belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A májusfaállítás szokásának hagyományáról itt olvashat.

Hasznos tippek alternatív májusfa készítéséhez itt.

 

A család az én közösségem

Egyes kultúrák szerint a lélek kiválasztja a „csillagokban” azt, hogy hová szülessen le, kik legyenek a szülei, a családja. Egész életünket meghatározzák azok az emberek, akik közé megérkezünk, akik nevelnek, akikkel együtt élünk. A család értelmezése ugyan eltérhet a különböző kultúrákban, mégis mindenhol ugyanazt jelenti, azt a mikroközösséget, amelyet a feltétel nélküli szeretet és elfogadás tart egyben.

A család az én közösségem

fotó: pexels.com

A Közösségek Hetéhez közeledve elengedhetetlen, hogy szót ejtsünk arról a közösségről, amely a legjelentősebb mértékben meghatározza életünket – a családról. Ez az a közösség, amelyhez – ideális esetben – születésünktől kezdve tartozunk és egy olyan elválaszthatatlan kapocs, amely egy életre szól. A család azonban nem minden esetben jelent vérségi kapcsolatot, hiszen létrejöhet örökbefogadással, vagy párválasztással is, az azonban minden esetben jellemző rá, hogy szoros érzelmi szálak kötik egybe. Legszűkebb értelemben az egy háztartáson belül élők csoportját értjük alatta, akik a társdalami mellett egyben gazdasági közösségben is élnek.

A déli típusú társadalmakban mind a mai napig több generáció alkot szoros családi közösséget, míg a nyugati országokban egyre szűkül az együtt élők köre, és az elmúlt időszakban egy bizonyos mértékű eltávolodás is tapasztalható volt. A család jelentősége azonban továbbra is vitathatatlan, hiszen ez az a közeg, amelyben minden ember először szocializálódik, ott tanuljuk meg az együttélés és az egymáshoz való viszonyulás szabályait, azt hogy miként közeledjünk mások felé, miként értelmezzük a körülöttünk lévő világot. Meghatározza azt, hogy hogyan viselkedünk az óvodában, az iskolában, a munkahelyünkön, illetve másokkal: barátainkkal, párkapcsolatunkban és később a saját magunk által alapított családban. Otthonról hozzuk azokat a mintákat, amelyeket később életünk folyamán követünk. 

A családnak ugyanakkor erős védelmező és támogató szerepe is van. A benne élők tudják, hogy bármikor, feltétel nélkül számíthatnak egymásra, és a végsőkig kitartanak egymás mellett a nehéz időszakokban. Bizonyos életkörülményekben a családtagok egymásra vannak utalva, és csak egymástól számíthatnak segítségre. Ez a koronavírus miatt kialakult helyzetre is jellemző. Most fokozottan érzékelhetjük, ahogy egyre jobban felértékelődik a család szerepe, ezek a napok rávilágítanak arra, hogy még mindig mekkora érték lakozik ebben az évezredek óta fennálló közösségben.

A család az én közösségem

fotó: unsplash

A kijárási korlátozás sok család életében új fejezetet nyitott. Míg egyeseknek az idősebb, a veszélyeztetett, vagy a mozgáskorlátozott családtagok ellátását kell megoldaniuk, addig másoknak az összezártság jelenti a kihívást. Az együttélés most nem azt jelenti, hogy reggelinél és vacsoránál találkoznak, napközben pedig mindenki intézi a saját dolgát - hanem a nap 24 órájában, hétközben és hétvégén is összezárva, igazán együtt töltik a mindennapokat a családok. A kertes házakban élők szerencsésebb körülmények között vannak, hiszen egy tágasabb élettérben, több elfoglaltsággal tudják átvészelni ezt az időszakot. A városiak élettere viszont akár egy alig 30-50 négyzetméteres, zárt légterű lakásra is korlátozódhat. Ha azonban a helyzet pozitív hozadékaira is nyitottak vagyunk, akkor rájövünk, hogy ez az a pillanat, amikor több időt tudunk egymással eltölteni, amikor alkalom nyílik arra, hogy jobban megismerjük egymást, hogy sokat beszélgessünk, játszunk együtt, vagy akár közösen végezzük el a napi házimunkát. Ugyanakkor ez az időszak az, amikor az egyedül élők is igazán megtapasztalhatják a magány súlyát, a családi közösség hiányát.

A Közösségek Hete idén ezt a mikróközösséget, a családot is kiemelten ünnepelni szeretné. Hiszen jelenleg ez az a közösség, amely nem csupán virtuálisan lehet együtt, hanem  közös térben tartózkodva tud részt venni a Közösségek Hete online programjain. Szeretnénk, ha a csatlakozó közösségek virtuális programjai színesítenék, felvidítanák az otthon, együtt töltött napokat, hiszen az összezártság nemcsak kényszerű lehet, hanem – egy időre a külvilág kizárásával – az együttlét boldogságával megélt, és szép emlékekkel is a tarsolyunkban záruló időszak.  

A rendezvénysorozatra való ráhangolódásként pedig arra buzdítjuk a családokat, hogy közösen álmodjanak meg, és díszítsenek fel egy májusfát, amelyet akár egy olyan szeretett személy számára is ajánlhatnak, akivel együtt szeretnének lenni, akivel már régen találkoztak. A feldíszített alkotásokból a Közösségek Hete megnyitójára egy online májusfa kiálltást szervezünk, amelyen bárki részt vehet, ha május 11-ig feltölti a fájáról készült fényképet, illetve videót egy rövid leírással a rendezvénysorozat Facebook oldalára, a következő címkével ellátva: #KH2020 #azénmájusfám vagy #KözösségekHete2020.

A szerelem jelképe, legyen idén a szeretet és az összetartozás kifejezésének szimbóluma is!

A virtuális programokkal kapcsolatban pedig figyeljék a Közösségek Hete ideje alatt – május 11-e és 17-e között – a rendezvénysorozat honlapját, illetve Facebook oldalát, és vegyenek részt a közösségek és az intézmények által kínált online programokon – hogy közös, családi eseménnyé válhasson a virtuális Közösségek Hete látogatása!

 

Rudolf Eszter
kommunikációs munkatárs
Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ