belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
Betűméret:

Tudta?

 • A Szabadtéri Néprajzi Múzeum 2008-ban a hazai múzeumok között elsőként lett az Akkreditációs Testület által minősített akkreditált felnőttképző intézményAz engedélyt 2017-ben megújítottuk. Nyilvántartási szám: E-001660/2017. A hatátozat innen tölthető le.
 • A Szabadtéri Néprajzi Múzeum volt Magyarországon az első muzeális intézmény, amely akkreditált e-learning képzést szervezett.
 • A felnőttképzési törvény 2020. évi változásai alapján a hatályos engedélyszámaink: 
  B/2020/000249
  2020. 08. 11.
  E/2020/000162
  2020. 09. 29.
   
 • A képzéseket szervező múzeumok is az új felnőttképzési törvény hatálya alá esnek - összefoglaló a legfontosabb tudnivalókról

Képzésekkel a jövő múzeumaiért

Hiszünk abban, hogy a múzeumoknak kiemelt szerepük van az egyetemes és nemzeti kultúra megőrzésében és továbbadásában. A magyar múzeumok gyűjteményeiken, kiállításaikon és tudományos tevékenységeiken keresztül jelentős nemzeti értéket képviselnek, meghatározó jelentőségük van a társadalom tudásának, műveltségének gyarapításában.

Mindebben nem csak hiszünk, de teszünk is érte, hogy aktív kapcsolat alakuljon ki a muzeális és oktatási intézmények között, a magyar múzeumok folyamatosan megújuljanak küldetésük megvalósítása érdekében.

A 2006-ban alapított Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ a Szabadtéri Néprajzi Múzeum (Skanzen) egyik igazgatóságaként kutatásaira és módszertani fejlesztéseire alapozva, a legkorszerűbb elméleti ismereteket átadó, gyakorlatorientált szakmai továbbképzéseket szervez. 

Fennállásunk alatt eddig már közel 4200 múzeumi szakember, pedagógus és kulturális területen dolgozó szakember vett részt képzéseinken. (2023. június 6-i adat: 4171 fő)

Képzéseink célja, hogy a legkorszerűbb elméleti ismeretek megismerése mellett olyan gyakorlati tudásra is szert tegyenek a résztvevők, amelyet a munkájuk során hasznosítani tudnak. A kompetencia alapú oktatás számára sokkal több lehetőség rejlik a múzeumokban, mint amit ma az oktatási intézmények kihasználnak. Képzéseink további szándéka a kompetencia alapú oktatás támogatása, és az, hogy ennek érdekében közelebb hozzuk egymáshoz a pedagógusokat és a múzeumi szakembereket, hogy mindkét fél felfedezze az együttműködés kölcsönös előnyeit.

KINEK?

Alapvetően két fő célcsoport, a pedagógusok és múzeumi szakemberek számára kínálunk hiánypótló képzéseket, de egyes tanfolyamainkra a kultúra más területén dolgozó szakembereket és önkormányzati munkatársakat is várunk.

HOL?

A résztvevői igényeket szem előtt tartva egyaránt szervezünk tantermi, blended (tantermi és e-learning részből álló) és e-learning formában tanfolyamokat. A legtöbb tanfolyamot Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum területén működő oktatóközpontunkban szervezzük, de több esetben használunk külső helyszíneket, együttműködő partnereink (elsősorban budapesti és szentendrei múzeumok) jó gyakorlatait is bemutatva. Igény esetén kihelyezett képzéseket is megvalósítunk. Igyekszünk rugalmasan reagálni a felmerülő igényekre és körülményekre, a koronavírus járványhelyzet miatt a személyes jelenlétet igénylő tantermi vagy blended képzéseinket az online térbe költöztettük át.

HOGYAN?

Oktatói gárdánk neves szakemberekből, egyetemi oktatókból, elismert trénerekből áll, akik változatos képzési módszertanokat alkalmaznak. Képzéseink résztvevői visszajelzésükben kiemelik a képzések gyakorlatban való hasznosíthatóságát, a remek kapcsolatépítési lehetőséget és oktatásszervezőink felkészültségét és segítőkészségét. Képzéseink magas színvonalát szigorú minőségbiztosítási rendszer működtetésével biztosítjuk. Folyamatosan mérjük a résztvevők elégedettségét és igényeit annak érdekében, hogy fejleszteni tudjuk mind a képzési palettánkat, mind az egyes tananyagokat az elvárások, a legújabb módszertani fejlesztések és trendek beépítésével.

Képzési kínálatunkban egyaránt találhatók tantermi, blended és e-learnig képzések. Minden képzésnél arra törekszünk, hogy a résztvevők a gyakorlatban azonnal hasznosítható ismeretekkel térjenek vissza munkájukhoz, ezért nagy hangsúlyt fektetünk a gyakorlati foglalkozásokra és a tréningekre. 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Felnőttképzési minőségirányítási rendszer dokumentuma itt tölthető le.

MIRŐL?

Több, mint 20 féle képzésünk közül válogathattak az érdeklődők. Rendszeresen szervezünk a múzeumvezetői kompetenciákat fejlesztő továbbképzéseket, tréningeket, a múzeumi pályakezdőket integráló képzéseket, a pedagógusoknak múzeumhasználati és múzeumpedagógiai módszertani alapképzéseket. Sikerképzéseink közé tartoznak a frontszemélyzetnek szóló, illetve a múzeumi marketing és kommunikáció témájú tanfolyamaink is. Képzéssel segítünk elsajátítani a kiállításrendezést A-tól Z-ig. Az iskolai felzárkóztatáshoz és tehetséggondozáshoz, illetve a kulturális közösségfejlesztéshez is hozzájárulunk kurzusainkkal.

A múzeumi vezetők továbbképzésére különös hangsúlyt fektetünk, ezért számukra minden évben meghirdetünk egy olyan tanfolyamot, amely elvégzésével teljesíthetik a törvényi előírásokat. (A képzésen oktatott ismeretek elsajátítása a 150/1992. (XI. 20.) Korm. rendelet 6/G. § (1) bekezdése értelmében ma már jogszabályi elvárás a múzeumi vezetőkkel szemben.) A 120 órás Múzeumi Vezetői Ismeretek illetve szintén 120 órás, modulos rendszerű Múzeumi menedzserképzés az esélyteremtő köznevelés szolgálatában című képzéseink egyedülállónak számítanak a hazai továbbképzési palettán. A képzés résztvevői olyan újfajta szemléletet, készségeket és vezetői stílust sajátítanak el, amely hozzájárul ahhoz, hogy az általuk vezetett intézmények képesek legyenek az innovációra, a kreativitásra és a vállalkozásra is. Intézményeik képessé válnak hatékonyan együttműködni a köznevelési intézményekkel, és elősegíteni a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentését, a köznevelés eredményességének növelését, valamint az egész életen át tartó tanuláshoz szükséges alapkompetenciák fejlesztését.

MENNYIÉRT?

Európai uniós forrásból finanszírozott projektjeink keretében és hazai források felhasználásával 2017 és 2019 között jelentős számban szerveztünk ingyenesen elvégezhető továbbképzéseket, de 2020-tól induló költségtérítéses tanfolyamaink árképzésénél is azt tartjuk szem előtt, hogy minél több szakember számára elérhetőek legyenek.

MIKOR?

A 2024. évi képzési naptárunkért kérjük, ide kattintson!

2020-ban a járványhelyzet ellenére számos továbbképzést sikerült megvalósítanunk, ezekkel kapcsolatban itt tájékozódhat. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében 2020-ban lezajlott képzéseinkről itt olvashat. A 2021. évi továbbképzéseinkről itt érhetők el az információk, a  2022. évi továbbképzéseinkről pedig itt. A 2023. évi képzési naptárunkért kérjük, ide kattintson!

A korábbi években lezajlott továbbképzéseinkről bővebb információ képzési archívumunkban érhető el ide kattintva.

 
Az alábbi elérhetőségeken érdeklődhet a képzésekkel kapcsolatban: 
 
MOKK Oktatási csoport, email: kepzes.mokk@skanzen.hu
 

-------------------------------------------------------------

Figyelmébe ajánljuk!

 • Olvassa el, mit teszünk annak érdekében, hogy képzéseinket a legmagasabb szinten kínáljuk!

"Kétszer nem lépsz ugyanabba a folyóba" - A minőség garanciája, avagy a MOKK képzések műhelytitkai 1. rész
"Minden panasz ajándék" - A minőség garanciája, avagy a MOKK képzések műhelytitkai 2. rész

 • Nézze meg rövid videóinkat képzéseinkről!

Változatos módszertanok a MOKK képzésein

Korszerű képzések pedagógusoknak és múzeumi szakembereknek 

A mi múzeumunk - MOKK képzésajánló a képzési tervek összeállításához 

Múzeumvezetési és államháztartási ismeretek tanúsítvány átadó