belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felfedező múzeumok – nemzetközi konferencia április végén a Skanzenben

Discovering Museums, azaz Felfedező múzeumok – Digitális múzeumi tartalmak az oktatásért címmel szervez nemzetközi múzeumi konferenciát április 29-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) Szentendrén, a Skanzenben.

A neves külföldi és hazai előadókat felvonultató konferencián oktatási segédanyagokról lesz szó, mégpedig a muzeális intézmények digitalizált gyűjteményeit felhasználó oktatási segédanyagokkal kapcsolatos nemzetközi és hazai jó gyakorlatokat, illetve módszertant lehet első kézből megismerni.

A kiterjesztett múzeumi valóságnak illetve az innovatív digitális segédanyagoknak köszönhetően a pedagógusok és a diákok a muzeális tartalmakat a múzeumi és az iskolai környezetben egyaránt kreatív módon, aktív résztvevőként tudják felhasználni, a múzeumi gyűjtemények az eddiginél nagyobb hatásfokkal válnak hozzáférhetővé és feldolgozhatóvá.

Felfedező múzeumok – nemzetközi konferencia április végén a Skanzenben

Kép forrása: pexels.com

A Felfedező múzeumok konferencián Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztály főosztályvezetőjének megnyitóbeszédét és a házigazda Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójának, dr. Cseri Miklósnak a köszöntőjét a plenáris szekció izgalmas előadásai követik.

Nagy Magdolna MOKK igazgató előadásában tájékoztatást ad a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projektben folyó, a digitalizált múzeumi tartalmak oktatási hasznosítását segítő módszertani fejlesztésről.

Az előadók között lesz Naomi Chapman, a Cambridge-i Egyetemhez tartozó Scott Polar Kutatóintézet Sarkvidéki Múzeumának (Scott Polar Research Institute, Polar Museum Education and Outreach) munkatársa. 2016-ban öt iskola 43 pedagógusának körében végzett kutatásának eredményeiről fog beszámolni. Előadásában kitér a digitális technológia iskolákban történő mindennapi használatára és arra, hogy ehhez miként tudnak kapcsolódni a múzeumok. Arról is beszélni fog, hogy valójában mire is lenne szüksége a pedagógusoknak a digitális múzeumi tartalmakból, illetve milyen tényezők akadályozhatják a hozzáférést a múzeumi tartalmakhoz.

 

Felfedező múzeumok – nemzetközi konferencia április végén a Skanzenben

Kép forrása: pexels.com

A hazai múzeumi szakemberek képviseletében Sóki Diána, a Petőfi Irodalmi Múzeum múzeumpedagógusa, a MOKK budapesti múzeumi koordinátora és kollégája, Kádár Anna pedig Jókai Mór Az aranyember című regényéhez kapcsolódó, tanároknak szóló digitális útmutatóról ad elő.

A délutáni workshopok során lehetőség lesz arra is, hogy az érdeklődők elsajátítsák a múzeumi gyűjteményekre alapuló digitális oktatási segédanyagok fejlesztésének módszertanát.

A konferencia angol nyelven folyik, a szervezők szinkrontolmácsolást valamennyi program során biztosítanak.

A konferencia részletes programja az alábbi linken olvasható:

http://mokk.skanzen.hu/felfedezo-muzeumok-nemzetkozi-muzeumi-konferencia.html

A szakmai eseményen, melyre elsősorban múzeumpedagógusokat, pedagógusokat, közművelődési szakembereket, valamint múzeumi ismeretátadási szakembereket és vezetőiket várjuk, előzetes regisztrációval ingyenes a részvételRegisztrálni 2019. április 24-én 16 óráig lehet az alábbi linken keresztül elérhető felületen:

https://docs.google.com/forms/d/1QPI_X9F74w_9GQ3GIbHLRQNR5lNhpqDp7dExh3hNJxk/viewform?edit_requested=true

A férőhelyek száma korlátozott, így a regisztráció a határidő lejárta előtt is lezárulhat. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett regisztrációkat rangsorolják.