belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségek – intézmények – együttműködések: kerekasztal-beszélgetés zajlott a szolnoki közgyűjtemények munkatársainak részvételével

Koordinátorhálózati rendezvényként szakmai napot és kerekasztal-beszélgetést szervezett a szolnoki Damjanich János Múzeum múzeumi szakemberek és pedagógusok részére 2017. május 11-én. A találkozó fő célja válaszkeresés volt arra, hogy a szolnoki közgyűjtemények milyen programokkal, múzeum- és könyvtárpedagógiai foglalkozásokkal várják a diákokat, illetve milyen helyi közgyűjteményekhez kapcsolódó speciális közösségek kialakulását segíthetik elő.

Az érdeklődőket a szervező, Pató Mária, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt megyei koordinátor köszöntötte, aki nyitóbeszédében a projekt céljait és főbb elemeit is bemutatta, majd Sz. Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum munkatársa tartott előadást a múzeumi élményszerzésről.

A szakmai nap a rendezvény magját adó kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, melynek során lehetőség nyílt arra is, hogy a szakmai közönség megossza múzeumi és könyvtári tapasztalatait. A diskurzus főbb témái között szerepelt, hogy a szakmai és tudományos munka eredményét hogyan lehet a nagyközönség számára ismertté tenni, mi alapján választják ki az egyes közgyűjtemények a célcsoportjaikat, mi a legfontosabb szervező elv a programok esetében, egyáltalán milyen programokat kínálnak az érdeklődőknek az intézmények, van-e olyan speciális program, ami csak az adott intézményre jellemző, ami egyedi.

A részvevők ezt követően megvitatták, hogy milyen közösségeket és hogyan tudnak megszólítani rendezvényeikkel, mitől lehet sikeres vagy éppen sikertelen egy-egy rendezvény, ki, mit ért a múzeumpedagógiai, vagy könyvtári óra fogalma alatt, mennyire kell egy kulturális intézménynek „szórakoztató központtá” válnia, mennyire lehet versenyképes egy adott program, illetve a látogatók szempontjából milyen fokmérői lehetnek a sikerességnek.

Bár a kérdések igen széles területeket foglaltak magukba, a sikeres kerekasztal-beszélgetés eredményeként mégis több kérdés felmerült az intézmények programstruktúrájával és programkínálatával kapcsolatban, így a széleskörű szakmai beszélgetés egy másik szakmai napon folytatódik majd, ami várhatóan a REPTÁR-ban, azaz a Szolnoki Repülőmúzeumban lesz, ahol a szakképzésekhez kapcsolódó múzeum-, levéltár- és könyvtárpedagógiai programokat is megismerhetik majd meg az érdeklődők.

Fotók: Balogh Krisztián

Fotók: Balogh Krisztián
Fotók: Balogh Krisztián
Fotók: Balogh Krisztián
Fotók: Balogh Krisztián