belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ingyenes akkreditált e-learning képzés a pedagógusok tudatos múzeumhasználatáért

Pedagógusként dolgozik, és munkája során szeretné tényleg eredményesen használni a múzeumok által nyújtott lehetőségeket tanulói motiválására és a tananyag elmélyítésére? Jól átgondolt és  kivitelezett múzeumlátogatásokat szeretne lebonyolítani iskolai osztályával? A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ehhez ingyenesen igénybe vehető segítséget ad a Pedagógusok múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzése e-learning formában című továbbképzés elindításával.

Az akkreditációval rendelkező e-learning képzés résztvevői saját időbeosztásuk szerint, otthonuk kényelmében ismerhetik meg, hogy miként élhetnek legjobban a formális tanulást kiegészítő múzeumi programokkal, élménypedagógiai eszközöket alkalmazó múzeumi tanulási módszerekkel, hogyan épül fel egy múzeumpedagógiai foglalkozás, mire és hogyan lehet használni a múzeumi tartalmakat. A gyakorlatorientált képzésen azt is elsajátíthatjuk, hogy pedagógusként hogyan készítsük elő a múzeumi látogatást, és milyen szerepet töltsünk be a foglalkozást vezető múzeumpedagógus mellett, hogyan oldjuk meg a múzeumpedagógiai foglalkozás közben felmerülő problémás nevelési helyzeteket. Választ kapunk arra a kérdésre is, hogy hogyan mélyítsük el az iskolai csoporttal a múzeumpedagógiai foglalkozáson szerzett ismereteket az ezt követő iskolai órán.

A képzés tematikája érinti még az iskolák és múzeumok, illetve a múzeum és tananyag kapcsolatát, a múzeumpedagógia fogalmát, tanulási jellegzetességeit és gyakorlatát, a Múzeumi a’la carte nevű online múzeumpedagógiai és múzeumi kiállítási adatbázis használatát is. A meglepő tényekkel és kipróbálásra ajánlott tippekkel is megspékelt tananyagból még az is kiderül, hogy mikor és miért nem érdemes múzeumba menni:

„Például nem érdemes múzeumba menni azért, hogy a gyerekekkel feladatlapot töltessünk ki, amelyek nemcsak azért károsak, mert pl. nyílt kérdések helyett zárt kérdésekre várnak el jó megoldásokat, mert megakadályozzák a vizuális ismeretszerzést, a múzeumi nyelv felfedezését és megtanulását, a kötetlen gondolkodást és egyéni felfedezést, stb. A feladatlapok egyszerűen az iskolai munkafüzeteket és dolgozatokat hozzák be a múzeumba − gyakorlatilag iskolát csinálnak a múzeumból − ami a fentiek ismeretében értelmetlen és pazarló. Hasonlóképpen nem érdemes kiállítás-látogatás nélküli kézműves foglalkozásra menni, amikor gyakorlatilag a tágabb összefüggésektől és a gondolkodási folyamatok lehetőségétől fosztjuk meg a gyerekeket.”

A képzés gyakorlati feladataként a pedagógusok muzeális intézményt keresnek fel, hospitálási jegyzőkönyvet töltenek ki, majd a múzeumpedagógussal történt egyeztetés alapján és a konkrét múzeumlátogatás tapasztalatait beépítve saját múzeumlátogatási koncepciót dolgoznak ki.

A PAT által akkreditált 30 órás e-learning képzést ingyenesen végezhetik el a felsőfokú pedagógus képesítéssel és aktív pedagógus munkaviszony rendelkező pedagógusok és óvodapedagógusok. A képzés sikeres elvégzésével a pedagógusok továbbképzési rendszerében 30 óra szerezhető. A képzés teljesítésének feltétele az e-learning tananyagon alapuló, 20 perc alatt kitöltendő teszt legalább 80%-os teljesítése és a képzés végén legalább 5 oldalas záródolgozat készítése, melyben a képzés résztvevője ajánlást ír pedagógus kollégáinak egy létező vagy egy általa elképzelt múzeumpedagógiai foglalkozásról. A képzés elvégzését a MOKK munkatársa moderátorként is segíti.

Az e-learning képzést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ minden hónap elején és közepén indítja 2019. március és szeptember között.

2019.04.05.-2019.05.20. A jelentkezés lezárult
2019.05.05.-2019.06.20. A jelentkezés lezárult
2019.06.05.-2019.07.20. A jelentkezési lezárult
2019.07.05.-2019.08.20. A jelentkezési lezárult
2019.08.05.-2019.09.20. Határidő: 2019.07.24.

A képzésről bővebb információ az alábbi linken érhető el:

http://mokk.skanzen.hu/pedagogusok-muzeumhasznalati-es-muzeumpedagogiai-modszertani-alapkepzese-pm30b.html