belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket!

Budapest – Szentendre, 2024. május 22. – Négy muzeális intézmény vette át a Közösségi Múzeum elismerő címet május 22-én, a Néprajzi Múzeumban megrendezett Közösségi Múzeum díjátadón és konferencián, mely a Közösségek Hete 2024 kiemelt szakmai eseménye. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019-ben alapított elismerést azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

A május 20. és 26. között megvalósuló 8. Közösségek Hete országos programsorozat keretében tartott ünnepélyes díjátadón négy muzeális intézmény, a Magyar Földrajzi Múzeum, a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága, a budapesti Tomory Lajos Múzeum valamint a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont  képviselői vehették át a közösségi múzeumi működést tanúsító okleveleket. Ezzel 41-re nőtt a megtisztelő elismerésben részesített hazai muzeális intézmények száma.

Átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket!
Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum

Az elismerő okleveleket dr. Szende László, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Múzeumi Főosztályának főosztályvezetője és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum képviselői, dr. Sári Zsolt általános főigazgató-helyettes, dr. Bereczki Ibolya, ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettes és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adták át.

A kulturális intézmények közösségi szerepvállalásának elősegítésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósított Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében történt módszertani fejlesztés 2016 és 2019 között. A fejlesztés részeként született meg a Közösségi Múzeum elismerés, melynek feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszten meghatározott pontszám elérése, és a közösségi szemlélet megléte a hivatalos múzeumi dokumentumokban.

Átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket!
Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum

Dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese kiemelte köszöntőjében, hogy a kulturális közösségfejlesztést és a közösségi értékeket fókuszba helyező Közösségek Hete országos programsorozat mára hagyománnyá vált. A 2017-ben elindított rendezvény szép példája annak, hogy egy európai uniós projektben elindított kezdeményezés a projekt lezárását követően is tovább él. Arra is kitért, hogy a 2020 óta Közösségi Múzeum címmel rendelkező szentendrei Skanzen társadalmi múzeumként több évtizedes működése alatt folyamatosan nagy súlyt fektetett a társadalmiasított működésre, a közösségekkel történő kapcsolatépítésére és ezen kapcsolatok fenntartására.

A Néprajzi Múzeum részéről dr. Veres Gábor általános főigazgató-helyettese házigazdaként köszöntötte a múzeum interaktív közösségi terében, a régi labdajátékról, egyben csapatjátékról elnevezett Méta Térben összegyűlt vendégeket, majd Forrásközösségek és közösségi alapú kezdeményezések a Néprajzi Múzeumban című előadásában intézményének a közösségi alapú működéshez kapcsolódó tevékenységeiről adott átfogó képet.

A Közösségi Múzeum elismerés 2024-ben az alapítása óta eltelt öt év során szerzett tapasztalatok alapján megújult – ennek hátterét és részleteit dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese és Nagy Magdolna, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója közös előadásban mutatták be.

Átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket!
fotó: Milbich Andrea, MOKK

A díszoklevelek átadását követően a díjazott intézmények képviselői rövid prezentációt tartottak a közösségi vonatkozású tevékenységeikről, majd dr. Gabriel Viszlay, Kassa Megyei Hivatal Kulturális Osztály referense nyújtott nemzetközi kitekintést a közösségi múzeumi működés szlovákiai példáira.

Átadták a Közösségi Múzeum elismerő címeket!
fotó: Milbich Andrea, MOKK

A konferencia programja interaktív szakmai fórummal, az együttgondolkodással és közvetlen eszmecserével, world caféval folytatódott. A rendezvény zárásaként a Néprajzi Múzeum különféle közösségekhez kapcsolódó időszaki kiállításait ismerhették meg a résztvevők kurátori tárlatvezetéseken.

A Közösségek Hete rendezvénysorozat a Kulturális és Innovációs Minisztérium, valamint a Petőfi Kulturális Program támogatásával valósul meg. A Kassáról érkezett vendégelőadó közreműködésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum által elnyert ERASMUS+ (KA120-ADU) európai uniós felnőtt tanulási mobilitási program keretében kerülhetett sor.

A további fotók az alább elérhető Galériában tekinthetők meg. 

Prezentációk:

  • Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese és Nagy Magdolna, Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója közös előadása itt érhető el

A díjazott intézmények rövid prezentációban mutatták be kapcsolódó tevékenységüket:

  • A Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, Fekete-Mácsai Anetta előadása itt tölthet le
  • Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont ügyvezetője, Hergár Eszter prezentációja itt tölthető le
  • A Tomory Lajos Múzeum igazgatója, Heilauf Zsuzsanna előadása itt érhető el
  • A Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságának főigazgatója, dr. Havasi Bálint előadása itt érhető el

 

További információ:

Kajári Gabi
az esemény szakmai felelőse, markerting, kommunikációs és disszeminációs szakértő
Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ
kajari.gabi@skanzen.hu
+36 30 6552534

 

 

Havasi Bálintnak gratulál dr. Sári Zsolt. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum

Dr. Szende László átadja az oklevelet Hergár Eszternek a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont képviseletében. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Dr. Bereczki Ibolya gratulál Hergár Eszternek a Magyar Pénzmúzeum és Látogatóközpont elismeréséért. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
A Tomory Lajos Múzeum igazgatója, Heilauf Zsuzsa a Közösségi Múzeum elismerésért járó oklevéllel. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
A Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója, Fekete-Mácsai Anetta is oklevelet vett át. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Dr. Sári Zsolt. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Dr. Veres Gábor. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Nagy Magdolna és dr. Bereczki Ibolya. Fotó: Milbich Andrea, MOKK
Nagy Magdolna. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Nagy Magdolna és dr. Bereczki Ibolya. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Dr. Bereczki Ibolya. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Sziray Zsófia, az esemény moderátora. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Fekete - Mácsai Anetta. Fotó: Milbich Andrea, MOKK
Heilauf Zsuzsanna. Fotó: Milbich Andrea, MOKK
Dr. Havasi Bálint. Fotó: Milbich Andrea, MOKK
Hergár Eszter. Fotó: Milbich Andrea, MOKK
World café. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
World café. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
World café. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
World café. Fotó: Incze László, Néprajzi Múzeum
Az esemény szervezésében közreműködő MOKK stáb.