belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Még két hétig várja sokszínű programkínálatával a lakosságot a Múzeumok Őszi Fesztiválja

Szerencs – Tokaj, 2021. október 20. A múzeumok testi-lelki harmónia megteremtésében betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) a tokaji Világörökségi Bormúzeumban tartott sajtótájékoztatót. Az újságírók számára szervezett egynapos tanulmányút a múzeumok turisztikai szerepére hívta fel a figyelmet.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó múzeumok sokszínű programkínálatába nyújtott betekintést a Szerencs és Tokaj múzeumaiba elkalauzoló sajtótúra. A média munkatársai megismerték a muzeális intézmények fesztivál idejére szervezett programjait, valamint ízelítőt kaptak a térség turisztikai attrakcióiból. A „Múzeumi harmónia” mottóval zajló rendezvénysorozat kiemelt célja a múzeumok „gyógyító” hatásának szemléltetése, a múzeumi rekreációs lehetőségek megismertetése, valamint mindezek összekapcsolása a turisztikával. Hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújthatnak.

A hamarosan kezdődő őszi szünetben kiváló családi programnak ígérkezik az Észak-Magyarországi régió felkeresése. Az egykor a Szerencsi Cukorgyár raktáraként üzemelő turisztikai központ öt állandó kiállítása mind a gyermekek, mind a szülők számára kínál érdekes látnivalókat. Amíg a kicsik a régi játékok és a csokoládéból készült szobrok bűvöletében töltik az idejüket, addig a felnőttek veterán motorok és retro műszaki cikkek között nosztalgiázhatnak. A történelem szerelmesei számára is kiváló programot nyújt a település, hiszen a késő reneszánsz stílusú Rákóczi-várban a fejedelmi család múltjával, illetve az ugyanitt működő Zempléni Múzeum közel egymillió darabból álló képeslap-gyűjteményével ismerkedhetnek a látogatók.

A Szerencstől csupán félórányi autóútra található Tokaj, Magyarország egyik legjellegzetesebb történelmi borvidéke. A festői szépségű település szőlő-dűlőit, híres borászatait kisvasúttal és terepjárókkal is bebarangolhatják a látogatók. A térség borkultúrájával, valamint szüreti hagyományaival a Világörökségi Bormúzeumban és a Tokaji Múzeumban lehet közelebbről ismerkedni. Az időszakos interaktív foglalkozásokon személyesen is ki lehet próbálni a szüret egyes fázisait.  

A sajtútúra helyszínein, Szerencsen Nyiri Tibor, Tokajban pedig Posta György polgármesterek köszöntötték az újságírókat. Majoros Judit, a Zempléni Múzeum és Bősze Katalin, a Tokaji Múzeum igazgatói az intézmények érdekességeiről beszéltek az újságíróknak.  

A Magyar Turisztikai Ügynökség részéről dr. Fazekas Márta programigazgató kiemelte, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség célja, hogy minél több hazai és külföldi turistával megismertesse a magyar kultúrát, hagyományokat, értékeket. Magyarország négyévszakos úti cél, mindig számos látnivalót kínál a belföldi utazóközönség számára is. Éppen ezért az Ügynökség őszi országos forgalomélénkítő kampányt indított, amelynek fókuszában a hazai borrégiók állnak, célja a turisztikai szezon meghosszabbítása. Idén ősszel érdemes új szemmel felfedezni Magyarországot, még jobban megismerni természeti és kulturális értékeinket, és megtapasztalni, hogy milyen élményeket kínálnak hazánk borrégiói. Egy-egy utazás alkalmával érdemes részt venni egy borfesztiválon, egy borúton, meglátogatni a pincészeteket, beszélgetni a helyi borászokkal. A borvidéki utazások népszerűsítését szolgálja ki a teljes egészében megújult bor.hu weboldal is, amelynek segítségével megszervezhetők a boros utazások – a túratippektől kezdve az eseménynaptáron keresztül a borászatok kiválasztásáig, akár itt a világörökség részét képező Tokaji borvidéken is.

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2021-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint a „múzeumi harmónia” lehetőségeiről beszélt. Kitért arra, hogy az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja egyik kiemelt eleme a zene, amelynek apropóját több idei évforduló is adja. Azonban a múzeumi hangversenyek, koncertek mellett történelmi és művészeti jellegű foglalkozások, illetve sportprogramok is szerepelnek a muzeális intézmények színes kínálatában. Idén 9 meghatározott tematika mentén szervezték az intézmények a programjaikat, ezek közül kettő az év koncepciójához igazodott. A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával megvalósuló rendezvénysorozat november 11-ig várja országszerte 66 település csaknem 130 intézményében, közel 1200 eseménnyel az érdeklődőket.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálata elérhető a rendezvénysorozat honlapján (www.oszifesztival.hu), ahol tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti lehet válogatni.  

 

További információ:

Rudolf Eszter

marketing és kommunikációs munkatárs

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, MOKK

Tel.: + 36 70 456 9436     

Email: eszter.rudolf@skanzen.hu


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben