belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Története

A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ létrejötte

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum hazai és európai viszonylatban elismert tudományos kutatóhely és az ismeretátadás magas színvonalú szellemi műhelye, a látogatóközönség számára nyitott, non-profit intézmény.

Alapfeladata a népi építészet, a lakáskultúra és életmód kutatása, tárgyi és szellemi emlékek gyűjtése, őrzése, illetve a gyűjtemények sokoldalú közzététele, a széleskörű hozzáférés biztosítása. Kutatásaival részt vállal Magyarország szellemi és tárgyi kulturális örökségének megőrzésében. Kiállításain, kiadványaiban, ismeretátadási és szabadidős programjain keresztül − a tárgyi emlékek, az életmód és a szokások, hagyományok bemutatásával, elméleti ismeretek és a mindennapi életben hasznosítható gyakorlati tudás közvetítésével − segíti a falusi és mezővárosi hagyományok megértését.

Az elmúlt harminc évben az ismeretátadásban megvalósított úttörő és példaértékű tevékenységének köszönhetően a Skanzen 2006-ban kapott felkérést a kulturális tárcától állami feladatként országos hatókörű képzési-módszertani központ - a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) létrehozására és működtetésére közoktatási és közgyűjteményi szakemberek számára.

A múzeumot évente több mint kétszázezer látogató keresi fel, közöttük mintegy 50% az iskoláskorú gyermek, diák, akik sokféle kompetenciafejlesztő oktatási programban vehetnek részt.

A diákok mellett fontosnak tartjuk a felnőttek továbbképzését is. A MOKK a felnőttképzési programok elindításakor magas mércét állított önmaga és a közreműködők részére. Ezt szolgálta az intézmény felnőttképzési akkreditációja is, amelynek eredményeként 2008-ban a Skanzen – a hazai múzeumok között elsőként – a Felnőttképzési Akkreditációs Testület által minősített akkreditált felnőttképző intézmény lett.

A MOKK oktatási programjai egyrészt múzeumi szakembereknek és pedagógusoknak szólnak, de fontos a múzeum körül egyre szélesedő lakossági-látogatói hálózat, s a részükre felkínált többféle felnőttképzési programunk, amellyel a múzeum eleget kíván tenni az egész életen át tartó tanulás igényeinek is. A múzeum gondoskodik saját munkatársainak rendszeres elméleti és módszertani belső továbbképzéséről is, hogy naprakész tudással, felkészülten fogadhassák a látogatókat.

A MOKK neve 2015 január 1-vel Múzeumi Oktatási és Módszertani Központra változott, ezzel is jelezve a tevékenységi körének bővülését.