belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Dienes Valéria Emlékszoba

Kiállítás az orkesztika megteremtőjéről, a szekszárdi születésű első professzorasszonyról, a mindig újat kereső, a teljességet kutató filozófusról.


Helyszín: , Szekszárd, Szekszárd, Babits Mihály utca 13. (WMMM Babits Mihály Emlékház)

Célcsoport: általános iskolások, családok, demenciában szenvedők, értelmi sérültek, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, gyógypedagógusok, középiskolások, mozgáskorlátozottak, múzeumpedagógusok, nyugdíjasok, önkéntesek, óvodások, pedagógusok, siketek és nagyothallók, speciális igényű gyermekek, szülők, vakok és gyengénlátók


asszimetrikus_kontaktusok45 forrás: wmmm.hu
Megközelítés:

A busz- és vasútpályaudavartól pár száz méterre a központ irányában található a főépület.

Térkép

Jegyárak:

Teljes árú: 800 Ft, kedvezményes: 400 Ft

Címkék:

bankkártyás fizetés, Év Kiállítása díjat nyert intézmény, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény

Virtuális múzeumlátogatás:

http://wmmm.hu/babits-mihaly-emlekhaz/virtualis-muzeumlatogatas/dienes-valeria-emlekkiallitas/

 

“…énbelőlem négy rapszódia kerekedett az élet folyamán. Mert négy szerelmem volt: a zene, a matematika, a filozófia és az orkesztika. Mind a négy révén valami többletet kerestem a világból…” (A polihisztor Dienes Valéria önmagáról)

 

Dienes Valéria filozófusnő és táncteoretikus a Babits-ház után következő második házban született 1879. május 25-én Szekszárdon. Gyermekként Valéria gyakran találkozott a nála fiatalabb Babits Mihállyal a Séd patak partján levő házban. Családjaik távoli rokonságban és barátságban is álltak egymással. Babits önéletrajzi ihletésű regényében a HalálfiaibanValéria és családtagjai kulcsszereplők modelljeivé váltak. A tudósasszony életútját és munkásságát követi végig a kiállítás.

 

1901-ben az első öt magyar nő között iratkozhatott be a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemre. Matematika-fizika szakot végzett, közben a Zeneakadémia zongoratanszakára is járt. Egyetemi évei alatt ismerkedett meg a matematikus Dienes Pállal, későbbi férjével. 1905-ben együtt doktoráltak: Geiger Valéria filozófiából, matematikából és esztétikából. Házasságkötésük után, a Dienes Valéria nevet használta.

 

Dienes Valéria 1908-12 között Párizsban a Sorbonne-on a filozófus Henri Bergson előadásait hallgatta, melyek egész életre szóló élményt, eszmei útmutatást adtak számára. Később Bergson műveit fordította magyarra. Bergson-fordításai a magyar filozófiai nyelv megújítását, irodalmi rangra emelését is jelentették. Ezért a munkásságáért 1934-ben Baumgarten-díjat kapott.

 

A mozdulatművészet ­ Isadora Duncan modern tánca ­ már az első látásra nagy hatással volt Dienes Valériára. Beiratkozott Raymond Duncan görög tornatanfolyamára, s három hónapig tanulta ­ a régi görög vázák alakjainak mozgását idéző ­ gimnasztikát. A Bergson-féle mozdulatpszichológiai gondolat alapján Dienes Valéria dolgozta ki később ennek a mozdulatvilágnak a rendszerét, melyet görög szóval orkesztikának nevezett el. Összefoglaló könyve, az “Orkesztika – Mozdulatrendszer” csak 1996-ben jelenhetett meg.

 

Budapesten a tízes években mozdulatművészeti iskolát nyitott, amelynek előadása 1917-ben a magyarországi szabad tánc első színpadi megjelenése volt. Dienes Valéria orkesztikai műsorának nemcsak a mozdulatanyaga volt modern, hanem a mozgással összhangban levő szöveg, dallam is. Ady és Babits verseire is tervezett koreográfiát, s 1917-ben már Bartók-zenére is táncoltak tanítványai.

 

A párizsi tanulmányok befejezése után a Tisztviselőtelepen lakott a Dienes házaspár. Férje és Babits évekig kollégák voltak a Tisztviselőtelepi Gimnáziumban. Dienes Valéria költővel kötött gyerekkori barátsága tovább erősödött.

 

A 20-as évek közepén, Budapesten ismét megnyitotta orkesztikai iskoláját. 1928-ban megalapította a Mozdulatkultúra Egyesületet. Növendékeivel mintegy húsz éven át (1944-ig) nagysikerű mozdulatművészeti műveket alkotott saját szövegkönyvei alapján és adott elő állandó zenei munkatársa, Bárdos Lajos közreműködésével.

 

A húszas években Dienes Valéria visszatért fiatalkori hitéhez. Prohászka Ottokár fehérvári püspökkel kialakult szellemi és lelki kapcsolata vezette el a modern katolicizmushoz. Az 1960-as évektől kezdve fordította a jezsuita paleontológus és filozófus, Teilhard de Chardin műveit. Maga is bekapcsolódott a szellemi “eszméletcserébe”, és sajátos keresztény ihletésű filozófiát dolgozott ki.

A mindig újat kereső, a teljességet kutató filozófus asszony kilencvenkilenc éves korában, 1978. június 8-án búcsúzott el örökre.

 

Bővebb információ: https://wmmm.hu/babits-mihaly-emlekhaz/kiallitasok/allando-kiallitasok/


Nyitva tartás:

Hétfő kivételével naponta 10-17 óráig.


Zárva tartás:

HétfőnTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz