belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Betűméret:

Sajtóközlemények

Átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket!

Budapest – Szentendre, 2024. május 22. – Négy muzeális intézmény vette át a Közösségi Múzeum elismerő címet május 22-én, a Néprajzi Múzeumban megrendezett Közösségi Múzeum díjátadón és konferencián, mely a Közösségek Hete 2024 kiemelt szakmai eseménye. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

tovább
 → 


Hamarosan indul a Közösségek Hete 2024 országos rendezvénysorozat!

2024. május 17., Szentendre – 2024. május 20–26. között immár nyolcadik alkalommal szervezi meg a Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ az Országos Széchényi Könyvtár és a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével. A közösségi értékeket és a közösség megtartó erejét a középpontba állító eseménysorozatra országszerte színes programok szervezésével készülnek a múzeumok, a könyvtárak, a közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. Az idén „Ez állati jó lesz!” mottóvalzajló programsorozat az ember és az állatok között évezredek óta fennálló mély és sokrétű kapcsolódást ünnepli, kitérve az állattartás, illetve az állatvédelem jelenkori kihívásaira, felelős és kreatív megoldásaira is. A Közösségek Hete egyhetes időszakában hét különböző tematikához kapcsolódóan több mint 150 intézmény és szervezet közel 300 programmal várja a látogatókat az ország 120 településén.

tovább
 → 


Középpontban a korszerű múzeumi szemlélet

Február 5-én vette kezdetét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fél éven át tartó országjáró eseménysorozata Örökség – Tudás – Közösség címmel, amely során 79 helyszínen különböző szakmai és közösségi találkozókon vehetnek részt az érdeklődők. Az intézmény igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a rendezvénysorozat keretében 2024 tavaszán négy alkalommal regionális múzeumi műhelygyakorlatokat szervez kulturális szakemberek számára. A kétnapos szakmai eseményeken az érdeklődők külföldi szakemberek bevonásával megvalósuló workshopokon, szakmai fórumokon, interaktív múzeumi programokon és előadásokon keresztül ismerhetik meg a múzeumi terület nemzetközi jó gyakorlatait és legújabb kezdeményezéseit.

tovább
 → 


Örökség – Tudás – Közösség: indul a Skanzen országos programsorozata

Február 5-én veszi kezdetét a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum fél éven át tartó országjáró eseménysorozata, melynek során 79 helyszínen különböző szakmai és közösségi találkozókon várják az érdeklődőket. A kiállításokat, előadásokat, képzéseket   magába foglaló programokat a Skanzen országos lefedettségű hálózata segítségével juttatja el a hazai kistelepülésekre. Első állomásként a Bács-Kiskun vármegyei Móricgáton a Szellemi kulturális örökség Magyarországon című fotókiállítás nyitja meg kapuit, majd az utazótárlat az ország további 17 helyszínén tekinthető meg. 

tovább
 → 


Hiteles múzeumi variációk és Arany Süni Vándordíj átadó a 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencián

2023. november 6., Debrecen – Hiteles variációk címmel Debrecenben, a Déri Múzeumban megkezdődött a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválját lezáró 15. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia. A több mint száz múzeumi szakember részvételével zajló kétnapos szakmai esemény a jelenkorunkat uraló információáradatban a múzeumok hiteles információforrás szerepének és ehhez kapcsolódó felelősségének a tudatosítását tűzte ki célul. Arra a kérdésre is keresi a választ, hogyhol húzódnak a múzeumi hitelesség határai.  A konferencia témaválasztásával reflektál a 2023-ban Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal zajló országos programsorozat központi üzenetére is. A tudománykommunikáció fontosságát előtérbe állítva a jelenkor kihívásaira is reagáló tudományos kutatások és eredmények élményszerű múzeumi bemutatására, a hitelességre törekvő tartalmakra és korszerű módszerekre hívja fel a figyelmet.

           

tovább
 → 


Rangos díjátadó ünnepséggel kezdődött meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja - sajtóközlemény

Budapest, 2023. szeptember 25. Rangos múzeumpedagógiai díjak és múzeumi elismerések átadásával kezdődött meg a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozat nyitóeseményének a Magyar Természettudományi Múzeum adott otthont. A Tudomány? Természetesen! alcímű, szakmai konferenciával egybekötött 21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó ezúttal a múzeumi tudománykommunikációt és a tudományos eredmények közérthető, újszerű és látogatóbarát közvetítését állította fókuszba. A Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője és koordinálója ezúttal is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

tovább
 → 


Jövő! Menő! Múzeum! – Indul a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja (2023. szeptember 25 – november 12.)

Budapest, 2023. szeptember 21. – Jövő! Menő! Múzeum! címmel szeptember 25-én indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja. Az országos rendezvénysorozat idei koncepciója a tudomány és a technológia témakörök mentén lett kialakítva, ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikációjára. Másfél hónapon keresztül közel 130 múzeum részvételével több mint 700 féle program csalogat múzeumi látogatásra.

tovább
 → 


A KÖZÖSSÉGEK HETE KERETÉBEN TATÁN ADTÁK ÁT A KÖZÖSSÉGI MÚZEUM ELISMERŐ CÍMEKET!

Szentendre – Tata, 2023. május 11. – Idén három muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismerő címet május 11-én, a tatai Német Nemzetiségi Múzeumban rendezett EGYÜTTHATÓ! konferencián, mely a Petőfi 200 Emlékévhez is kapcsolódó Közösségek Hete 2023 kiemelt szakmai eseménye. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

tovább
 → 


HAMAROSAN INDUL A KÖZÖSSÉGEK HETE 2023!

Szentendre – Budapest, 2023. május 2. – Az „Egy a szív, az akarat”, a Petőfi Sándortól vett mottó jegyében 2023. május 8-án kezdetét veszi a 7. Közösségek Hete, melyre országszerte közösségi programok szervezésével készülnek a múzeumok, könyvtárak, közművelődési intézmények és a különböző civil közösségek. A május 14-ig tartó és a Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódó rendezvénysorozat a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. A rendezvény a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ koordinálásával és az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet együttműködésével valósul meg a Nemzeti Kulturális Alap Petőfi 200 Ideiglenes Kollégiuma támogatásával. Az egy hét alatt hét különböző tematikához kapcsolódóan 221 intézmény és szervezet 315 különböző programmal várja a látogatókat az ország 161 településén.

tovább
 → 


A 14. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárul a 17. Múzeumok Őszi Fesztiválja

2022. november 7., Szentendre – Budapest – Frissek, fiatalok! címmel rendezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási Módszertani Központ az idén új helyre költözött Néprajzi Múzeummal társszervezésben a 2022. évi országos rendezvénysorozatot lezáró konferenciát. Az Ifjúság Európai Évére is reflektáló, közel 100 múzeumi szakember részvételével zajló rendezvényen a hazai muzeális intézmények ifjúsági korcsoportnak szóló és a társadalmi fenntarthatóságot támogató kezdeményezései állnak a középpontban.

tovább
 → 


Még közel két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja

2022. október 28. - A múzeumok szellemi, társadalmi, környezeti és mentális fenntarthatóságban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egynapos sajtóutat szervezett Tatabánya, Majk és Tata érintésével. Az út során az újságírók ízelítőt kaptak a Múzeumok Őszi Fesztiválja vidéki programjaiból és azok turisztikai vonatkozásaiból. A sajtótúráta tatai Német Nemzetiségi Múzeumban megtartott sajtótájékoztató zárta.

tovább
 → 


Ezt mind fenntartjuk! – Megkezdődött a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022. október 3. – november 13.

Szentendre, 2022. október 4. A múzeumi fenntarthatóság középpontba állításával vette kezdetét „Ezt mind fenntarjuk!” mottóval a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A közel 120 múzeum részvételével csaknem másfél hónapon keresztül tartó rendezvénysorozat keretében országszerte több mint 500 féle program csalogat múzeumi látogatásra. A fesztivál nyitóeseménye a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, Szentendrén tartott „Csak tiszta forrásból!” című 20. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó, amely egyben a hazai múzeumi szakma legrangosabb kitüntetéseinek díjkiosztó ünnepsége is.

tovább
 → 


Sikeresen záruló szlovák-magyar múzeumi együttműködés

Szentendre - Kassa, 2022. június 15. – Ünnepélyes konferenciával zárul Kassán a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt, mely 2021 márciusában az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében indult. Célja szlovák és magyar múzeumi szakemberek tudáscseréje, továbbképzése, a kulturális intézmények közötti együttműködések erősítése, illetve új, országhatárokon átnyúló múzeumi szolgáltatások fejlesztése volt. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) konzorciumi vezetésével, valamint a Kassa Megyei Önkormányzat (Kosicky Samosprávny Kraj) és a K13 – Kassai Kulturális Központok (K13 – Kosické Kultúrne Centrá) együttműködésével valósult meg 16 hónap alatt, 177968 euró európai uniós forrásból az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

tovább
 → 


A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

Szentendre, 2022. 05. 23. – Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek keretében május 23-a és 29-e között országszerte 150 településen, 200 programszervező 300 programmal várja a látogatókat. Az idei rendezvénysorozat fókusza idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságra irányul.

tovább
 → 


A 13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával és a Közösségi Múzeum címek átadásával zárul a 16. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Esztergom – Szentendre, 2021. november 8. – A Múzeumi harmónia mottó jegyében zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiválját szervező és fennállásának idén 15. évfordulóját ünneplő Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a Töltődj és lazulj múzeummal! című,  13. Országos Múzeumpedagógiai Konferenciával zárja az őszi programsorozatot. Az eseményre, mely a Közösségi Múzeum elismerő címek ünnepélyes átadásának is keretet ad, a páratlan idegenforgalmi adottságokkal rendelkező Esztergomban kerül sor.  

tovább
 → 


Még két hétig várja sokszínű programkínálatával a lakosságot a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szerencs – Tokaj, 2021. október 20. A múzeumok testi-lelki harmónia megteremtésében betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott sajtótájékoztatót. Az újságírók számára szervezett egynapos tanulmányút a múzeumok turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet.

tovább
 → 


A MÚZEUMPEDAGÓGIA LEGKIVÁLÓBBJAIT DÍJAZTÁK A 19. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI ÉVNYITÓN

Gödöllő, 2021. szeptember 27. – A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjak, illetve a több évtizede a pályán lévő és kiemelkedő munkát végző múzeumpedagógusok teljesítményét elismerő Múzeumpedagógiai Életműdíj átadására került sor a Gödöllői Királyi Kastélyban megrendezett és online is közvetített 19. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. A rangos elismeréseket Kassai Hajnal, az EMMI Múzeumi Főosztály főosztályvezetője adta át. Ugyanitt, a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitányának is számító eseményen vehette át a Családbarát Múzeum elismerő címeket Dr. Beneda Attila családpolitikáért felelős helyettes államtitkártól öt hazai muzeális intézmény.

tovább
 → 


INDUL A 16. MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA!

Budapest, 2021. szeptember 22. – Közel 130 hazai múzeum több mint 600 féle különböző programmal, összesen közel 1200 eseménnyel csatlakozik országszerte szeptember 27. és november 11. között zajló 16. Múzeumok Őszi Fesztiváljához. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) szeptember 22-én a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban megtartott sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a Múzeumi harmónia mottó jegyében zajló rendezvénysorozat gazdag programkínálatára.

tovább
 → 


Múzeumi szolgáltatás-fejlesztés határokon átívelő együttműködéssel

Szentendre, 2021. május 28. – Múzeumi szakemberek továbbképzése, kulturális intézmények közötti együttműködések erősítése, illetve új, országhatárokon átnyúló szolgáltatások fejlesztése céljával indult el a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért elnevezésű projekt az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében. A projekt fő kedvezményezettje a Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a projektet az egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valósítja meg. Együttműködő partnerintézményei a Kassa Megyei Önkormányzat (Kosicky Samosprávny Kraj) és a K13 – Kassai Kulturális Központok (K13 – Kosické Kultúrne Centrá).

tovább
 → 


Egy szívvel, egy lélekkel! – Elindult a Közösségek Hete!

2021. május 10.  A közösségi kezdeményezésekre, a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet az immár ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, melyet május 10–16. között „Egy szívvel egy lélekkel” mottóval rendez meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és együttműködő partnerei, az Országos Széchényi Könyvtár, valamint a Nemzeti Művelődési Intézet NKKft.

tovább
 → 


Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban című kétnapos online szakmai konferenciával zárul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Budapest - Szentendre, 2020. november 9. 

A Múzeumok Őszi Fesztiválját szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) már a 15. évébe lépett rendezvénysorozat ezévi – Távol is közel… – mottójának megválasztásával is a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetre kívánt reflektálni. Az sem véletlen, hogy a Múzeumok Őszi Fesztiválja hivatalos záróprogramjának tekinthető Országos Múzeumpedagógiai Konferencia a „Múzeum minden körülmények között – Digitális megoldások a múzeumi ismeretátadásban” címet kapta ebben az évben. Az esemény célja az elmúlt rendkívüli időszak szakmai eredményeinek értékelése, illetve a digitális és online múzeumi fejlesztések jövőbeni lehetséges irányainak felvázolása.

tovább
 → 


Távol is közel… – indul a 15. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Budapest, 2020. szeptember 28. – Átadták a múzeumi szakma legrangosabb díjait a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón. Az online is figyelemmel kísérhető, egésznapos nyitóeseményt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria közösen szervezte. A Múzeumpedagógiai Nívódíj, a Kiváló Múzeumpedagógus Díj, és a múzeumi szervezetek különdíjainak átadása mellett, idén először került sor a Családbarát Múzeum elismerés átadására is. A díjátadáson részt vett Fekte Péter kultúráért felelős államtitkár, Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár pedig videóüzenetben osztotta meg gondolatait. A konferenciával kezdetét vette az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendkívüli helyzet ellenére közel 100 muzeális intézmény, több mint 500 programmal jelezte csatlakozási szándékát a november 11-ig tartó országos rendezvénysorozathoz. 

tovább
 → 


Így is összetartozunk! - Megnyitotta kapuit a Közösségek Hete!

Szentendre, 2020.május11. – A közösségekben rejlő értékeket és a közösségi kezdeményezéseket fókuszba helyező Közösségek Hete országos rendezvénysorozatot idén virtuális formában rendezzük meg 2020. május 11-17-e között. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, valamint az Országos Széchényi Könyvtár, és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. közreműködésével megszületett, évről-évre egyre népszerűbb programsorozat az „Így is összetartozunk” mottóval hirdeti, hogy a közösség megtartó ereje ma fontosabb, mint valaha. 

tovább
 → 


ÉRTÉK, HATÁS, VÁLTOZÁS – 36 HÓNAP A MÚZEUMOKÉRT ÉS A KÖNYVTÁRAKÉRT: LEZÁRUL A MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK PROJEKT

Szentendre, 2020. január 23. – A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projektben elért eredményeket ismertették 2020. január 23-án a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében 2017. február 1. és 2020. január 31. között megvalósult projekt a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit készítette fel arra, hogy a közneveléssel együttműködve választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. A projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítottak a fiatal korosztály kultúrához való hozzáférésének növelésére és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására.        

tovább
 → 


HÁLÓZATOK TALÁLKOZÁSA – MÚZEUMOK ÉS KÖNYVTÁRAK A KÖZOKTATÁS TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. december 09. - Korábban soha nem volt még példa a könyvtárak és múzeumok olyan nagyszabású együttműködésére, mint ami a Széchenyi 2020 program keretében lassan három éve zajló, 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében tapasztalható. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) konzorciumvezetésével és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésével megvalósuló program célja, hogy olyan módszertanok, jó gyakorlatok, mintaprogramok szülessenek, amelyek segítik a könyvtárakat és a múzeumokat abban, hogy az iskolai oktatást kiegészítő élményközpontú programokat dolgozzanak ki. 2019. december 9-én harmadik alkalommal találkoztak egymással a könyvtári szaktanácsadók és a múzeumi koordinátori hálózat tagjai a projekt III. országos szakmai napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában annak érdekében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, bemutassák egymásnak jó gyakorlataikat.

tovább
 → 


PORONDON A MIKSZ: A MÚZEUMI ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. november 27. - Hiánypótló, az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) muzeális intézmények által történő hatékonyabb szervezését támogató módszertani kiadványt jelentetett meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) az általa kiadott Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként. A„MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” címet viselő kiadvány bemutatása céljából november 27-én a Fővárosi Nagycirkuszban tartottak sajtótájékoztatót, melyet az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákokat, valamint a témában kompetens pedagógusokat és múzeumi szakértőket megszólaltató módszertani nap követett.

tovább
 → 


Félidőhöz közeledik az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019

Székesfehérvár – Veszprém, 2019. október 9. – A szeptember 23-án indult és november 10-ig tartó 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja lassan félidejéhez közeledik. A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség a mai napon sajtótájékoztatót tartott Veszprémben, a Hősök Kapuja Látogatóközpontban. A kulturális és turisztikai újságírók részére szervezett tanulmányút során, helyszíni ízelítőt adó székesfehérvári és veszprémi muzeális intézmények és programjak segítségével „A világ csodái – Felfedezések kora”, azaz a Fesztivál idei koncepciójába nyerhettek betekintést a résztvevők.

tovább
 → 


Indul a 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szentendre, 2019. szeptember 23. - Idén ősszel több, mint 50 hazai településen közel 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte 2019. szeptember 23. és november 10. között a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2019. szeptember 23-án közös szervezésű sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a 2019. szeptember 23-án kezdődő 14. Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálatára.

tovább
 → 


AMIT A „MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK” CÍMŰ PROJEKT MÁR LETETT AZ ASZTALRA

Szentendre, 2019. április 29. - Második mérföldkövőhez ért a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt, mely 2017. február 1. és 2020. január 31. között valósul meg azzal a céllal, hogy a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit felkészítse arra, hogy a közneveléssel együttműködve választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. A fiatal korosztály kultúrához való hozzáférésének növelését, kiemelten a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását, valamint a múzeumi szakemberek, a pedagógusok és a leendő pedagógusok érzékenyítését támogató kiemelt projekt kétmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében a konzorciumvezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnere a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében.

tovább
 → 


Kerekasztal-beszélgetésen mutatkozott be a megújult Múzeumi iránytű kiadványsorozat

Budapest, 2019. január 15. – A Magyar Nemzeti Múzeumban szakmai kerekasztal-beszélgetés keretében mutatták be a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi iránytű című kiadványsorozatának legújabb, megújult arculattal készült négy kötetét.

tovább
 → 


KULTÚRBÓNUSZ – MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍSÉRLETI PROGRAM A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK FELZÁRKÓZTATÁSÁÉRT

Miskolc, 2018. november 21. - A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú) projekt kísérleti programjának célja, hogy növelje a közoktatásban érintett valamennyi csoport, kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához illetve múzeumokhoz való hozzáférését, erősítse az iskolai területre vonatkozó kulturális alapellátást. A projekt az Európia Unió Európai Szociális Alap támogatásából 2 milliárd forint nem visszatérítendő támogatásból valósul meg.

tovább
 → 


Félidőhöz közeledik az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018

Sopron, 2018. október 11. – Az október 1-én indult és november 11-ig tartó 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 lassan félidejéhez érve a rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség a mai napon sajtótájékoztatót tartott tanulmányút egyik állomásán, a Stornó-házban. A kulturális és turisztikai újságírók részére szervezett eseményen helyszíni ízelítőt adó tanulmányút során a „Szenzációs örökségünkbe” nyerhettek betekintést a résztvevők Sopron muzeális intézményei és programjai segítségével.

tovább
 → 


A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

Szolnok, 2018. október 1. - A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Kiváló Múzeumpedagógus Díjat a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megtartott XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át.

tovább
 → 


Indul a 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Budapest, 2018. szeptember 27. - Idén ősszel több, mint 60 hazai településen 150 múzeum várja nyitott ajtókkal és színes programokkal vendégeit országszerte a 2018. október 1-től november 11-ig tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében. Az EMMI, valamint a fesztivált szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ 2018. szeptember 27-én közös szervezésű sajtótájékoztatón hívta fel a sajtó figyelmét a 2018. október 1-én kezdődő 13. Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálatára.

tovább
 → 


MÚZEUMOK A PEDAGÓGUSOKÉRT CÍMMEL INDÍTOTTA EL ORSZÁGOS PROJEKTBEMUTATÓJÁT A MOKK

Szentendre, 2018. szeptember 10. – A huszonegy állomásból álló rendezvénysorozat 2018. szeptember 10. és október 12. között zajlik, és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

tovább
 → 


A MÚZEUMOK KÖZÖSSÉGI IDENTITÁSKÉPZŐ SZEREPÉRŐL RENDEZNEK NEMZETKÖZI KONFERENCIÁT

Szentendre, 2018. május 14. – „A múzeumok mint a közösségi identitás alakítói” címmel kezdődött neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével szakmai konferencia Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt európai uniós projekt „A mi múzeumunk” című komponenséhez kapcsolódóan.

tovább
 → 


A MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK PROJEKT EDDIGI EREDMÉNYEIT MUTATTÁK BE

Szentendre, 2018. április 16. – Államtitkári részvétellel tartottak sajtótájékoztatót Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt európai uniós projekt első mérföldkövéhez kapcsolódóan.

tovább
 → 


Paradigmaváltó nemzetközi tapasztalatcsere a kulturális együttműködésekről

A kulturális intézmények együttműködési lehetőségeiről tartottak kétnapos nemzetközi tudományos konferenciát Egerben Partnerségben a múzeummal (In Partnership with Museums) címmel 2017. november 20-21-én a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP-1.3.1-15-2016-00001) kiemelt projekt keretében.

tovább
 → 


A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a 15. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Múzeumpedagógiai Életműdíjat Dr. Vígh Annamária, az EMMI Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője és Dr. Cseri Miklós, a Skanzen főigazgatója adta át a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban megtartott 15. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón 2017. szeptember 25-én.

tovább
 → 


ORSZÁGOS MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS INDUL AZ EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉST NYÚJTÓ KÖZNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN

Szentendre, 2017. február 2. - Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, valamint dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a szentendrei Skanzenben csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón mutatta be a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projektet.

tovább
 → 


A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Kiváló Múzeumpedagógus Díjat Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár adta át a Magyar Természettudományi Múzeumban megtartott 14. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón 2016. szeptember 26-án.

tovább
 → 


Indul a 11. Múzeumok Őszi Fesztiválja

Közel 1 700 programmal várja országszerte a látogatókat több mint 150 muzeális intézmény a 2016. szeptember 26-án kezdődő, és hét héten át tartó Múzeumok Őszi Fesztiválja.

tovább
 → 


Együttműködés a cselekvő közösségekért

Szentendre, 2016. június 06. - A Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Nemzeti Művelődési Intézet és az Országos Széchényi Könyvtár a mai napon konzorciumi megállapodást kötött. A konzorcium célja, hogy a résztvevők a Széchenyi 2020 program keretében megjelent „Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás” című EFOP-1.3.1-15 kódszámú felhívásra támogatási kérelmet nyújtsanak be, és annak elnyerése esetén a benne foglalt célt közös együttműködéssel megvalósítsák

tovább
 → 


Magas szintű állami elismerés a Skanzen munkatársainak

Szentendre, 2015. március 18.- Nemzeti ünnepünk alkalmából a Szabadtéri Néprajzi Múzeum két munkatársa magas színvonalú munkájáért a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült. Dr. Bereczki Ibolya főigazgató-helyettesnek a magyar muzeológia területén betöltött meghatározó szerepét valamint a Múzeumok Mindenkinek Program vezetőjeként végzett példamutató tevékenységét ismerték el a kitüntetéssel. Káldy Mária, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a modern magyar múzeumi közművelődés és múzeumpedagógia elméleti és gyakorlati megalkotójaként elért eredményei elismeréseként vehette át a kitüntetést.

tovább
 → 


Október 10-én Tanárok Éjszakája az ország múzeumaiban

2014. október 10-én pénteken 82 múzeum szervez a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében Tanárok Éjszakája programot, melyek közül 27 Budapesten, 55 az ország különböző településein található. A Tanárok Éjszakája programon 62 múzeum ingyenes belépést biztosít a pedagógusoknak.

tovább
 → 


Indul a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014!

Szentendre, 2014. szeptember 25. – 2014. szeptember 29. és november 9. között az ország 94 településén 168 muzeális intézmény 1773 programmal várja a Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatóit.

tovább
 → 


Múzeumok Mindenkinek - lezárult a kulturális sikerprojekt

Szentendre, 2014. február 19. – Mérföldkőhöz érkezett a 2008-ban elindított, Magyarországon és nemzetközi viszonylatban is egyedülálló, a magyar múzeumi módszerek, múzeum és iskola kapcsolatát megújító „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés TÁMOP – 3.2.8/A/08/2008-0002, melynek aktív szakasza 2014. február végén lezárul.

tovább
 → 


Megőrzésre érdemes! A szó elszáll a –„post-it” megmarad? V. ORSZÁGOS MÚZEUMPEDAGÓGIAI KONFERENCIA

Szentendre, 2013. december 2. – Kétnapos országos múzeumpedagógiai konferenciát szervez 2013. december 2-3-án a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban, amelyen az előadók a korszerű múzeumi szövegek tágan értelmezett témáját, a különféle látogatói célcsoportokat olvasásra csábító múzeumi kiadvány-, tipográfia- és szöveghasználatot járják körül.

tovább
 → 


Múzeumok az online világban − Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó Tiszavasváriban

Szentendre - Tiszavasvári, 2013. november 28. – A 2013. november 28-i tiszavasvári Regionális múzeumpedagógiai szakmai találkozó kiváló példa arra, hogy számos múzeum már felkészült a digitális nemzedék kiszolgálására. Egyre több azon muzeális intézmények száma, amelyek nem csak papír alapon képzelik el a tudásátadást és a kommunikációt, de a digitalizálás és az online megoldások is fontos szerepet kapnak munkájukban.

tovább
 → 


Újabb 16 múzeumvezető végzett Szentendrén, a MOKK legsikeresebb képzésén

Szentendre, 2013. november 18. A mai napon 92-re nőtt azon múzeumi vezetők száma, akik elvégezték a Skanzen Múzeumi Oktatási és Képzési Központjában a Magyarországon még mindig hiánypótló továbbképzésként számon tartott Múzeumvezetési ismeretek című képzést.

tovább
 → 


Díjat nyert a honlapunk

Szentendre, 2013. november 8. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ új weboldala, a www.mokk.skanzen.hu a Kultúra/Kulturális Örökség /Turizmus kategóriában elnyerte a 2013. évi eFestival III. helyezését, ezzel együtt jogosult a Kiváló Magyar Tartalom cím viselésére, továbbá megkapta a Felhasználóbarát Honlap Minősítést is.

tovább
 → 


Önként és dalolva - önkéntes munka a közgyűjteményekben konferencia, és ami mögötte van

Szentendre, 2013. október 28. Kétnapos konferenciát tartanak a Skanzenben, Szentendrén 2013. október 28-29-én az önkéntességről. A konferenciának helyet adó Szabadtéri Néprajzi Múzeum évek óta folyó sikeres önkéntes programjával nem csak élen jár az önkéntesek foglalkoztatásában, de az igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Képzési Központhoz tartozó országos múzeumi koordinátori hálózat révén az önkéntesek felkészítésében is úttörő szerepet vállalt.

tovább
 → 


Múzeumpedagógiai évnyitókon épülő kapcsolatok − pedagógusok, tankerületek és múzeumok együttműködése

Szentendre, 2013. október 21. – Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központja által működtetett országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai az ország több pontján szerveztek Múzeumpedagógiai Évnyitókat, melyeken a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatói és részt vettek, így múzeumok, iskolák és azok fenntartói közösen gondolhatták tovább a múzeumok oktatási célú hasznosítását.

tovább
 → 


„A lámpás én vagyok!” Tanárok éjszakája a múzeumokban

Szentendre, 2013. október 10. – 2013. október 11-én az ország számos településének múzeumai fordulnak a pedagógusok felé, és tárják ki többségében ingyenesen kapuikat előttük, hogy színesebbnél színesebb szakmai és szórakoztató programokkal csalogassák be őket.
Ezt az Európában is egyedülálló kezdeményezést, amikor egész országra kiterjedően a múzeumok egy időben szólítják meg a pedagógusokat, a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezője, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ hívta életre.

tovább
 → 


Hétfőn átadták a múzeumpedagógia legrangosabb elismeréseit, a Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat

Szentendre, 2013. szeptember 30. – A 8. Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitó rendezvényén, Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban, a 11. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón átadták az Országos Múzeumpedagógiai Nívódíjakat és a Múzeumpedagógiai Életműdíjat.

tovább
 → 


Válasz a holnap kihívásaira: megjelent a Múzeumi a’ la carte


Szentendre, 2013. május 21. – Elindult a múzeumi foglalkozások és kiállítások megújított keresője a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) új honlapján! Az adatbázis nagy sikert aratott mind a Múzeumok Majálisán, mind a „Jövő Múzeumai” című III. Országos Múzeumandragógiai Konferencián.

tovább
 → 


Jön! Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013

Szentendre – 2013. június 13. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Felhívása működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére a programsorozatban való részvételre.

tovább
 → 


Iskolák, fenntartójuk és múzeumok egy asztalnál – Példaértékű kezdeményezés az oktatás fejlesztéséért

Szentendre – Berettyóújfalu, 2013. május 7. Hajdú-Bihar megyében a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) tankerületi igazgatói és a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) megyei múzeumi koordinátora kerekasztal beszélgetéseket szerveztek. Céljuk, hogy a pedagógusok és a múzeumok egymásra találjanak, ezáltal az oktatási intézmények sokkal jobban használják a múzeumokat, mint a kompetencia alapú oktatás egyik legfontosabb iskolán kívüli helyszíneit.

tovább
 → 


Kulcs a sikeres múzeumvezetéshez – újabb 16 múzeumi vezető fejezte be tanulmányait Szentendrén

Szentendre, 2013. május 3.
Ünnepélyes keretek között újabb 16 múzeumi vezető vehette át a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Múzeumi vezetési ismeretek 120 órás akkreditált továbbképzésének elvégzését igazoló tanúsítványt.

tovább
 → 


Minden battai gyerek jöjjön múzeumba! – Minden „tankerületi” gyerek jöjjön múzeumba!

Szentendre – Százhalombatta, 2013. május 3. Múzeumpedagógiai szakmai nap: pedagógusok, az iskolák fenntartója és múzeumi szakemberek egymás közt. A szakmai nap célja, hogy a pedagógusok és a múzeumok egymásra találjanak, ezáltal az oktatási intézmények sokkal jobban használják a múzeumokat, mint a kompetencia alapú oktatás egyik legfontosabb iskolán kívüli helyszíneit.

tovább
 → 


Vizsgamunkából időszakos kiállítás: „Induljunk a kályhától! Szép tárgyak dicsérete” a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Pont itt! kiállítóterében

A 2013.március 21-én megnyitott tárlatot a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ 120 órás múzeumi kiállításrendezői képzésének hallgatói készítették vizsgafeladatként. A kiállítás olyan magas színvonalon került megrendezésre, hogy a múzeum vezetősége úgy döntött, a kiállítást a nagyközönség számára is elérhetővé teszi 2013. május 12-ig.

tovább
 →