belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Események

HÉTFŐ

08

JÚLIUS

KEDD

09

JÚLIUS

SZERDA

10

JÚLIUS

CSÜTÖRTÖK

11

JÚLIUS

PÉNTEK

12

JÚLIUS

SZOMBAT

13

JÚLIUS

VASÁRNAP

14

JÚLIUS

HÉTFŐ

15

JÚLIUS

KEDD

16

JÚLIUS

SZERDA

17

JÚLIUS

CSÜTÖRTÖK

18

JÚLIUS

21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

Helyszín: Magyar Természettudományi Múzeum, Budapest

DÁTUM
SZEPTEMBER
HÉTFŐ
25

Szeptember 20-ig várjuk a jelentkezéseket a Tudomány? Természetesen! című 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitóra. 

ESEMÉNY RÉSZLETES LEÍRÁSA

Tudomány? Természetesen! 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

A 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn a  Budapesten a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

A sajtónyilvános esemény keretében valósul meg az év leginnovatívabb múzeumpedagógiai kezdeményezéseit elismerő Múzeumpedagógiai Nívódíjak átadása, valamint hatodik alkalommal nyerheti el egy arra érdemes szakember a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított Múzeumpedagógiai Életműdíjat. Idén negyedik alkalommal a Családbarát Múzeum elismerő címet is átvehetik az eseményen azon muzeális intézmények, melyek a MOKK által kidolgozott minősítési rendszer szerint családbarát szemlélettel működnek.

 Az elismerések ünnepélyes átadását szakmai konferencia követi, középpontba állítva a múzeumi tudománykommunikációt és a tudományos eredmények közérthető, újszerű és látogatóbarát közvetítését.

A szakmai konferencia programja a 2023. szeptember 25. és november 12. között Jövő! Menő! Múzeum! mottóval megrendezésre kerülő Múzeumok Őszi Fesztiválja eseménysorozat fő célkitűzéséhez is szorosan kapcsolódik. Az országos rendezvénysorozat ugyanis a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött információk megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és a készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánja idén a figyelmet felhívni, kiemelt hangsúlyt fektetve a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására.

A hazai és határon túli múzeumi szakembereket, pedagógusokat egyaránt megszólító szeptemberi szakmai eseményen azokat az eszközöket, kreatív megoldásokat kívánjuk bemutatni, amelyeknek köszönhetően a múzeumok hatékonyan és közérthetően képesek kommunikálni a tudományos eredményeiket, a természettudományos jelenségeket és a feltárható összefüggéseket. A neves szakértők bevonásával zajló plenáris előadásokat rövid helyszíni workshopok keretében ismerhetik meg az érdeklődők a muzeális intézmények sokszínű tudománykommunikációs tevékenységét, valamint élményalapú pedagógiai programjait. A gyakorlati bemutatók remek alkalmat kínálnak arra, hogy a múzeumi szakemberek és pedagógusok a kreatív múzeumpedagógiai megoldások, kiállítások, programok és módszerek tárházából inspirációt meríthessenek, valamint szakmai kapcsolatokat építhessenek.

REGISZTRÁCIÓ: Előzetes online regisztráció szükséges. 

Regisztrációs felület

Regisztrációs határidő: 2023. szeptember 20.  23:59 

TOVÁBBI INFORMÁCIÓ:

milbich.andrea.mokk@gmail.com

+36 30 248 0456

 

SZERVEZŐK:

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Magyar Természettudományi Múzeum
Társszervezők az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai

 

PROGRAM

9:00 – 10:00       REGISZTRÁCIÓ, VENDÉGEK FOGADÁSA

10:00 – 11:30    MEGNYITÓ ÉS DÍJÁTADÁS

Moderátor: Radványi Dorottya

10:00 – 10:35 KÖSZÖNTŐK

10:00 – 10:05 A házigazda köszöntője

Bernert Zsolt, főigazgató, Magyar Természettudományi Múzeum

10:10 – 10:20 Köszöntő – A Családbarát Múzeum címek és a múzeumpedagógiai elismerések átadását felvezető köszöntő

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium

10:25 – 10:35 Köszöntő

Dr. Cseri Miklós, főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

10:40 – 10:55 A CSALÁDBARÁT MÚZEUM ELISMERÉSEK ÁTADÁSA 

Az elismerő címet átadják:

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium

Dr. Cseri Miklós, főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Nagy Magdolna, igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

11:00 – 11:25 A MÚZEUMPEDAGÓGIAI NÍVÓDÍJAK ÉS A MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉLETMŰDÍJ ÁTADÁSA 

Az elismeréseket átadják:

Vincze Máté, közgyűjteményekért és kulturális fejlesztésekért felelős helyettes államtitkár, Kulturális és Innovációs Minisztérium

Dr. Szende László, főosztályvezető, Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztálya - felkérés alatt

Dr. Cseri Miklós, főigazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Nagy Magdolna, igazgató, Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

A különdíjakat átadják:

a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének képviselője

az Országos Közgyűjtemények Szövetségének képviselője

az ICOM Magyar Nemzeti Bizottságának képviselője

a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület képviselője

11:30 – 11:55 KÁVÉSZÜNET

12:00 – 12:50 A NÍVÓDÍJ NYERTES KEZDEMÉNYEZÉSEK BEMUTATKOZÁSA

Moderátor: Kajári Gabi Marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

12:55 – 14:00 PLENÁRIS ELŐADÁSOK

Moderátor: Kajári Gabi Marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

12:55 – 13:15 Valós kihívások, lehetséges megoldások a természettudományos tudásközvetítés rendszerében

Bernert Zsolt, főigazgató, Magyar Természettudományi Múzeum

13:20 – 13:40 Élményalapú tudománykommunikáció a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen

Dr. Farkas Alexandra, kutató, tudománykommunikációs újságíró, tudománykommunikációs munkatárs, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

13:45 – 13:50 Hozzászólások

13:55 – 14:05 Zárszó

Dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

14:05 – 15:00 EBÉD

15:00 – 17:00 TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓS BÖRZE HELYSZÍNI WORKSHOPOKKAL

A börze részletes programja itt tölthető le.

 

A programváltoztatás jogát fenntartjuk!

 

21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó

 

NYÍLT FELHÍVÁS TUDOMÁNYKOMMUNIKÁCIÓS BÖRZÉN VALÓ RÉSZVÉTELRE!

Most mutasd meg!

A Múzeumok Őszi Fesztiválja esemény nyitórendezvényét, a 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitót 2023. szeptember 25-én, hétfőn a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a házigazda intézménnyel társszervezésben.

A múzeumi tudományos eredmények látogatóbarát közvetítését a középpontba állító szakmai esemény délutánján 15.00 és 17.00 óra között tudománykommunikációs börzét szervezünk, amelyre szeretettel várjuk az ország bármely muzeális intézményéből a kollégák jelentkezését.

A börze keretében az intézmények egy-egy saját szakmai bemutatóasztalnál prezentálhatják tudományos eredményeiket élményalapú, 5-10 perces ismétlődő mini workshopok keretében. Kérjük, hogy az 5-6 főt bevonó rövid, interaktív foglalkozások az adott múzeum gyűjteményéhez kapcsolódóan egy-egy tudományos érdekesség, különleges felfedezés vagy felvillanyozó összefüggés interaktív bemutatására fókuszáljanak.

A szakmai nap vezérfonalához igazodva elsősorban természettudományos tematikájú (biológia, földrajz, matematika, fizika, mérnöki tudományok, restaurátori munka természettudományos vonatkozásai, antropológia, régészeti feltárások) mini foglalkozások szervezésére buzdítjuk a résztvevőket, de a bölcsészettudományok területéről is örömmel vesszük az ötletes és frappáns workshop témákat. Különleges herbáriumi példányok, ősmaradványok, formás koponyák vagy korai számítógépes lyukkártyák stb. egyaránt jelenthetik az izgalmas kiindulópontot egy-egy workshop esetében. A tudomány kifejezést tágan értelmezve nem elvárás, hogy tudományos folyóiratban publikált eredményt vonultasson fel az intézmény, a kollégák által a nagyközönség számára érdekesnek tartott információk mind felhasználhatók a tervezés során.

Kérjük, hogy a workshop tervek állítsák középpontba a látogatókkal megvalósuló valódi interakciót, tehát mini kísérletbe, látványos bemutatóba, tapintható lenyomat készítésbe stb. vonják be az érdeklődőket. Mivel a Magyar Természettudományi Múzeum a rendezvény napján nyitva tart, így a kulturális terület dolgozói mellett a tágabb látogatói közönség megszólítására is lehetőség nyílik a foglalkozások keretében.

Szeretettel várjuk a muzeális intézmények jelentkezését a börzén való részvételre 2023. szeptember 20. szerdáig az alábbi jelentkezési lap kitöltésével:

https://forms.gle/hK3scG3ERUbwe7k9A

A börze programba beválogatott workshopok közreműködői ingyenesen vehetnek részt az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. (Az Évnyitó részvételi díja várhatóan 4000 Ft lesz személyenként.)

 

További információ:

Milbich Andrea,

milbich.andrea.mokk@gmail.com,

+36 30 248 0456