belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Újabb 16 múzeumvezető végzett Szentendrén a MOKK legsikeresebb képzésén

A mai napon 92-re nőtt azon múzeumi vezetők száma, akik elvégezték a Skanzen Múzeumi Oktatási és Képzési Központjában a Magyarországon még mindig hiánypótló továbbképzésként számon tartott Múzeumvezetési ismeretek című képzést.

2013. november 15-én befejeződött a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási és képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) projekt keretében megvalósuló utolsó akkreditált továbbképzés, a 120 órás Múzeumvezetési Ismeretek. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Képzési Központjának legsikeresebb akkreditált képzése indítása óta folyamatosan nagy érdeklődést vált ki a leendő vagy már hivatalban lévő múzeumi szakemberek körében. A képzés során elsajátított elméleti és gyakorlati vezetési ismeretek, a személyiségfejlesztő tréning nagyban hozzájárulhatnak a múzeumi szakmai tudással többnyire felvértezett, de a múzeummenedzsment tevékenységgel még most ismerkedő új múzeumi vezetők sikeres munkavégzéséhez.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt az első muzeális intézmény Magyarországon, amely megkapta a felnőttképzési intézményi akkreditációt. A „Múzeumok Mindenkinek” Program keretében tíz tanfolyam kidolgozására, akkreditáltatására (a Muzeológiai Akkreditációs Szakbizottság és a Pedagógus-továbbképzési Akkreditációs Testület által) és elindítására került sor 2009-től. Közülük kettő a pedagógusok szakmai továbbképzését szolgálja, („Iskolák és múzeumok partnersége – Pedagógus továbbképzés”, A „Pedagógus képzők képzése – Múzeumok közoktatási hasznosítása”).

Nyolc tanfolyamunk a múzeumi szakembereknek szól. Hiánypótló közöttük a 120 órás, Kiállításrendezés A-Z-ig című tanfolyamunk, hiszen a felsőoktatási képzésben évtizedeken át nem juthattak ilyen ismeretekhez a leendő múzeumi munkatársak, miközben a múzeumi tárlatok rendezése tevékenységük egyik kiemelt terepe, és a múzeumok sikerének, látogatottságának fontos fokmérője. Másik képzésünk is igazi kuriózumnak számít. Az „Érted? Értem!” Hogyan fogadjuk fogyatékkal élő embertársainkat a múzeumban? című képzésünk célja a múzeumi szakemberek felkészítése a különböző hátrányokkal élő embertársaink múzeumi fogadására, az elfogadó társadalmi attitűd kialakítására, a fogyatékkal élők igényeinek, elvárásainak, a speciális oktatástechnikai eszközöknek és módszertani sajátosságoknak megismertetése.

2008-2013 között a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ Európai Uniós támogatással megvalósuló 10 féle továbbképzésén 593 szakember végzett, közülük 383 múzeumi szakember és 210 pedagógus.

A hagyományos képzések mellett a hazai múzeumok között elsőként fejlesztettünk ki e-learning kurzusokat. Az E-festivalon díjazott, www.mokk.skanzen,hu honlapunkon keresztül elérhető ingyenes e-learning tanfolyamaink lehetővé teszik pedagógusok, múzeumi szakemberek és érdeklődők számára egyaránt az otthoni, kényelmes és korszerű ismeretszerzést, tájékozódást.

Bízunk abban, hogy a 2014-ben is folytatódó akkreditált képzéseknek köszönhetően a Múzeumi Oktatási és Képzési Központnak a továbbiakban is komoly szerepe lesz a múzeumok körében kibontakozó szemléletváltozásban, az új módszerek elterjesztésében. Informálódjon képzési ajánlatunkról honlapunkon, vagy érdeklődjön munkatársunktól.

További információ:

Káldy Mária

e-mail: kaldy.maria@sznm.hu

tel.: +36 26 502 530

www.mokk.skanzen.hu