belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

SZOMBAT

08

AUGUSZTUS

VASÁRNAP

09

AUGUSZTUS

HÉTFŐ

10

AUGUSZTUS

KEDD

11

AUGUSZTUS

SZERDA

12

AUGUSZTUS

CSÜTÖRTÖK

13

AUGUSZTUS

PÉNTEK

14

AUGUSZTUS

SZOMBAT

15

AUGUSZTUS

VASÁRNAP

16

AUGUSZTUS

HÉTFŐ

17

AUGUSZTUS

KEDD

18

AUGUSZTUS

12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia
12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Kategóriák:konferencia

Helyszín: Petőfi Irodalmi Múzeum, 1053, Budapest, Károlyi utca 16.

KEZDÉS
NOVEMBER
HÉTFŐ
09
BEFEJEZÉS
NOVEMBER
KEDD
10

Az idei konferencia célja elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések, a járványügyi helyzetet követő, lehetséges irányainak kijelölése. 

 

Nyílt felhívásunkra augusztus 28-ig várjuk a jelentkezéseket a konferencia témájához kapcsolódó jó gyakorlatok bemutatására.

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

XII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

Múzeum minden körülmények között –

Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban

 

ELŐZETES KONCEPCIÓ

A kétnapos szakmai konferencián a hazai muzeális intézmények közelmúltban megvalósult online és digitális fejlesztéseit, programjait és eseményeit vizsgáljuk meg, különös tekintettel a járványügyi helyzet alatti ideiglenes múzeum bezárások jelentette kihívásokra. A magyarországi múzeumok azóta ismét megnyitották kapuikat a látogatók előtt, de 2020 tavaszának szakmai tanulságai és fejlesztései hosszú távon fogják átalakítani, amit a digitális múzeumi tartalmak hasznosításáról gondoltunk. Országos eseménysorozatok valósultak meg sikeresen online, korábban nehezen hozzáférhető múzeumi tartalmak váltak hirtelen széles körben elérhetővé és ismertté, az eddig leginkább sporadikusan jelenlévő digitális pedagógiai segédanyagok értéke pedig egyik napról a másikra felértékelődött a pedagógusok és az egész köznevelés számára. 

A konferencia célja elsősorban az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések, a járványügyi helyzetet követő, lehetséges irányainak kijelölése. 

A szakmai esemény nyitónapját felvezető plenáris előadások keretében elsősorban országos illetőségű kutatások, módszertani fejlesztések és új intézmények kerülnek bemutatásra, ezt követően pedig múzeumi összefogások és együttműködések eredményeként megvalósult nagyszabású online és digitális múzeumpedagógiai jó gyakorlatokat, rendezvény sorozatokat ismerhetünk meg. 

A konferencia első napján tartandó kerekasztal-beszélgetésen azt járjuk körül, hogy miként lehet a digitális és online múzeumi tartalmakat és múzeumpedagógiai segédanyagok a szociális és testi hátránnyal élők körében hasznosítani. Az utóbbi években ezek a speciális igényű csoportokat érintő múzeumpedagógiai módszertanok és jó gyakorlatok egyre inkább elterjedtek, így érdemes megvizsgálni, hogy a digitális és online múzeumi fejlesztések miképpen adaptálhatóak ezen a területen.

A szakmai rendezvény témájához kapcsolódó múzeumi és múzeumpedagógiai jó gyakorlatok 10-10 percben történő prezentációjára a konferencia második napján kerül sor. A konferencia ezen részében a digitális és online térben megvalósult Múzeumpedagógiai Nívódíjjal elismert fejlesztések, valamint az Élő történelem másként – Múzeumok a virtuális térben című program keretében elkészült projektek is bemutatkoznak.

A szakmai előadásokból és beszélgetésekből álló konferenciaprogramot a témához illő helyszínspecifikus kísérőprogramok egészítik ki. 

 12. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

NYÍLT FELHÍVÁS JÓ GYAKORLATOK BEMUTATÁSÁRA

Az "Online is interaktív múzeum" valamint a "Digitális+múzeum+oktatás" szakmai témákban az elmúlt 12 hónapban megvalósult múzeumi jó gyakorlatok bemutatására a konferencia második napján, november 10-én, kedden két párhuzamosan futó szekcióban kerül majd sor 10:40 és 13:10 között. Ehhez kapcsolódóan muzeális intézmények munkatársainak jelentkezését várjuk.
 
A jó gyakorlat bemutatása vetített prezentáció vagy interaktív bemutató formájában is történhet, az időkeret minden esetben maximum 10 perc jó gyakorlatonként.

A rövid (max. 1000 karakter hosszú) rezüméket kérjük 2020. augusztus 28., péntek 12 óráig elküldeni az alábbi felületen:
https://docs.google.com/forms/d/1X0AVIddmvLcL071xCEBjQB4F-U2JDv3OtHU_XB5hWpY/viewform?edit_requested=true

A beérkezett anyagok közül a konferenciát szervező bizottság választja ki azon jó gyakorlatokat, melyek bemutatására időt tudunk biztosítani a szakmai eseményen.

Esetleges kérdéseivel, észrevételeivel bátran keresse illetékes munkatársunkat, Pacsika Mártont az alábbi elérhetőségeken: