belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A konyha szuper, az alapanyag kiváló… Egy pedagógus-továbbképzés múzeumi tapasztalatai

A múzeumi oktatási lehetőségek iránt érdeklődő pedagógusok a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ szervezésének és a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című kiemelt projekt támogatásának köszönhetően akkreditált továbbképzésen vehettek részt az elmúlt hetekben a Janus Pannonius Múzeumban.

A múzeumhasználati témakörben szervezett "blended" (azaz tantermi és e-learning kombinációjával megvalósuló) képzés tantermi programjait a JPM múzeumpedagógusai bonyolították le két februári szombaton. A képzés első alkalmával az előadások keretében a múzeumpedagógusok bemutatták saját múzeumi óratervezési módszereiket, a korosztályi specifikáció és tantárgyközi módszerek érvényesülési lehetőségeit, valamint a foglalkozásokra való felkészülés menetét. Emellett a Csontváry Múzeumban a pedagógusok - a diákok bőrébe bújva - maguk is részesei lehettek egy kooperatív múzeumi foglalkozásnak, mely a festő életét és munkásságát játékos formában ismertette meg velük.

A második képzési napon a kurzus résztvevőiből négy csoport alakult, melyek négy különböző kiállítást ismerhettek meg. A kiállítás-látogatást követően iskola és múzeum pedagógiai módszertanában egyaránt járatos mesterpedagógus koordinációjával a csoportok a megtekintett kiállításokhoz a múzeumpedagógus-mentorok segítségével foglalkozás-terveket állítottak össze, menet közben folyamatosan gazdagítva egymás alkotómunkáját más csoportok tagjainak kreatív ötleteivel is.

A konyha szuper, az alapanyag kiváló…  Egy pedagógus-továbbképzés múzeumi tapasztalatai

A képzés végén a csoportok megosztották egymással tevékenységük végeredményét, és reflektáltak egymás munkájára. A képzést lezáró, játékos formában gasztronómiai hasonlatokkal véleményező kérdőív tanúsága szerint: "Jó volt a menü, mindent finomnak találtam", illetve: "tápláló" volt a közösségi élmény a munka során", "sok gyakorlatias, kreatív ötletet kaptam", vagy egy frappáns véleményező szerint: "a konyha szuper, az alapanyag kiváló, a fűszerek és hozzávalók szintén. Hát még a szakácsok!" A múzeumpedagógusok hasonlóan jó tapasztalatokat szereztek a képzés résztvevőinek elkötelezettségéről, lelkesedéséről.

A változtatási szándékok kérdésénél szinte minden résztvevő az időhiány problémáját jelezte, mely miatt a szellemi táplálék kissé töményen került "tálalásra": folyamatos aktív koncentrációt igényelve, mely hétköznapi terhek mellett nem kis erőfeszítést igényel. A tapasztalatok alapján azonban a pedagógusok akár több hónapon keresztül is szívesen elmerülnének a múzeumhasználat rejtelmeibe, talán kevésbé intenzív, de hasonlóan gyakorlatias képzések keretében. A szervezők számára pozitív visszajelzés az is, hogy többen is kifejezték igényüket a tanulási folyamat fenntartására, emellett céljukként fogalmazták meg a múzeummal való rendszeres kapcsolattartást, valamint osztályaik részvételét a múzeumpedagógusok foglalkozásain.

Szerző:

Varga Ágnes

Baranya megyei múzeumi koordinátor

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek

EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben