belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségek – intézmények – együttműködések: kerekasztal-beszélgetés zajlott a szolnoki közgyűjtemények munkatársainak részvételével

Koordinátorhálózati rendezvényként szakmai napot és kerekasztal-beszélgetést szervezett a szolnoki Damjanich János Múzeum múzeumi szakemberek és pedagógusok részére 2017. május 11-én. A találkozó fő célja válaszkeresés volt arra, hogy a szolnoki közgyűjtemények milyen programokkal, múzeum- és könyvtárpedagógiai foglalkozásokkal várják a diákokat, illetve milyen helyi közgyűjteményekhez kapcsolódó speciális közösségek kialakulását segíthetik elő.

Az érdeklődőket a szervező, Pató Mária, a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú kiemelt projekt megyei koordinátor köszöntötte, aki nyitóbeszédében a projekt céljait és főbb elemeit is bemutatta, majd Sz. Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum munkatársa tartott előadást a múzeumi élményszerzésről.

A szakmai nap a rendezvény magját adó kerekasztal-beszélgetéssel folytatódott, melynek során lehetőség nyílt arra is, hogy a szakmai közönség megossza múzeumi és könyvtári tapasztalatait. A diskurzus főbb témái között szerepelt, hogy a szakmai és tudományos munka eredményét hogyan lehet a nagyközönség számára ismertté tenni, mi alapján választják ki az egyes közgyűjtemények a célcsoportjaikat, mi a legfontosabb szervező elv a programok esetében, egyáltalán milyen programokat kínálnak az érdeklődőknek az intézmények, van-e olyan speciális program, ami csak az adott intézményre jellemző, ami egyedi.

A részvevők ezt követően megvitatták, hogy milyen közösségeket és hogyan tudnak megszólítani rendezvényeikkel, mitől lehet sikeres vagy éppen sikertelen egy-egy rendezvény, ki, mit ért a múzeumpedagógiai, vagy könyvtári óra fogalma alatt, mennyire kell egy kulturális intézménynek „szórakoztató központtá” válnia, mennyire lehet versenyképes egy adott program, illetve a látogatók szempontjából milyen fokmérői lehetnek a sikerességnek.

Bár a kérdések igen széles területeket foglaltak magukba, a sikeres kerekasztal-beszélgetés eredményeként mégis több kérdés felmerült az intézmények programstruktúrájával és programkínálatával kapcsolatban, így a széleskörű szakmai beszélgetés egy másik szakmai napon folytatódik majd, ami várhatóan a REPTÁR-ban, azaz a Szolnoki Repülőmúzeumban lesz, ahol a szakképzésekhez kapcsolódó múzeum-, levéltár- és könyvtárpedagógiai programokat is megismerhetik majd meg az érdeklődők.

Fotók: Balogh Krisztián

Fotók: Balogh Krisztián
Fotók: Balogh Krisztián
Fotók: Balogh Krisztián
Fotók: Balogh Krisztián

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben