belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közművelődési terület

Dudás Katalin: Statisztikai helyzetelemzés, kvalitatív és kvantitatív adatok használata projekt tervezés során

A tanulmány útmutatót nyújt a társadalomtudományi kutatáshoz, közérthetően és használhatóan megmutatja a kutatás tervezésének lépéseit, majd a kutatás végrehajtásának lépéseit. Az írás fontos része a kutatás jogszabályi hátterének és erkölcsi megalapozásának bemutatása is. A tanulmány hiánypótló írás, mivel a humán projekttervezést megalapozó praktikusan használható segédanyag ebben a formában eddig nem létezett. Világosan megmutatja a kutatási folyamat tervezésének útját, részletesen rávilágít a tervezéshez használható adatokra, azok fellelhetőségére. A tanulmány a módszertani részt követően részletesen bemutatja a közösségi művelődés helyzetét annak statisztikai adatszolgáltatására alapozva. Fontos kiegészítőként a gyakorlatban nagyon hasznos interjú forgatókönyvet és kérdőív mintát is rendelkezésre bocsát.

tovább
 → 


Molnár Aranka: Szegénységben, mélyszegénységben élők közösségének segítő módszertana, gyakorlata

A tanulmány tisztázza a mélyszegénység fogalmát, bevezet a fogalom meghatározásának sokrétűségébe, felhívja a figyelmet a jelenség elterjedtségére, a szegénnyé válás trendjének világméretű jelenlétére. Felhívja a figyelmet a szegénységgel kapcsolatban jellemző kulturális és társadalmi tőke hiányára, melyek erősítése nélkül a szegénység, mélyszegénység nem kezelhető hatékonyan. A szegénység kapcsán a tanulmány felhívja a figyelmet a társadalmi kirekesztettség fogalmára, mely újabban egyre inkább a szegénység meghatározását kiterjesztően működik. A szegénység kapcsán annak számos fajtáját bemutatja. A mélyszegénységgel kapcsolat a tanulmány megmutatja annak (szub)kultúrális vonatkozásait, a mélyszegénység elleni küzdelmet közösségfejlesztési folyamat részeként, formájában mutatja be, amely valójában hatékony eszköz lehet. Ennek vonatkozásában megmutatja a közösségfejlesztés alapvető folyamatát a társadalmi tőke erősítése érdekében. Az írás esettanulmánnyal fejeződik be, amely rendkívül személéletesen és ötletadóan mutat be egy megvalósult fejlesztést, annak módszereit, eszközeit adaptálhatóan leírja.

tovább
 → 


Petőné Vizi Valéria: Az integrált közösségi és szolgáltató terek, közös intézménybe integrált szereplők, szakmai és működési tapasztalataik

A tanulmány pontos hazai képét adja a kistelepülési közművelődési intézmények szakmai fejlődésének kezdve a faluház mozgalommal. Az írás pontosan megmutatja az említett települések lehetőségeit ezen intézmények kialakítására, feladatuk, szerepük meghatározására. Pontos helyzetképet ad az intézmények szolgáltatásairól, látogatóikról. Nagyon hasznos információként felsorolja a fellelt jó gyakorlatokat, elvégzi az intézmények SWOT analízisét. Bemutatja az együttműködések lehetőségeit, felhívja a figyelmet az együttműködésből fakadó erőforrások kihasználásának lehetőségére. Megmutatja milyen szakmai segítséget vehetnek igénybe a szervezetek a Nemzeti Művelődési Intézet részéről. A tanulmány bemutatja a közelmúlt pályázati lehetőségeit, és felhívja a figyelmet a 2014-2020-as uniós finanszírozási ciklus tervezési lehetőségeire, szempontjaira.

tovább
 → 


Tóthné Bodor Anita: Egész életre kiterjedő tanulás támogatása a közösségi művelődés eszközeivel

A tanulmány megmutatja az élethosszig tartó tanulás jellemzőit, rávilágít a tanulási folyamatok, munkanélküliég, gazdasági aktivitás közötti összefüggésekre. Statisztikai adatok elemzése során megmutatja az iskolai végzettség és munkanélküliség összefüggéseit. Európai összehasonlítással megmutatja hazánk helyzetét az élethosszig tartó tanulás tekintetében. Bemutatja a közösségi művelődés élethosszig tartó tanulással kapcsolatos szakpolitikai koncepcióját. Felhívja a figyelmet a közösségi művelődés intézményeinek egyedülálló lehetőségére és helyzetére az élethosszig tartó tanulás támogatásában, mely intézményrendszer az amely képes hatékonyan elérni a formális képzésből kimaradtakat. A tanulmány áttekintést az az uniós csatlakozás óta történt alapvető folyamatokban: bemutatja az élethosszig tartó tanulási folyamatokat támogató, alapvetően a közösségi művelődés intézményrendszerét érintő pályázatokat kezdve a HEFOP-3.5.3-as pályázattól az utóbbi évek 3-as prioritási tengelyt érintő pályázatokig, valamint az elkövetkező 2014-2020-as pályázati ciklus lehetőségeire is kitér. Ezeket követően megmutatja a közösségi művelődés egyes szintjeinek szerepét, jellegét az élethosszig tartó tanulás tekintetében. Részletesen beszámol a Nemzeti Művelődési Intézet 2013 óta megújult szerepéről, mely az települési LLL folyamatok mellett a közösségi művelődés szakmát is hatékonyan támogatja. A tanulmány foglalkozik a népfőiskolákkal, mint a felnőttképzés sajátos és adekvát megoldásokat megfogalmazó és alkalmazó intézményeivel, áttekinti ezek múltját, bemutatja jelenlegi és távlati szerepüket a felnőttképzésben és az élethosszig tartó tanulási folyamatok támogatásában.

tovább
 → 


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben