belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Lengyelné Kurucz Katalin kapta 2021-ben a Múzeumpedagógiai Életműdíjat

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által 2013-ban alapított és immár ötödik alkalommal odaítélt Múzeumpedagógiai Életműdíjban Lengyelné Kurucz Katalin, a BTM Aquincumi Múzeum Közönségkapcsolati és Múzeumpedagógiai Csoportjának vezetője részesült. Közel négy évtizednyi munkával ő hozta létre a BTM Aquincumi Múzeum közönségkapcsolati csoportját. Széles kapcsolatrendszere nemcsak hazai szakmai és civil köröket vont be a múzeum életébe, hanem publikációk és tapasztalatcserék nyomán külföldön is ismertté tette az intézmény ezirányú munkáját.

Lengyelné Kurucz Katalin kapta 2021-ben a Múzeumpedagógiai Életműdíjat

 

LAUDÁCIÓ

 

Lengyelné Kurucz Katalin pedagógusi oklevelének átvételét követően 1985-ben került a Budapesti Történeti Múzeum Aquincumi Múzeumába, múzeumi népművelőként a mai napig töretlenül az intézmény munkatársa. Közel négy évtizednyi munkája során megalapozta és azóta is folyamatosan fejleszti az Aquincumi Múzeum múzeumpedagógiai és közönségkapcsolati tevékenységét. Kutatási területe az Aquincumi Múzeum intézmény- és művelődéstörténete, amelynek eredményeit tematikus kiállításokkal mutatja be a közönségnek.

Létrehozta, folyamatosan fejlesztette és vezeti az Aquincumi Múzeum közönségkapcsolati csoportját, amely nem csupán lépést tart a múzeumpedagógiával kapcsolatos állandóan változó igényekkel, de közreműködésével és támogatásával kreatív egyedi programokat, nemzetközi jógyakorlatok adaptációit valósította meg.

Mind az antik kultúra, mind a régészet tudományának és eredményeinek népszerűsítéséhez a múzeumon túlmutató tevékenységet végez. Széles kapcsolatrendszere nem csupán hazai szakmai és civil köröket vont be a múzeum életébe, hanem publikációk és tapasztalatcserék nyomán külföldön is ismertté tette az intézmény ezirányú munkáját. Múzeumi közéleti tevékenysége szintén igen szerteágazó, alapítója és máig is elnökségi tagja az Aquincum Baráti Körnek. Az egyesület 1990-es megalakításakor célul tűzte ki, hogy egy szervezetbe tömöríti az antik kultúra iránt érdeklődőket és a tudományos ismeretterjesztést olyan köntösbe bújtatja, amely könnyen befogadható minden korosztály számára, így városunk ókori történetének népszerűsítése élményalapúan történhet.

A múzeumba lépésekor, 1985-ben indította el a speciális igényű látogatóknak szóló programokat. A foglalkozásokon vakok és gyengénlátók, mozgássérültek és értelmi fogyatékosok gyermek és felnőtt csoportjait fogadja azóta is. Szintén ekkor kezdte a napközis gyermektáborok szervezését és lebonyolítását is, különböző ókori témában.

Az ókori hagyományok, az antik kultúra népszerűsítését szerteágazó tevékenységgel végzi. A kísérleti régészet módszerével és az ókori római életmód felelevenítésével 1990-ben hozta létre a Limesjárás Aquincumtól Carnuntumig című kísérleti régészeti attrakciót. Négy évvel később, 1994-ben Nemzetközi Légiós Találkozót szervezett. Kurátora volt az 1999-ben nyílt Culinaria Romana – Az antik Róma gasztronómiája című kiállításnak. Ehhez kapcsolódóan pedig társszerzőként hozta létre az Apicius. Szakácskönyv a római korból című kiadványt, 2003-ban. A kötet kísérő tanulmányai részletesen tárgyalják a szakácskönyv létrejöttének és hagyományozódásának történetét, a kor történelmi és gazdasági hátterét, valamint az ókori Róma étkezési szokásait. A korabeli recepteket a ma alapanyagaival és elkészítési módjával adaptálva ajánlja. Kurátori tevékenységét is a kutatási és érdeklődési területe fémjelzi: 1992 és 2020 között tíz időszaki kiállítást rendezett múzeumtörténeti és római életmódtörténeti témákban.

Tudományos és szakmai tevékenységének eredménye az Aquincumi Múzeum rendezvényeiben is tükröződnek. 1989-ben, a fővárosban elsőként indította el és továbbra is szervezi az ókori kultúrát népszerűsítő tavaszünnepet, a Floralia-t. Ezt további hagyományőrző, antik ünnepeket felelevenítő rendezvények követték, mint a Nimfa Ünnep, a Saturnalia, a Vinalia, a Jupiter Napja, Aesculapius Ünnepe, a Ludi Apollinares, az Aquincumi Ünnepi Játékok, vagy épp a Pompa Romana. A kortárs irodalom és az antik kultúra ötvözésének eredményeképp 1997-től máig évente szervezi az Aquincumi Költőversenyt, 2009 és 2011 között pedig az Aquincumi Dalnokverseny megszervezése fűződik a nevéhez. Szerkesztésében több éven át jelent meg a Közönség és Kapcsolat című időszakos folyóirat.

Életműdíjra érdemes.

Írta: Szu Annamária, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ fejlesztési osztályának vezetője és Dr. Láng Orsolya PhD, a Budapesti Történeti Múzeum főigazgató-helyettese