belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A mintaprojekttel kapcsolatos sajtómegjelenés itt érhető el.

Rippl-Rónai mintáit sajátították el a diákok

www.sonline.hu - 2017.10.25.

Rippl-Rónai motívumaiból saját mintákat alkothattak azok az diákok, akik egy rendhagyó múzeumpedagógiai foglalkozáson vettek részt. Főként ruhaterveket készítettek szecessziós elemekből, virágmintákból. A viaszos batikolással is megismerkedhettek a textilművesnek, illetve divat- és stílustervezőnek készülő tanulók.

– Nagyon izgalmasnak találták a közös munkát, lekötötte őket, sőt még több időt igényeltek volna minderre – mondta a foglalkozásról Simonné Lechner Judit múzeumpedagógus, aki a Rippl-Rónai József által tervezett tányér- és kárpit mintákat is megmutatta a fiataloknak. A diákok a Rippl-Rónai villában az Andrássy-ebédlőben megtekintették a festő iparművészeti munkásságának emlékeit.

A foglalkozás a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című projekt része volt, ugyanis a Rippl-Rónai Múzeum egy múzeumpedagógiai mintaprojekt megvalósítási lehetőségét nyerte el. A kilenc héten át zajló Tárgyak, sorsok, emberek című foglalkozás-sorozat együttműködő partnere a Zichy Mihály Iparművészeti Szakgimnázium. A múzeum a szakképzés sikeréhez járulna hozzá azzal, hogy kiemeli a diákok által tanult szakma fontosságát, jó minőségét. A fiatalok ekkor azt az érzést is átélhetik, hogy akár az általuk készített tárgyak is szerepelhetnek majd egy múzeumban a jövőben.

Forrás: https://www.sonline.hu/kozelet/helyi-kozelet/rippl-ronai-mintait-sajatitottak-el-diakok-872447/