belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 szakmai beszámoló

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019. szeptember 23-a és november 10-e között – 7 héten keresztül – immár 14. alkalommal várta az ország valamennyi régiójában (55 településen 113 múzeum 504 féle programmal) az érdeklődőket.Budapesten 152, míg vidéken 352 féle program közül válogathattak a látogatók és a szakemberek.

Miután a Nemzeti Kulturális Alap pályázatán 2019-ben is a Szabadtéri Néprajzi Múzeum nyerte el a Múzeumok Őszi Fesztiválja megrendezési jogát, immár 13. alkalommal  végezte a múzeum igazgatósága, a Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a rendezvénysorozat koncepciójának és tematikáinak kidolgozását, valamint a lebonyolításának koordinálását. A 2006-ban létrehozott rendezvénysorozat kiemelt célja, hogy ráirányítsa a szakmai és a nem szakmai közönség figyelmét arra, hogy a múzeumok az élethosszig tartó tanulás színhelyei, tudományos és tudásközpontok, valamint a helyi közösségek aktív életterei is.  Az elmúlt évek azt igazolják, hogy a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyománnyá vált a közel másfél hónapon keresztül tartó programsorozat. Ez alatt az időszak alatt a látogatók széles rétegei keresik fel a múzeumokat, hogy kiállításaik megtekintése mellett részt vegyenek az egy vagy akár több napon keresztül tartó, változatos, különleges élményt nyújtó, szórakoztatva oktató rendezvényeiken, családi hétvégéiken és rendhagyó tanóráikon.

2019-ben több, az egész világot érintő felfedezést és találmány születését ünnepeltünk, kerek évfordulójuk alkalmából. Az idei Múzeumok Őszi Fesztiváljának koncepcióját ezek gondolatiságához és céljaihoz kapcsolódóan alakítottuk ki. A jelmondat pedig „A világ csodái – Felfedezések kora”  lett.

Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat megvalósításával 2019-ben is kiemelt cél volt a  figyelem ráirányítsa az új fejlesztésekre, a múzeumi oktatára, a múzeumok művelődésben, kulturális szórakoztatásban és élményszerzésben betöltött szerepére.  A programsorozat találkozások sokszínű lehetőségét teremtette meg a múzeum és a közönsége között, minden generáció számára. Az évről évre megújuló fesztiválmottó lehetőséget biztosít arra is, hogy a résztvevő múzeumok munkatársai vonzó, újszerű, esetenként a megszokottól eltérő programokat hirdessenek meg, és ezzel olyan korosztályokat, célcsoportokat is elérhessenek, akiknek aktív múzeumi részvétele az eddigiekben nem volt kiemelkedőnek mondható.

A teljes szakmai beszámoló itt tölthető le.