belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Idén első alkalommal a hazai múzeumi szcéna is megméretett, nyolc intézmény vehette át a Családbarát Múzeum elismerő címet a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón.

A Családbarát Múzeum kritériumrendszer kidolgozását és az elismerések odaítélését a MOKK koordinálta. Bővebben erről itt és itt olvashat.

 

Mik voltak 2020-ban a legkedveltebb múzeumi családi programok a karantén idején?

Külföldön már 15 évre visszatekintő hagyománya van annak, hogy évente szakmai díjban részesítik azokat a muzeális intézményeket és örökséghelyszíneket, amelyek kiemelkedő eredményeket érnek el családbarát fejlesztéseikkel. Nem volt ez másként idén sem, de ezúttal virtuális díjátadó ceremónia keretében osztották ki  2020. október 19-én a Family Friendly Museum Award-ot, vagyis a Családbarát Múzeum díjakat. A műfaj megbecsültségét jelzi, hogy a díjátadó gálát a brit BBC legnézettebb, Fake or Fortune? című művészeti műsorát is vezető műkereskedő Philip Mould és a történész, szintén ismert televíziós személyiség, Kate Williams professzorasszony prezentálták.

Mik voltak 2020-ban a legkedveltebb múzeumi családi programok a karantén idején?

Ebben a rendkívüli évben a Family Friendly Museum Award From Home elismerés keretében azokat a múzeumi kezdeményezéseket díjazták az Arts Council England anyagi támogatásával, amelyek a különleges körülményekhez alkalmazkodva segítették a családoknak a kultúrához és a múzeumi tudáshoz való hozzáférést saját otthonaikban. 

A múzeumok gyermek-és családbarát működését szorgalmazó és támogató, 2003-ban alapított Kids in Museums nevű szervezet koordinálja a díjak átadását. A Kids in Museums idén arra kérte a családokat és a múzeumokat, hogy osszák meg velük kedvenc karantén alatti múzeumi programjaikat, legyen szó filmről, kvízről, játékról vagy bármi másról. A világ különböző pontjairól több, mint 400 jelölés érkezett a pályázati kiírásra. Júliusban szakértőkből álló bizottság tekintette át a nevezéseket és 26 múzeumot juttatott tovább. A nyár folyamán a családok tesztelhették a programokat és vissza is jelezhetek tapasztalataikról, ezek alapján a szakértőkből álló bizottság kategóriánként döntött az öt nyertesről, illetve további dicséretben részesített múzeumi kezdeményezéseket.

„Nagy öröm, hogy azt ünnepelhetjük, hogy a múzeumok és örökséghelyszínek akcióba lendültek, és a karantén idején is kultúrát közvetítettek a családok felé. A nyertes múzeumok nem csak az otthoni tanulást segítették, de a családok jobb közérzetéhez, a közös családi kikapcsolódáshoz is hatásosan tudtak hozzájárulni. Ismét sikerült rámutatnunk, hogy micsoda értékek rejlenek mindnyájunk számára a múzeumi szektorban. Szívből gratulálok a nyerteseknek!” – kommentálta az eseményt Philip Mould műsorvezető, a Kids in Museums elnöke.

A Wales-i Nemzeti Múzeum, a Sheffieldben található Nemzeti Videójáték Múzeum (National Videogame Museum), a Barnsley –ben működő Cooper Gallery és az írországi The Glucksman egyaránt szórakoztató és tartalmas, családoknak szóló kezdeményezésekkel rukkoltak elő a karantén idején, a tipegőknek dedikált történetmeséléstől a Minecrafton zajló múzeumalapításig terjedt a paletta. A manchesteri Whitworth „Going the Extra Mile” díjban részesült, mert művészetterápiás workshopot indított olyan családok támogatására, melyek elvesztették kisbabájukat.

Alább látható a nyertesek teljes listája, melyen szembetűnő a brit múzeumi szcéna hangsúlyos jelenléte:

Legjobb film

Dicséretben részesült:

Legjobb közösségi média aktivitás

Dicséretben részesült:

Legjobb honlapon történő aktivitás

Dicséretben részesült:

Legjobb nemzetközi digitális aktivitás

Dicséretben részesült:

Going the Extra Mile

Dicséretben részesültek:

 

További részletek és érdekességek a nyertesekről a Kids in Musems Twitter-én érhetők el.

A szervezők reményei szerint jövőre ismét a megszokott formában kerülhet már sor a Family Friendly Museum Award-ra.

Forrás:
https://kidsinmuseums.org.uk/2020/10/here-are-families-favourite-lockdown-activities/

szerző:

Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, MOKK

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben