belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A gyorsjelentés grafikonokkal ide kattintva tölthető le.

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzet és várható hatásai a hazai múzeumokban

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának megbízásából múzeumi szakemberek körében végzett online kérdőíves felmérést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központja. A felmérés arra kereste a választ, hogy a járvány következtében kialakult speciális helyzetet a múzeumok hogyan tudják kezelni, illetve milyen következményekkel számolnak, abban az esetben, ha a múzeumok kapui a legrosszabb forgatókönyvvel számolva július végéig zárva lesznek.

2020. április 2. és 6. között 94 fő töltötte ki a kérdőívet, szakmai besorolás szerint a legnagyobb arányban (38%) területi múzeumok, földrajzi felhelyezkedést tekintve pedig a fővárosi múzeumok szakemberei válaszoltak a legtöbben.

A válaszadók járvány következtében bezárt muzeális intézményeiben a látogatottság jelentősen, összeségében több mint 2 millió fővel lehet kevesebb, ezen belül a múzeumpedagógiai foglalkozások tervezett résztvevői száma akár 250 ezer fővel is alacsonyabb lehet. A belépőjegyekből és egyéb szolgáltatásokból bevételkiesés, amely az éves intézményi költségvetés tervezett eleme, a felmérésben résztvevő intézményekben meghaladhatja a 280 millió forintot. Ezért, járvány kezdete óta a múzeumok számos költségcsökkentő intézkedést tettek, amely érintette működési költségeket, személyzeti intézkedéseket is eszközölniük kellett, és többek között lemondták rendezvényeiket és tervezett kiállításaikat. Figyelemfelkeltő egyik adatközlőnknek az a megjegyzése is, hogy a 61/2020. (III.23.) Korm. rendelet 1.§ (10) pontja nem tartalmazza a Könyvtári, levéltári, múzeumi, egyéb kulturális tevékenységet (TEÁOR-91), ezért a kedvezményeket a muzeális intézmények nem tudják igénybe venni.

A muzeális intézmények bezárása ellenére a szakemberek elsősorban a közösségi médián és a múzeumi honlapjukon keresztül tartják a kapcsolatot a közönséggel, próbálják megtartani a közönség érdeklődését. Igaz, kisebb mértékben vettek részt segítségnyújtással helyi közösségükben, de számos szép példa mutatja társadalmi szerepvállalásukat ebben a speciális helyzetben.

Az intézményi bezárást követő otthoni munkavégzéssel kapcsolatban megoszlik a válaszadók véleménye, több mint felük pozitívan ítélte meg, akad olyan múzeum, ahol még nem indult el vagy nem engedélyezett a távmunka. Számos nehézséget is megfogalmaztak válaszadóink, amelyek közül kiemelkedik az otthoni munkavégzéshez szükséges infrastruktúra hiánya, és a munkaadminisztráció nehézkessége. Az otthoni munkavégzést számos feladat jellemzi, a kutatómunka, a tudományos feladatok mellett kiemelkedik még a kommunikációs tevékenységek, a digitális tartalmak létrehozása és az adminisztráció. Több olyan feladatról is beszámoltak a válaszadók, amelyeket nem lehet otthonról elvégezni. A karbantartás és a leltározás mellett megemlítették a digitalizálást, fotózást, revíziót, takarítást és fertőtlenítést, valamint a szakmai ügyeletet, bejárásokat, ellenőrzéseket.

A válaszadók véleménye szerint a kialakult helyzet legjelentősebb problémái közé tartozik a bevételkiesés és a munkaerő megtartása, de többen fejezték ki a járvány helyzet utáni bizonytalanságukat és kétségeiket, amely elsősorban szintén az intézmény finanszírozását érinti. Ebben a kérdéskörben is erősen megjelenik a technológiai infrastruktúra hiánya, amely az otthoni munkavégzést, a digitális múzeumként való működést támogatná. A helyzet enyhítésére pénzügyi és módszertani támogatást javasolnak. A kialakult helyzet egyik pozítivumának azt tartják, hogy jutott idő az elmaradt feladatokra. Más területek jó gyakorlatai közül az online kínálatot emelték ki a legtöbben. A belföldi turizmus újraélesztéséhez saját múzeumi eszközökkel, azaz új kiállításokkal, programokkal és szolgáltatásokkal tudna hozzájárulni a legtöbb válaszadó.

 

A gyorsjelentés grafikonokkal ide kattintva tölthető le.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben