belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Elindult a Skanzen mintaprojektje

Ma délután kezdetét vette a HOVÁ MÉSZ? Tiéd a gyűjtemény! – digitális gyűjtemények oktatási hasznosulása címet viselő, Skanzen mintaprojekt a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében, amely a Szabadtéri Néprajzi Múzeum szervezésében, a Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai, az ELTE BTK Néprajzi Intézetének hallgatói közreműködésével és a MNM Palóc Múzeuma mentorálásával valósul meg.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Észak-magyarországi falu tájegysége több olyan tematikát is felvet, ami különösen alkalmas a jelenkori helyzetekkel és folyamatokkal való összehasonlításra. A megélhetési kényszer miatti különböző mellékjövedelmek megtalálása, az otthontól távoli munka különböző formái, melyek a család kisebb-rövidebb távú elszakadásával járnak, az esetlegesen idegen környezetbe való beilleszkedés mind olyan kérdéseket vetnek fel, melyek a különböző oktatási intézményekben tanuló diákok élettapasztalataihoz is kapcsolódnak, és így felkelthetik érdeklődésüket.

A jövő év január végéig tartó mintaprojektre a közreműködő budapesti Berzsenyi Dániel Gimnázium diákjai és az ELTE BTK Néprajzi Intézetének hallgatói érkeztek a Skanzenbe. A projekt első alkalmával a féléves munka öt témájának körüljárásával kezdődött.

A témákhoz kapcsolódó kiállításokat a négy fős gimnazistákból és egyetemi hallgatókból álló vegyes csoportok dolgozták fel, így nem csak az időben távoli emberek, de a kortárs csoportok is közelebb kerültek egymáshoz.

A csoportos projektmunka a múzeum gyűjteményében található tárgyak, az archívum szövegei és digitális anyagainak mélyebb megismerésével folytatódik majd. A történelemről és az egyes emberek történeteiről árulkodó tárgyak korszerű, digitális technológiával való muzeológiai rendszerezése olyan innovatív pedagógiai kísérlet, amely izgalmas (és talán nem várt) összefüggésekre derít majd fényt.

A mintaprojekt célja az is, hogy a mentorált intézmény a Skanzen tapasztalatait hasznosítva, a módszert saját gyűjteményére alkalmazva, egy hasonló programot valósítson meg.

A gimnazisták, egyetemi hallgatók, múzeumi szakemberek közös munkájaként megszülető virtuális felületen a XXI. századi múzeum és pedagógia izgalmas ötvözete születhet meg.


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben