belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kiállításmegnyitóval zárult A divat elhalványul, a stílus örök című mintaprojekt

2018. január 26-án Szegeden a Móra Ferenc Múzeumban kiállításmegnyitóval zárult a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt egyik mintaprojektje, melynek megvalósítása során a szegedi Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, valamint a Kossuth Zsuzsanna Szakképző Iskolája diákjaival és oktatóival működtek együtt a múzeum munkatársai.

A textilműves illetve a divat- és stílustervező és ruhaipari technikus szakok diákjainak kreativitására és nyitottságára alapozó mintaprojekt során a Móra Ferenc Múzeum gyűjteményében őrzött néprajzi tárgyak mintakincsét felhasználva terveztek és hoztak létre a középiskolások új használati tárgyakat. A közel fél évig tartó munkafolyamatot a Móra Ferenc Múzeum a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum mentorálása mellett valósította meg.

„A divat elhalványul, a stílus örök” elnevezésű mintaprojekt ötletgazdája és kidolgozója a szombathelyi Savaria Múzeum volt, mint mintaprojekt megvalósító. A szegedi Móra Ferenc Múzeumnak, mint mentorált intézménynek a feladata az eredeti terv és módszer kipróbálása, adaptációja volt. A Móra Ferenc Múzeum munkatársai kiváló eredményt értek el az adaptációval, s ezen felül még számos helyi ötlettel gazdagították a programot.

Az ünnepélyes projektzáró alkalmon jelen voltak a kiállításon alkotásaikkal szereplő diákok és segítőik, a tanárok és oktatók is, és természetesen helyet kaptak a kiállításban az "ihletet adó" néprajzi tárgyak is. Egy-egy kiállító nem csak a felhasznált motívumot, hanem a kész alkotásig vezető kreatív utat is bemutatta, ráadásul a rajzok mellett a diákok projekthez kapcsolódó gondolatai is visszaköszöntek a kiállítótétben. Kedves színfoltja volt a rendezvénynek, hogy a muzeológusok a kiállításban is szereplő sállal a nyakukban jelentek meg.

Dr. Bárkányi Ildikó, a Móra Ferenc Múzeum általános igazgatóhelyettese, főmuzeológusa és néprajzkutatója nyitotta meg a kiállítást, és a muzeológus szemszögéből értékelte a közös munkát, elismerését fejezte ki valamennyi résztvevőnek.

Szatmári Csilla, a Móra Ferenc Múzeum Közönségkapcsolati és Kommunikációs Osztály osztályvezetője ismertette a projektet és megköszönte a pedagógusok és szakoktatók segítségét. Nemcsak gratulációját fejezte ki, de azon reményének is hangot adott, hogy a jövőben gazdagodni fog a muzeális és oktatási intézmények között kialakult kapcsolat.

Tóth Csabáné, a projekt iskolai tevékenységének irányítója a munkafolyamat ismertetését követően köszönte meg, hogy résztvevői lehettek ennek az érdekes, számukra szakmailag is nagyon hasznos programnak.

Lipták Mária – Kajári Gabriella