belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi terület

Arapovics Mária: Közösségi művelődés, önkéntesség, iskolai közösségi szolgálat az országos múzeumokban

A közösségi élmények, a kulturális alkalmak megteremtése segíti az egymás mellett élők közötti kohézió, a társadalmi tőke erősítését. Az elmúlt években a látogatóbarát szemléletet megvalósító múzeumi szakma tudatosan kezdett lépéseket tenni a közösségi művelődés fejlesztése érdekében, így – a hagyományos múzeumi baráti körök működése mellett – a magyar múzeumokban ugrásszerűen megnőtt az önkéntesek és az iskolai közösségi szolgálatot teljesítők száma. Jelen kutatás azt mutatja be, hogy az országos hatókörű múzeumok hogyan törekednek a helyi közösségek erősítésére, a civil társadalom fejlesztésére,miért vonzó a múzeumi segítés, a múzeumi baráti köri tagság és milyen feladatokat látnak el az önkéntesek, illetve a középiskolai fiatalok a közgyűjteményekben. A vizsgálat kiterjed az önkéntes menedzsment és az iskolai közösségi szolgálat hazai és nemzetközi gyakorlatára, a követhető mintákra és fejlesztendő megoldásokra is.

tovább
 → 


Patkó Györgyi: Tanulmány a nemzetközi közösségfejlesztési tapasztalatokról és azok adaptalási lehetőségeiről

A közösségfejlesztés nemzetközi trendjei hazánkban is érzékelhetők és jó lehetőségeket jelentenek a Cselekvő Közösség projekt számára. A virtuális közösségek terjedése, a növekvő igény a közösségi terek iránt, az üzleti szféra aktívabb részvétele a közösségek életében, a szakemberek nagyobb érdeklődése a társadalmilag hasznos tevékenységek iránt vagy a növekvő elvárás, hogy a közösséget szolgáló intézmények hatékonyabbak legyenek – olyan lehetőségek, melyekre a projekt eredményes válaszokat adhat.

tovább
 → 


Nagy Magdolna - Módli Éva: Múzeumok és közösségeik - Kutatási eredmények

A múzeumok körül szerveződő közösségek jelentős szerepet játszhatnak a lakosság és a település fejlesztéséért felelős szakemberek múzeumról alkotott képének formálásában. De vajon mitől válhat egy múzeumi közösség egy település kulturális életének mozgatórugójává? A 2015 nyarán lebonyolított országos kutatás célja, hogy feltérképezze a múzeumok körül szerveződő közösségeket, és megtalálja azokat a kulcstényezőket, amelyek aktiválhatják, közös cselekvésre motiválhatják a helyi lakosságot.

tovább
 →