutatni, mely egykoron is otthont adott ezeknek, a szóban forgó korban az emberek mindennapi közlekedésében rendkívűl fontos és meghatározó szerepet betöltő járműveknek, így az egykoron fogadóként és lóváltó állomásként működő Amazonház udvarát. Az itt kiállított hintók megcsodálásán kívül, egyes kijelölt darabokra a látogatók felülhettek, fotózkodhattak.Egy fogattal, mely egykoron is megállta volna a helyét, lehetőséget adtak a látogatóknak egy rövid városnézéssel egybekötött hintózásra, így átélhették azt az élményt mely a reformkor városi utazási szokásaira jellemző volt.

ÖTLET: kitelepülés, kipóbálás lehetősége, kapcsolódás a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016 mottójához

Nyitólap

eseménynaptár


  MÁJ 26
  vasárnap
 
Családbarát Múzeum
  MÁJ 30
  csütörtök
 
Műtárgyak Éjszakája
  MÁJ 31
  péntek
 
Pedagógiai alternatívák a hátrányos helyzetű roma fiatalok vizuális nevelésében
  JÚN 01
  szombat
 
MADARAK JÖNNEK, MADARAK MENNEK - találkozó óvodapedagógusokkal a Barcsay Múzeumban
  JÚN 03
  hétfő
 
Megyei szakmai nap a Pannonhalmi Apátságban
  JÚN 03
  hétfő
 
Szolgálató múzeumi és IKSZ-es jó gyakorlatok bemutatása a Cifrapalotában
HKSZCSPSZV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

MÁJUS

26

VASÁRNAP

legfrissebb híreink


2019. 05. 24.
ZÁR(OL)VA
2019. 05. 21.
Először adták át a Közösségi múzeum elismeréseket a Múzeumok Majálisán
2019. 05. 20.
Tanulmányút Grazba a Cselekvő Közösség projekttel júniusban
2019. 04. 26.
Már lehet jelentkezni a Cselekvő Közösség projekt dániai tanulmányútjára!
Magyar Múzeumok


2019. 05. 25.
Szombaton kezdődik a 4. Art Capital fesztivál
2019. 05. 25.
Zár(ol)va - Egy kastély titkos élete (1950-1990)
2019. 05. 25.
Zár(ol)va - Egy kastély titkos élete (1950-1990)
2019. 05. 24.
Eötvös Loránd nyomában Pestszentlőrincen - akadályverseny a világhírű fizikus élete nyomán
Skanzen hírek


2019. 04. 03.
Emlékülés a Skanzenben Sabján Tibor tiszteletére
2019. 03. 22.
Önkénteseknek tart képzést a Skanzen
2019. 03. 22.
Tavaszi napközi a Skanzenben zöldcsütörtökön és húsvét kedden
2019. 03. 22.
Tavaszváró kerti hétvége a Skanzenben