belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Koordinátorok regionális együttműködése Székesfehérváron

2018. március 10-én a székesfehérvári Szent István Király Múzeum egyik belvárosi kiállítóhelyén, a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben látható Schaár Erzsébet: Művek az emeletről című időszaki kiállításhoz kapcsolódva szerveztük meg A tananyagnál többet? - Tehetséggondozás a múzeumban c. szakmai napunkat a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt keretében.

A szakmai nap folyamán egy másik koordinátori program is zajlott Joó Emese budapesti koordinátor szervezésében, Esélyteremtés - A múzeumok esélye 3. címmel. A regionális workshop együttműködés keretében valósult meg, ugyanakkor a két program szorosan összekapcsolódott, egymást kiegészítette.

Koordinátorok regionális együttműködése Székesfehérváron

A szakmai program alapgondolata, hogy a kiállítás fő motívumaira - ajtók, ablakok, falak, emberek, kapcsolatok - alapozott múzeumpedagógiai foglakozások minél jobban szolgálják a tehetséggondozás és az esélyteremtés célkitűzéseit, a lehető legjobb módon erősítsék a múzeum társadalmi hasznosságának elvét.

A művész sajátos formanyelvére és képi világára, az alkotások erőteljes társadalmi és szociális szimbolikájára építő múzeumpedagógiai foglalkozások elsősorban a középiskolás korosztályra koncentrálnak, amely az eddig megtartott foglalkozásokon rendkívül problémaérzékenyen és árnyaltan reflektált a kiállításra. Ezeket a tapasztalatokat a szakmai nap során, mint kiindulópontot alkalmaztuk.

A szakmai nap programpontjai elsősorban a tehetséggondozást célozták meg, amelyek során számos szempont figyelembevételével járták körbe azt a komplex kérdést, hogy a múzeum milyen kompetenciák fejlesztésében, milyen módon és eszközökkel tudja leginkább a tehetséggondozás céljait szolgálni. Meghívott pedagógus vendégeink segítségével a résztvevők aktív részvétele mellett több kipróbálható vagy kipróbált jó gyakorlat került kiemelésre.

Paréj Gabriella

Fejér megyei múzeumi koordinátor

Paréj Gabriella

szakmai nap a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben
szakmai nap a Városi Képtár - Deák Gyűjteményben