belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Tájházi kiállítások rendezése

Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében (KMT60B) Helyszín, időpontok:

1. turnus: 2024. 04. 15-18., Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza

Jelentkezési felület

Jelentkezési határidő: 2024. 03. 24.

2. turnus: 2024. 06. 17-20., Kiskőrös, Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum

Jelentkezési felület

Jelentkezési határidő: 2024. 05. 26.

A jelentkezéseket belső elbírási folyamat során rangsoroljuk, melynek eredményéről minden jelentkezőt írásban kiértesítünk. A férőhelyek betöltésénél figyelembe vesszük a jelentkezés időbeli sorrendjét!

Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében (KMT60B) A képzés a NKÖM 1/2000 (I.4.) kulturális szakemberek továbbképzéséről

         szóló rendelet szerinti akkreditált.

         Akkreditációs ügyszám: IV/3684/2023

Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében (KMT60B) Óraszám: 30 óra

Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében (KMT60B) Képzési forma: tantermi

Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében (KMT60B) Csoportlétszám: 8-15 fő

Korszerű múzeumi tudásátadás az élethosszig tartó tanulás érdekében (KMT60B) Kinek ajánljuk: 

A regionális és központi szabadtéri múzeumok szakalkalmazottai, múzeumok néprajzos muzeológusai, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek (tájházak) vezetői, néprajzos munkatársai. 

Kik jelentkezhetnek a továbbképzésre?

A jelentkezés feltétele: muzeális intézményben történő alkalmazás, szakirányú beosztás vagy tájházban történő alkalmazás/megbízási vagy szerződés szerinti alkalmazás, vagy önkéntes szerződés a tájház fenntartójával.

A képzés haszna:

A képzés célja, hogy olyan, a mai muzeológiában jellemző trendekkel ismertesse meg a résztvevőket, amelyek jó például szolgálnak és adaptálhatóak, vagy átalakítva a speciális tájházi környezetre beépíthetők a kiállításba. Célunk, hogy a tájházakban található enteriőrös kiállítások látogatóbaráttá, interaktívvá, szórakoztató váljanak a látogatók számára, illetve, hogy modern, termes kiállítási megoldásokat is megismerjenek a képzés résztvevői. A képzésen többek között a tájházi kiállítás létrehozásához szükséges szakmai háttérrel, az interpretációs lehetőségekkel, a kiállításhoz kapcsolódó kommunikációval ismertetjük meg a résztvevőket.

Képzési tematika:

  • Kiállítások elmélete és gyakorlata: a kiállítás tervezésétől a megvalósításig, tudományos előkészítés és koncepció kialakítása
  • Műtárgyvédelem és nyilvántartás: a kiállított műtárgyak védelme, megfelelő műtárgykörnyezet és a kiállításhoz kapcsolódó nyilvántartási feladatok
  • Ismeretátadás és hasznosítás: a kiállításhoz kapcsolódó ismeretátadási és hasznosítási lehetőségek (múzeumpedagógiai foglalkozások, kísérő rendezvények)
  • Kommunikáció, marketing, pályázatok: a kommunikációs lehetőségek megismerése és azok alkalmazása, a pályázati lehetőségek megismerése
A képzés teljesítésének feltétele:
részvétel a tantermi órák 90%-án, záródolgozat (a saját intézmény kiállítási koncepciójára vagy egy konkrét kiállítás tervezetére vonatkozóan)

Részvételi díj: mindkét turnus ingyenes valósul meg a Nemzeti Művelődési Intézet Térségi Kulturális Szolgáltatások Mintaprogramja keretében a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával.

 

További információ:

fancsalszki.noemi@skanzen.hu

Fancsalszki Noémi
muzeológus, Szabadtéri Néprajzi Múzeum Magyarországi Tájházak Központi Igazgatósága