belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

EGYEDÜL NEM MEGY – AVAGY MIT NYÚJTHATNAK EGYMÁSNAK A MÚZEUMOK ÉS FELSŐOKTATÁSI INTÉZMÉNYEK

Immár harmadik alkalommal találkoztak a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ munkatársai egyetemi hallgatókkal, a múzeumok nyújtotta együttműködési lehetőségeinek bemutatása, illetve a diákokkal való párbeszéd kezdeményezése érdekében. Az előadások nem kizárólag muzeológus vagy pedagógus hallgatókat céloznak, hiszen a múzeumok nyújtotta lehetőségek sokkal tágabb szakmai célcsoportnak is szólhatnak. Az előadássorozat végső célja felsőoktatási intézményekkel való átfogó együttműködés megteremtése, hiszen a múzeumok részére hasznos lehet mind az egyetemi képzésben rejlő lehetőségek megismerése, mind pedig a hallgatókkal való párbeszéd, hogy az így szerzett tapasztalatokat hasznosíthassák a programjaik során.

alt


A 2019. szeptember 25-ei esemény a Szegedi Tudományegyetem, Kommunikációs- és Médiatudományi Tanszékével közös szervezésben valósult meg, Hegedűs Anita, a Móra Ferenc Múzeum sajtóreferense, egyetemi oktató segítségével. Az eseményen megjelenő hallgatóknak először Nagy Magdolna mb. igazgató beszélt a MOKK fő tevékenységeiről, majd a múzeumi kommunikáció sajátosságairól, a szolgáltató múzeumi szerep fontosságáról.

alt


A diákok megismerkedhettek azokkal a nehézségekkel, melyekkel a hazai múzeumoknak a kommunikáció során szembesülniük kell, hiszen - a nagyobb intézményeken kívül – a múzeumok sok esetben nem engedhetik meg maguknak a képzett kommunikációs szakember alkalmazását, ezért kapcsolt munkakörként muzeológus, múzeumpedagógus, vagy éppen az intézményvezető látja el ezt a feladatot, gyakran kommunikációs előképzettség nélkül.

alt


A MOKK-ban futó uniós  projektek kapcsán Nagy Magdolna múzeumi példán keresztül mutatta be azokat az eszközöket, interpretációs lehetőségeket és fejlesztéseket, melyek segítséget nyújthatnak a kulturális területen dolgozóknak. A MOKK kommunikációs képzései segítenek a modern, hatékony kommunikációs eszközök megismerésében, a múzeumi szakemberek számára szervezett hazai és nemzetközi konferenciákon pedig tágabb rátekintést nyerhetnek a magyar és a külföldi trendekre,  megismerhetnek jó gyakorlatokat itthonról és a nagyvilágból. 

alt


Az igazgató asszony kitért a projekt keretében kidolgozott KultúrBónusz programra, a Múzeumi Iránytű sorozat módszertani útmutatást nyújtó ingyenesen elérhető kiadványaira, a múzeumi á’ la carte programkereső felület bemutatására is. Ezek a fejlesztések, programok, kiadványok egyszerre az ismeretátadás eszközei és kommunikációs csatornák is, rajtuk keresztül a célközönség affinis módon ismerheti meg a projekt fejlesztéseit, lehetőség nyílik a folyamatos többirányú kommunikációra a múzeum és a megcélzott közönség között.

A műhelygyakorlat következő előadója, Ádász Mariann, múzeumi közművelődési szakember, a Móra Ferenc Múzeum munkatársa gyakorlati példákon keresztül mutatta be a felsőoktatási hallgatók és a múzeum együttműködésének lehetőségeit. Prezentációját egy aktivizáló felvetéssel és az alábbi humoros képpel kezdte:

alt


A kérdés pedig így hangzott: „Mit mond számodra ez a kép a múzeumok és a felsőoktatási hallgatók kapcsolatáról?"
A diákok frappáns megállapításai: „egymásrautaltság”, „megörülnek egymásnak”, „úgy örülnek egymásnak, mint a Messiásnak”

A végleges konklúzió pedig ez volt: „Nem létezhetnek egymás nélkül.”

Ádász Mariann prezentációja is alátámasztotta a megállapításokat. A múzeumok és a felsőoktatás együttműködése mindkét fél számára gyümölcsöző lehetőségeket rejt. A két tudományos központnak szüksége van a külső impulzusokra, a felsőoktatási hallgatóknak pedig fontos kutatási terület lehet a múzeum. 

alt


Az együttműködés formáit a múzeum és felsőoktatás kapcsolatának szintjein keresztül ismerhették meg a hallgatók. Természetesen első a látogatói szint, ezt szűkíti a Móra Ferenc Múzeum által szervezett Egyetemista napok – amikor a felsőoktatási hallgatók jelképes összegért látogathatják a kiállításokat, a múzeum interaktív megmozdulásokkal (pl. flashmobbal, detektívjátékkal) fűszerezi az élményt.

A következő lépcsőfoka az együttműködésnek, amikor a felsőoktatási hallgatók már aktív részesei lesznek a múzeum életének például régész hallgatók végzik a releváns kiállítások tárlatvezetéseit. A hallgatói tárlatvezetés egyik fontos hozadéka, hogy a hallgatók képviselik a modern tudásközlést, ismerik generációjuk információátadási formáit, tudják mi fogja meg korosztályukat. A múzeumot gyakornokok, szakdolgozók, doktoranduszok is keresik, akár kutatási terepként, akár a tudományos munka színtereként. A kevéssé formális együttműködés terepe – amely azonban a közösség- , kapcsolatépítés módja lehet – tanszéki bulik megtartása! 

Ádász Mariann bemutatta a „Divat elhalványul, a stílus örök” című mintaprojektet is, mely a Múzeumi és Könyvtári Fejlesztések Mindenkinek projekt keretében zajlott. A munka két középfokú oktatási intézmény bevonásával történt. A középiskolások mintatervezési és ruhaipari szakmai fogások megismerésével hoztak létre ruhaipari produktumokat, de a cél nem csak a késztermék előállítása volt. Fontos hozadéka volt a közös munkának  a projekt létrehozásával kapcsolatos tudnivalók elsajátítása, vagy a gyakorlati útmutató megszerzése a diákok további pályaválasztáshoz. 

A mintaprojekt a kezdetektől fogva kurátor szakos hallgatók bevonásával zajlott, hiszen a munka végén egy látogatóható kiállítás készült a forma- és ruhatervekből.
Ugyanebben az évben a hallgatók tapasztalataikat beépítve létrehozták saját diplomakiállításukat a Móra Ferenc Múzeumban.

alt


A két előadó prezentációit kötetlen beszélgetés követte, a hallgatók visszajelzéséből kiderült, hogy hasznos és főként gondolatébresztő volt számukra a gazdag és szerteágazó együttműködési lehetőségek megismerése.

A Szegedi Tudományegyetemen megtartott módszertani szakmai nap a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kétmilliárd forint vissza nem térítendő támogatású európai uniós projekt keretében valósult meg  2017. február 1. és 2020. január 31. között a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi partnerségével. A projekt megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.

Szerző: Kontrohr Andrea SZNM-MOKK
Fotók: Boros Tünde, SZNM-MOKK; Ádász Mariann, Móra Ferenc Múzeum

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben