belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

PORONDON A MIKSZ: A MÚZEUMI ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. november 27. Hiánypótló, az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) muzeális intézmények által történő hatékonyabb szervezését támogató módszertani kiadványt jelentetett meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) az általa kiadott Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként. A„MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” címet viselő kiadvány bemutatása céljából november 27-én a Fővárosi Nagycirkuszban tartottak sajtótájékoztatót, melyet az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákokat, valamint a témában kompetens pedagógusokat és múzeumi szakértőket megszólaltató módszertani nap követett.

 

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt keretében megjelenő, Joó Emese muzeológus és múzeumpedagógus által szerkesztett kiadvány célja, hogy a muzeális intézmények körében növekedjen az IKSZ-el kapcsolatos tudatosság. A múzeumi szakmának szóló, de a pedagógusok érdeklődésére is számot tartó útmutató a projekt egyik módszertani fejlesztéséhez is kapcsolódik. Ez a módszertani fejlesztés ugyanolyan hangsúlyt helyez az IKSZ-et szervező pedagógusok érzékenyítésére, hogy a múzeumok által nyújtott lehetőségeket ismerjék, értsék és eljuttassák a középiskolás diákokhoz, mint arra, hogy a múzeumi szakemberek módszertanilag felkészültek legyenek a fiatalok fogadására, és a múzeumi tartalmak megismerésére és alkalmazására ösztönözzék a diákokat. A fiatalok sikeres motiválásának záloga az életkori sajátosságaik és közösségi viszonyaik, valamint a múzeumi lehetőségek alapos ismerete lehet, ezek mellett az együttműködés, a bevonás és a felhatalmazás előtérbe helyezése is kiemelten fontos.

 

A sajtótájékoztató résztvevőit a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója, Dr. Borsós Beáta köszöntötte házigazdaként, majd Kassai Hajnal, az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkárság Múzeumi Főosztály főosztályvezetője tartott átfogó előadást „A múzeumok szerepe az iskolai közösségi szolgálatban” címmel. A kiadványsorozat egészéről Dr. Bereczki Ibolya, a Múzeumi iránytű sorozatszerkesztője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese tájékoztatta a jelenlévőket. Ezt követően kerekasztal-beszélgetéssel egybekötött módszertani napon hallhattak az érdeklődők a téma jeles szakértőitől többek között arról, hogy miért mosódik még mindig össze a közgondolkodásban az iskolai közösségi szolgálat és az ifjúsági önkéntesség, vagy miért okoz gondot a törvényi előírás megfelelő értelmezése és átültetése a gyakorlatba.

A „MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” című kötet ingyenesen letölthető az alábbi linken: http://mokk.skanzen.hu/miksz.html

 

 

További információ: Kajári Gabriella kommunikációs munkatárs

Tel.: +36 30 655 2534, E-mail: kajari.gabi@skanzen.hu    

Web: www.mokk.skanzen.huwww.amimuzeumunk.hu

 

 
Kerekasztal-beszélgetés a könyvbemutatón: Joó Emese, Szatmári Csilla, Szalóki Mihály, Horváth Cecília, Nagy Magdolna


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben