belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Együttható - Múzeumi, könyvtári és közművelődési szakemberek konferenciája a cselekvő közösségekért

Esztergom, 2015. október 5-6. A konferenciát az a felismerés hívta életre, hogy a cselekvő közösségek fejlesztése a múzeumok, könyvtárak és a közművelődési intézmények segítségével, elhivatott és felkészült szakembereik tudására építve együttesen végezve lehet igazán hatékony.

A közgyűjtemények és a közösségi művelődés intézményei az egész országot behálózzák. Olyan erőforrást jelentenek, amellyel a közösségfejlesztés alapjaként funkcionálnak. Napjainkban e szakterületek számára az jelenti az igazi kihívást, hogy a lehető leghatékonyabb módon tudjanak részt vállalni a 2014-2020 között zajló uniós projektek közösségekre irányuló fejlesztő tevékenységeiben. Az EGYÜTTHATÓ - Közösségfejlesztés a múzeumokban, a könyvtárakban és a közművelődési intézményekben című konferencia ehhez a közös célhoz kíván releváns szempontokkal, jó gyakorlatokkal szolgálni.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár Könyvtári Intézet által közösen szervezett konferencián Dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, Polyák Albert, a Nemzeti Művelődési Intézet főigazgatója és Dr. Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója köszöntötték a múzeumok, könyvtárak és a közművelődési intézmények által delegált résztvevőket.

A konferencia első napján Dr. Nagy Mihály, (EMMI Kultúráért Felelős Államtitkári Kabinet) bevezető előadása után a megszólalók három tematikus blokkban (A múzeum és közösségei, A könyvtár és közösségei, A közművelődés és közösségei) ismertették az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program (EFOP) tervezésének és szakmai – módszertani megalapozásának támogatása a program eredményességének növelése érdekében című TÁMOP-7.2.1-11/K-2014-001 projekt keretében megvalósult eddigi kutatások eredményeit.

A tanácskozás, melynek célja az EFOP projektekre történő eredményes felkészülés jegyében zajló kölcsönös tudáscsere és a három szakterület tevékenységeinek és alkalmazott módszereinek sikeres összehangolása, 2015. október 6-án a kutatási eredmények alapján született javaslatok bemutatásával illetve szekcióülésekkel folytatódik.

További információ: http://mokk.skanzen.hu/program.html