belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Így is összetartozunk! - Megnyitotta kapuit a Közösségek Hete!

Szentendre, 2020.május11. – A közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot idén virtuális formában rendezzük meg 2020. május 11-17-e között. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével megszületett, évről-évre egyre népszerűbb programsorozat az „Így is összetartozunk” mottóval hirdeti, hogy a közösség megtartó ereje ma fontosabb, mint valaha. 

 Így is összetartozunk! - Megnyitotta kapuit a Közösségek Hete!

A Közösségek Hete rendezvénysorozatot minden évben kulturális intézmények, önkormányzatok, civil szervezetek és közösségek számára hirdetjük meg, olyan programokkal lehet rá jelentkezni, amelyek – képviselve a Közösségek Hete szellemiségét – felhívják a figyelmet a közösségi kezdeményezésekre, az intézményekben és azokon kívül működő közösségek tevékenységeire és helyi társadalomformáló erejükre. 

A programsorozat megvalósításával kapcsolatos eredeti elképzeléseket ugyan felülírta a koronavírus-járvány, de a szervezők – átérezve, hogy mekkora erőt jelent most, ha a karanténban élő emberekhez eljuttathatják a Közösségek Hete üzenetét – rövid idő alatt újragondolták a koncepciót és a rendezvényt az online térbe költöztették. 

A Közösségek Hete felvezető eseményeként – s hogy lélekben együtt tudjunk készülődni a közösségek ünnepére – arra hívtunk mindenkit, hogy ki-ki a saját otthonában állítson májusfát, vagy díszítsen májuskosarat, melyen elhelyezheti jókívánságait, szeretetüzeneteit. Ilyen módon szerettük volna fejezni, hogy hiányzunk egymásnak, hogy kitartunk, hiszen így is összetartozunk. A felhívás nyomán nagyon sokan csatlakoztak a kezdeményezésünkhöz. A szívet melengető alkotások, illetve a Közösségek Hete virtuális kapunyitására, a május 11-re elkészülő online kiállítás az Állíts Te is májusfát Facebook csoportban tekinthetők meg.

Idén az ország közel 80 települése kapcsolódott be a programsorozatba, Pest, Veszprém, Hajdú-Bihar, Csongrád valamint Somogy megyéből érkezett a legtöbb regisztráció. A programkínálat sokszínűségéből ítélve a szervezők ötösre vizsgáztak kreativitásból és rugalmasságból, s a mostani, online térben való szárnypróbálgatások gyakorlattá válhatnak a jövőben.

Idén hat tematikából választhattak a programszervezők. A „Karantén kultúra” programtípus keretében az Algyői, a Sopronkövesdi és az Eleki Tájház kollégái virtuális séta keretében vezetik végig a látogatókat a tájházon. A Solymár Imre Városi Könyvtár játékra hívja a számítógép előtt ülőket: skicc részlet alapján kell felismerni Bonyhád valamely jellegzetes épületét. Erzsébetvároshoz kapcsolódó bélyegek képeit osztja meg a budapesti Bélyegmúzeum facebook oldalán, kommentben mindenki megírhatja, hogy szerinte hogyan kapcsolódik a bélyegkép a kerülethez. Számos település a helyben felfedezhető értékekre online kvízjátékkal hívja fel az ott lakók figyelmét.

A „Ki mit tud? – Tanuljunk egymástól! – Interaktív műhely” keretében a Ceglédberceli Kultúrház és Könyvtár a kisgyermekes családokat szeretné közös alkotásra ösztönözni: olyan tündérkert készítésre biztatják az aprónépet és szüleiket, mely akár a balkonon is elfér. 

A Balatoni Kálmán Imre Emlékház munkatársai a népszerű karanténkonyha ötletét felhasználva fakanalat és sodrófát ragadnak, hogy elkészítsék az operettkirály kedvenc ételét. Az emlékház Facebook oldalán főzés közben többek között a művész magánéletének néhány érdekességére is fény derül. Az Emlékház dolgozói a gyerekeknek egy barkácsolós videóval kedveskednek, amely során otthon is megtalálható alapanyagokból és eszközökkel különböző színházi kellékek elkészítését mutatják meg.

Az „Egyhetes sportkihívás” tematika mozgatta meg a Tatabányai Múzeum fantáziáját: „BányaBarangoló” programjuk igazi kihívás valamennyi vállalkozó felnőtt vagy gyermek számára, ha végigfutják a bányautak valamelyikét. Megosztott szelfiket várnak a teljesített feladatról. A Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár szervezésében zenevonaton utazó zenészek adnak pénteken térzenét a celldömölkieknek, hiszen tudják, hogy: „Van időnk szeretni”. A BEMKK Petőfi Művelődési Központ az „Ökotippek” programtematika keretében otthon is megvalósítható ötleteket, tippeket oszt meg közösségi oldalán.

Bízunk benne, hogy sokan kedvet kapnak ahhoz, hogy számítógépen keresztül csatlakozzanak az online programokhoz, s így, ha fizikailag ugyan külön, de mégis, lélekben együtt ünnepelhetünk a Közösségek Hetén.

A Közösségek Hete programjairól a www.kozossegekhete.hu honlapon tájékozódhatnak bővebben az érdeklődők. Számos színes programajánló található továbbá az esemény facebook oldalán is: www.facebook.com/kozossegekhete/ 

 

Interjúegyeztetés, további sajtóinformációk:
Heim Krisztina 

Telefonszám: 06-70-456-9293
E-mail: kozossegekhete@gmail.com

 

Kapcsolódó cikkek
Online májusfa kiállítás – Összeért a szívünk…

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben