belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterségeket is oktatnak a makói múzeumban

promenad.hu 2017. 09.21.

Leendő kőművesekkel, kertészekkel és textílesekkel is foglalkoznak a makói múzeumban. Csütörtöktől szinte iskolává vált egészen jövő nyárig a kulturális intézmény. Egy projektnek köszönhetően a diákok közvetlenül ezen mesterségeket végzőktől leshetik el az adott szakma fortélyait.

Egy érdekes és összetett országos projekt részese lett a makói József Attila Múzeum. Azon húsz kulturális intézmény közé került, melyekben a jövő mestereit oktathatják. A Maros-parti városban három részből tevődik össze a jövő júniusig tartó programsorozat, ezek a Hagyma-ma, Újratervezés! és Testhönálló textíliák hangzatos neveket kapták. Ez annyit tesz, hogy a múzeumban, illetve külső helyszíneken a város iskoláiban szakmát tanuló gyerekek, vagyis leendő kőművesek, kertészek és textílesek ezeket a mesterségeket folytatóktól közvetlenül leshetik el a fortélyokat.

A makói múzeumban csütörtöktől két helyi iskola, a Pápay Endre és Návay Lajos diákjaival foglalkoznak a meghívott mesterek. Az nagyon fontos, hogy a gyerekek nem csupán az intézmény falai között tanulnak, hanem például a leendő kertészeket kiviszik apátfalvi hagymásokhoz, a kőművesnek tanulók pedig olyan családokat keresnek fel, akik régi, de felújított parasztházakban laknak, így megismerhetik, hogyan lehet a hagyományost modern köntösbe bújtatni. A projekt lényegét Szikszai Zsuzsanna múzeumigazgató itt foglalja össze:

Szabó Aranka divattervező munkáiban sorra visszaköszönnek a magyaros, népies motívumok. - A múzeimigazgatót még néptáncosként ismertem meg, több alkalommal készítettem neki és együttesének fellépő ruhákat, így örömmel fogadtam a felkérést, hogy tanítsak náluk diákokat - árulta el a divattaervező. Szabó Arankával arról is beszélgettünk, hogyan lehet a 21. század divatjába belecsempészni a népművészetet, íme:

Kerekes József jövőre kertészként végez a Pápayban. - A nagyszüleim, szüleim is mezőgazdasággal foglalkoznak, még kisgyermekként kivittek magukkal a földekre, s annyira megtetszett ez a munka, hogy elhatároztam, én is ezzel akarok majd felnőttként foglalkozni - sorolta a 22 éves József. Az utolsó éves diák jövőre már a családi gazdaságban szeretné folytani a hagyományokat. Makóra és térségére jellemző növényekkel foglalkoznak, így gyökérrel, hagymával, paszternákkal és paprikával. - Örülük ennek a múzeumi lehetőségnek, hiszen így megismerhetem az ősök szokásait, vagyis azt, ők hogy gazdálkodtak - vélekedett Kerekes József. A leendő kertész hozzátette: otthon ők is a hagyományokat követik, például a hagymatermesztést sem gépiesítették, kézzel szedik, osztályozzák, darabolják.

forrás: http://promenad.hu/cikk/mestersegeket-is-oktatnak-a-muzeumban-181685