belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
„Ősi mesterek nyomában” - Régészeti kiállítás

Múzeumunk gyűjteményének legnagyobb anyagát a régészet teszi ki, mely magát a múzeumot is megalapozta több mint 150 évvel ezelőtt Jósa András első és alapító múzeumigazgató által. A kiállított tárgyak mindegyike a térség régészeti leletei, használati tárgyak és ékszerek, melyek segítségével kronologikusan ismerhetjük meg a paleolitikumtól egészen a középkorig az évszázadok technikai fejlődését.


Helyszín: Nyíregyháza, Jósa András Múzeum, Benczúr tér 21.

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, felsőoktatásban tanulók, középiskolások, mozgáskorlátozottak, nyugdíjasok, óvodások

Digitális segédanyagot tartalmaz: film, hanganyag


Bővebb infromáció: https://josamuzeum.hu/osi-mesterek-nyomaban/


Megközelítés:

Nyíregyháza Budapest felől az M3 autópályán, az ország más tájairól érkezők a 4, 36, 38-as főútvonalakon érhetik el a várost.

Budapestről óránként indulnak InterCity járatok a Nyugati pályaudvarról Debrecen, illetve a Keleti pályaudvarról Miskolc felé.  

Térkép

Címkék:

akadálymentesített, bankkártyás fizetés, Év Múzeuma díjat nyert intézmény, pedagógus-igazolványra szóló kedvezmény, wifi

Az egyes mesterségek megszületése az ember csetlő-botló történetének egy-egy nagy ugrása. Homály fedi a felfedezők nevét, sokszor még a területet sem tudjuk körbehatárolni, ahonnan elterjedt az új ismeret. De a névtelen újítók nélkül ma nem lennének autók, repülők; nem lennének számítógépek, TV-k és nagyon sok minden más sem… A régészeti kiállítás vezérmotívuma a „mesterségek születése”, a fazekalás, a textilkészítés, a réz- és bronzművesség, a kovácsolás, a kereskedelem, az ötvösség, a földművelés, az építészet kialakulása a legkorábbi időktől a középkorig. 

A kiállítás több mint 200 négyzetméteren várja látogatóit, modern és barátságos környezetben. Az üvegfalak mögött megyénk, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye felszínre került emlékeit mutatjuk be időrendi sorrendben.

Kalandozásunk a neolitikumtól egészen a középkorig tart. A kiállított leletanyagok pedig a Kárpát-medence igazi unikális darabjai. A reprezentatív kerámiákon (vonaldíszes, festett, füles, bütykös, talpas stb.) túl múzeumunk őriz hazánk legszebb ötvős- és kovácsmunkái közül jó néhányat. Itt csodálható meg a tankönyvek illusztrációjaként is ismert aranyozott, palmetta díszítésű Rakamazi tarsolylemez, a színarany Rakamazi szablyamarkolat  de említhetnénk az ugyancsak Rakamazi honfoglaló hajfonatkorong párt is. Megelevenedik előttünk a hajdani kultúrák világa.


Nyitva tartás:

kedd-vasárnap: 9.00-17.00 óra


Zárva tartás:

hétfőTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz