belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

Szentendre, 2022. 05. 23. – Az Ifjúság Európai Évéhez csatlakozva elsősorban a fiatalokat kívánja megszólítani a Közösségek Hete országos rendezvénysorozat, amelynek keretében május 23-a és 29-e között országszerte 150 településen, 200 programszervező 300 programmal várja a látogatókat. Az idei rendezvénysorozat fókusza idén korunk aktuális kihívására, a kulturális intézmények körében is egyre nagyobb figyelmet kapó környezeti és a társadalmi fenntarthatóságra irányul.

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

A Közösségek Hetét először 2017-ben rendezte meg a – Cselekvő közösségek–aktív közösségi szerepvállalás európai uniós projekt keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, az Országos Széchényi Könyvtár és az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. Az egyhetes rendezvénysorozat immár hatodik alkalommal a közösségi értékekre és a közösség megtartó erejére hívja fel a figyelmet. Célja a helyi és a szélesebb körű közösségi kezdeményezések erősítése, valamint az összefogás erejének megmutatása a társadalmi, környezeti és egyéb problémák megoldásában.

A programokhoz évről évre több száz szervező – múzeum, könyvtár, közművelődési intézmény és közösségei, civil szervezetek, informális közösségek (baráti-, alkotó- és olvasókörök, hagyományőrző csoportok, egyházi közösségek) csatlakozik.

A Közösségek Hete az Ifjúság Európai Évéhez kapcsolódva a fiatalokban rejlő közösségi erőt is kívánja mozgósítani, kiemelve, hogy a környezeti és társadalmi fenntarthatóság mindannyiunk közös felelőssége. A környezetvédelem és az esélyteremtés kezdetek óta szerepel a Közösségek Hete tematikái között, az ehhez kapcsolódó programoknak ad teret a Zöld, zöldebb, legzöldebb, az Egy szívvel, egy lélekkel vagy az Adj esélyt! című témakör. Idén kimondottan a fiatalok megszólítására hoztuk létre a Tiéd a pálya című tematikát. Ennek keretében olyan programok várják az ifjúságot, amelyek segítik őket az útkeresésben, önmaguk megtalálásában. Mindezek mellett a hagyományőrzés éltetésére a Keressük értékeinket! – Itthon otthon vagyunk, az egészséges életmód és a sportok népszerűsítésére a Mozdulj rá!,a kreativitás és az önkifejezés támogatására pedig az Alkotni öröm! – Ki mit tud?  című tematikák keretében szervezett programok adnak lehetőséget.

A Közösségek Hetehivatalos nyitóeseménye a Múzeumok a környezeti fenntarthatóságért című szakmai konferencia. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) és a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület Múzeumandragógiai Tagozata szervezésében megvalósuló szakmai nap ezúttal a múzeumok és a fenntarthatóság témakörének környezeti vetületét járja körül. Ha a muzeális intézmények a „zölddé válás útjára” lépnek, ők is tehetnek a szemléletformálásért és a környezetünkért.

Válogatás a szakmai napon készült fotókból az oldal alján lévő Galériában látható. A szakmai nap plenáris része online is követhető volt a MOKK Youtube csatornáján.

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

A TI KEZETEKBEN A JÖVŐ! – MEGKEZDŐDÖTT A KÖZÖSSÉGEK HETE

Fotók: Bánáti Balázs, Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Közösségek Hete programkínálatáról bővebben a https://kozossegekhete.hu/ weboldalon olvashatnak.

További információ:

Milbich Andrea

Közösségek Hete projektkoordinátor

Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ.

kozossegekhete@gmail.com

+36 30 248 0456


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben