belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A meghívó ide kattintva érhető el.

A cikk az artnews hírportálon is megjelent.

Divatkiállítás a Móra-múzeumban

promenad.hu 2018-01-24

Textilműves, ruhaipari technikus, stílus- és divattervező diákok munkáiból nyílik kiállítás a Móra Ferenc Múzeumban. A tanulók egy mintaprojektnek köszönhetően megismerhették a múzeum textilgyűjteményét, az ott őrzött különleges viseleti darabokat, majd ezek alapján formatervek és különböző mintadarabok is készültek. „A divat elhalványul a stílus örök – A szakképzéstől a kreatív iparágakig múzeumi katalizálással” című tárlatot január 26-án, pénteken 9.30-kor nyitják meg, mely egyben a mintaprojekt zárórendezvénye is lesz.

Divatkiállítás a Móra-múzeumban

Két szegedi középiskolával működött együtt egy mintaprojekt kapcsán a Móra Ferenc Múzeum. A Szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium textilműves tanulói, továbbá a Szegedi Szakképzési Centrum Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolájának divat- és stílustervező, ruhaipari technikus szakos diákjai és oktatói vettek részt a projektben.

A közös munka során a tanulók megismerték a múzeum textilipari gyűjteményét, az ott található darabok motívumait, textúráit. Ezen élmények, tapasztalatok alapján a tervezők és a kivitelezők pedagógusaik irányításával kialakították a különböző viseleti darabok terveit, végül ezek alapján a tervek alapján mintadarabok készültek. „A divat elhalványul a stílus örök - A szakképzéstől a kreatív iparágakig múzeumi katalizálással” című kiállításon ezeket a terveket és elkészült mintadarabokat – például sálakat, táskákat, terítőket – láthatják az érdeklődők.

A mintaprojekt a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3.- VEKOP-16- 2016-00001)” című projekt keretében jött létre. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (SZNM), mint konzorciumvezető és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár (FSZEK), mint konzorciumi partner konzorciumi együttműködésében valósul meg, a projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítója a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM-MOKK). A projekt a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum együttműködésével jött létre.

Forrás: Hegedűs Anita

sajtóreferens