belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi minőségmenedzsment. Szitokszó vagy a túlélés záloga?

Továbbképzést indítunk a versenyképes múzeumokért és a múzeumi minőségmenedzsmentért

 Múzeumi minőségmenedzsment. Szitokszó vagy a túlélés záloga?

Bár a hazai muzeális intézmények sok esetben fontosnak tartják a szolgáltatások folyamatos fejlesztését, már vannak kezdeményezések a látogatók illetve az együttműködő partnerek, netán a munkatársak igényeinek, elégedettségének monitorozására, de többnyire ez eseti módon, leggyakrabban egy-egy kiállításhoz vagy programhoz kapcsolódóan történik.  A magyar múzeumok többségénél még nem beszélhetünk minőségmenedzsmentről, inkább csak egyéni ambíciókon és a szakmai alázaton múló ad hoc törekvésekről, intézkedésekről.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) az eddiginél nagyobb fokú tudatossághoz és a hazai muzeális intézmények versenyképességének növeléséhez, a szolgáltató múzeum szemléletének elterjesztéséhez a Minőségmenedzsment című szakmai továbbképzéssel is hozzá kíván járulni, melyet a kulturális minőségbiztosítási rendszerekkel kapcsolatos komplex kutatásaira alapoz.

A felsőfokú végzettséggel rendelkező múzeumi szakemberek számára Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban 2019. március 25. és 28. között a MOKK szervezésében induló továbbképzésen a hazai kulturális szférában kidolgozott, már működő minőségbiztosítási gyakorlatokon, a jellemző minőségmenedzsment típusokon és a mintául szolgáló könyvtári minőségmenedzsment rendszer bemutatásán túl képet kaphatunk a nemzetközi múzeumi világból vett jó gyakorlatokról is.

A neves hazai oktatókat felvonultató, szakmai kerekasztal-beszélgetésekkel színesített és vizsgafeladattal záruló 30 órás továbbképzés kiemelten fókuszál a múzeumpedagógiai foglalkozások minősítési rendszerének témájára. Szó lesz a reflexiók, az önértékelés és ennek beépítésének fontosságáról a múzeumi szolgáltatások kapcsán,  valamint a gyermekbarát környezet, a családbarát múzeum, és a múzeumbarát iskola és óvoda kritériumrendszeréről. A 15 fős csoporttal induló továbbképzés egyben remek alkalmat biztosít a kapcsolatépítésre és a hálózatosodára, stratégiai partnerségek kialakítására a képzésen résztvevő múzeumi szakemberek között.

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 projekt keretében ingyenesen elvégezhető képzés tartalmazza a képzés sikeres elvégzését igazoló tanúsítványt, az étkezést a képzés időtartamára és igény esetén a szállást is a résztvevők számára.

A képzésre 2019. március 3-ig lehet jelentkezni.

Bővebb információ a képzésről és a regisztrációs felület az alábbi linken keresztül érhető el:

http://mokk.skanzen.hu/minosegmenedzsment-m30t.html

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben