belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Tomory Lajos Múzeum

Tomory Lajos Múzeum

1181 Budapest, Margó Tivadar u. 116-118.

Besorolása: területi múzeum

https://www.tomorylajos-muzeum.hu/

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Tomory Lajos Múzeum

Budapest százezres XVIII. kerülete, Pestszentlőrinc-Pestszentimre egyetlen kerületi fenntartású közgyűjteménye a Tomory Lajos Múzeum, amelyet 1956-ban Tomory Lajos iskolaigazgató alapított. 2016-ban nyerte el a múzeumi rangot. 6 kiállítóhelyén, a kerület több pontján és digitális felületeken helytörténeti és képzőművészeti, állandó és időszaki kiállításaival, ismeretterjesztő tablókiállításaival, hagyományos és digitális kiadványaival, tartalmaival a helyi közösség múltját és identitását reprezentálja. Az intézmény aktív és innovatív helyismereti és helytörténeti tudományos/szakmai bázis, komplex feladatvégzéssel. 

Kiemelten fontos tevékenységünk a múzeumpedagógia és a tudományos ismeretterjesztés minden korosztálynak. Szem előtt tartva a takarékos, környezetünket óvó szellemű gondolkodást, az épített és városi természeti környezet megismerését és megőrzését. A legnagyobb helyi fotó,- és dokumentumgyűjtemény mellett kiemelkedő légiforgalmi gyűjteményünk.

A 2018 óta önálló intézményben 8, többféle feladatot ellátó szakember dolgozik: történész, művészettörténész, néprajzos, múzeumpedagógus, műtárgyvédelmi asszisztens, segédmuzeológus, továbbá van informatikus/kiállításépítő, adminisztrációs munkatárs és teremőr/takarító, sokoldalú és a helyi közösséget és identitást szolgáló működésünkhöz jelentősen hozzájárul számos önkéntesünk, a helyi közösségekkel és szervezetekkel való együttműködés.

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Tomory Lajos Múzeum

Mi motiválta arra az intézményt, hogy elinduljon a közösségi működés útján? 

A Tomory Lajos Múzeum alapítója pedagógusként a kezdetektől bevonta a diákokat és ezen keresztül családjaikat is a múzeumi/helytörténeti munkába. Ezt a szellemiséget viszi tovább a közgyűjtemény évtizedek óta, nagyrészt múzeumpedagógiai programjai segítségével. Mindemellett kiemelt figyelmet szentelünk a helyi közösség igényeinek, ezért fontos, hogy a vonzáskörzetünkben élők számára kínáljunk tartalmas, kulturális kikapcsolódási lehetőségeket. A Múzeum a helyi közösséget szolgálja, történetét, emlékeit kutatja, őrzi és teszi közzé. Véleményük, tevékenységük nélkül nem tudnánk jól, hatékonyan és eredményesen működni. Kiállításaink, kiadványaink róluk és nekik szólnak, így elengedhetetlen bevonásuk a kezdő lépésektől. Önkénteseink, az együttműködő közösségek és szervezetek megsokszorozzák erőforrásainkat, tereink és kertünk, szaktudásunk használata segíti őket céljaik megvalósításában.

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Tomory Lajos Múzeum

Milyen módon nyilvánul meg a múzeumban a közösségi alapú működés? 

A Múzeum szakmai/kulturális tevékenysége elképzelhetetlen lenne a közössége nélkül. Alapvető dokumentumainkban szerepel, miben és hogyan működünk együtt (SZMSZ, Stratégiai terv). Ezen túl azokkal a közösségekkel, szervezetekkel és akár magánszemélyekkel 

– amennyiben a tereinket is használják stb. – együttműködési megállapodásokban részletezzük az együttműködés mikéntjét. Ezen kívül is számos szereplővel dolgozunk együtt, de az önkénteseket és a szervezetek egy részével csak szóbeli egyeztetések alapján, mert nincs kapacitásunk, és igény se mindent ilyen szinten lepapírozni. Az éves programtervezésben, a kiállítási, kiadvány és gyűjtési éves terveket velük együtt készítjük el. Mi mindenben működünk együtt: pl. gyűjtésben (évfordulók számon tartása, légiforgalmi anyag, interjúk készítése, digitalizálás), kiállításokban (kölcsönzéstől a témaválasztáson át a megvalósítás és népszerűsítés különféle módozataiban), kiadványok készítésében (a tanácsadástól, a közös kutatásig, a kéziratok kölcsönös lektorálásán át a megjelentetés és népszerűsítés különféle módozataiban), különféle ismeretterjesztő és hagyományőrző közös, saját és befogadott programokban (Gépmajálistól a Beporzók Napján át a közösségi faültetésig és a ismeretterjesztő teljesítménytúrákig) vagy olyan múzeumpedagógiai programokban, mint online akadályverseny és témanapok. Zöld projektekben, workshopokban, és a Nemcsics Emlékház projektben kiemelkedő a közösségi szerep.

A finanszírozásban is jelen vannak civil szereplők, így valósult meg a Havanna kiállítóhely felújítása és a Buna Galéria 30 milliós beruházása. De munkajogászunk is önkéntes.

Közösségi Múzeum díjazott intézmények 2024-ben: Tomory Lajos Múzeum

Hogyan tovább? Milyen tervek vannak az intézmény fejlesztésére a közösségi alapú működés kiszélesítéséhez? 

Az eddigi jó gyakorlatok megtartása. További együttműködések keresése, különösen a finanszírozás kérdésében. Az együttműködések további bővítése, strukturálása. Belső továbbképzések, további ötletek gyűjtése, illetve az új stratégiai tervben az együttműködések, a közösségi alapú működés részletezése, az eddigi nyitottság megőrzése, és a szervezetek, csoportok támogatása megerősödésükben az eddig felhalmozódott tapasztalatok alapján. A fenntartó és egyéb partnerek számára rendszeres kommunikáció a közösségi működés előnyeiről.

 

Fotók: Heilauf Zsuzsanna