belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sikeresen záruló szlovák-magyar múzeumi együttműködés

Szentendre - Kassa, 2022. június 15. – Ünnepélyes konferenciával zárul Kassán a Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért projekt, mely 2021 márciusában az Interreg Szlovákia – Magyarország Együttműködési Program keretében indult. Célja szlovák és magyar múzeumi szakemberek tudáscseréje, továbbképzése, a kulturális intézmények közötti együttműködések erősítése, illetve új, országhatárokon átnyúló múzeumi szolgáltatások fejlesztése volt. A projekt a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) konzorciumi vezetésével, valamint a Kassa Megyei Önkormányzat (Kosicky Samosprávny Kraj) és a K13 – Kassai Kulturális Központok (K13 – Kosické Kultúrne Centrá) együttműködésével valósult meg 16 hónap alatt, 177968 euró európai uniós forrásból az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Sikeresen záruló szlovák-magyar múzeumi együttműködés

A jövőbeni további együttműködések ösztönzésére is hivatott projektet tekinthetjük az első lépésnek a szlovák és magyar múzeumi szervezetek intézményesített és interregionális partnersége felé. Mindezt az a felismerés hívta életre, hogy Szlovákiában nem működik a magyarországihoz hasonló szervezett múzeumi szakember továbbképzési rendszer. Kassa Megyei Önkormányzata ezt szem előtt tartva kereste meg a magyar múzeumok között elsőként akkreditált felnőttképző intézménnyé vált szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumot, illetve az annak igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központot még 2019-ben. A MOKK hazai szinten is a muzeális intézmények társadalmi beágyazottságának megerősítésén, a szolgáltató múzeumi szemlélet elterjesztésén munkálkodó szervezet. Az együttműködéshez és a közös pályázat kidolgozásához a K13 – Kassai Kulturális Központok is csatlakozott.

A szlovák-magyar együttműködés egyik fő célkitűzése az volt, hogy a MOKK által kidolgozott és több mint másfél évtizedre visszanyúló szakmai továbbképzési módszertan adaptálhatóvá váljon először Kassa megyében, majd később akár egész Szlovákiában is. A projekt eredményeként a Kassa megyei múzeumi intézményrendszer képessé vált arra, hogy korszerű továbbképzéseket szervezzen a jövőben, ezáltal a múzeumi fejlesztésekhez szükséges készségek, ismeretek elsajátítására lehetőséget teremtsen a szlovák kulturális szakemberek számára.

A projekt során a MOKK egyik sikerképzésének számító és a projektmódszeren alapuló Kiállításszervezés A-tól Z-ig továbbképzés megszervezésének módszertanát is elsajátították a szlovák partnerek a MOKK mentorálásával. A MOKK a szlovák oktatásszervezők és oktatók felkészítésére két online képzést szervezett a szlovák partnerek által delegált kulturális szakemberek részére, továbbá szolgáltató múzeum illetve PR, marketing és kommunikáció témákban is szervezett két továbbképzést. A Kassa Megyei Önkormányzat a megismert módszertan alapján tartott kiállításrendezői továbbképzést szlovák szakértők bevonásával.

A 2022. június 30-án záruló projekt során a K13 – Kassai Kulturális Központok által szervezett szakmai workshopokra (Múzeumi közönségfejlesztés, Múzeumi szakemberek kompetenciafejlesztése), a Kassa régióban található muzeális intézmények, galériák és kiállítóhelyek körében végzett kutatásra és igényfelmérésre is sor került.

A MOKK által még 2021 szeptemberében szervezett ötnapos Múzeumi Őszi Egyetem, valamint a K13 – Kassai Kulturális Központok által 2022 májusában és júniusában szervezett kétszer kétnapos, szlovákiai és magyarországi muzeális intézményeket is érintő tanulmányút során a felek megismerkedhettek egymás jó gyakorlataival. A közös munka a hálózatépítésre és a jövőbeni szakmai együttműködések, például további képzések megalapozására is jó alapot jelent.

A kassai projektzáró eseményen mutatták be a projekt során elért eredményeket, köztük a MOKK gondozásában, a Múzeumi iránytű kiadványsorozat 32. számaként, angol nyelven megjelenő Learning by Doing című kötetet is. Az online már letölthető és június folyamán nyomtatásban is megjelenő kiadvány a projekt lényegének illetve a projektpartnerek előzetes tapasztalatainak bemutatása után a projekt keretében megvalósult kutatásokat, valamint a Múzeumi Őszi Egyetem tapasztalatait és eredményeit is tárgyalja. Szó esik benne a MOKK képzési módszertanáról és eddigi képzési tapasztalatairól, A projektzáró konferencián szlovák és magyar múzeumi, illetve nem múzeumi, de kulturális területen dolgozó szakemberek is beszámoltak arról, hogy mit profitáltak az együttműködésből, s mindezt egy kisfilmben is bemutatták a projekt megvalósítói.

Projektadatok:

Projektazonosító: SKHU / 1902 / 4.1 / 048

A projekt elnevezése: Határokon átívelő partnerség építése a jövő múzeumaiért

A projekt nevének rövidítése: FUMU

A projektet megvalósító intézmények:

  • Szabadtéri Néprajzi Múzeum
  • Kosicky Samosprávny Kraj
  • K – 13 Kosické Kultúrne Centrá

A projektet megvalósító intézmények megfelelnek a jogi átláthatóság követelményeinek, valamint elismerik és tiszteletben tartják az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség szempontjainak érvényesítését.

A projekt kezdete: 2021. március. 1.
A projekt zárása: 2022. június 30.
A projekt időtartama: 16 hónap

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg 177.968,40 euró összköltségvetésből. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által a projekt keretében vállalt feladatok ERFA költségvetése: 83.273,99 EUR.

 

További információ:     

 

Kajári Gabi

marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Email: kajari.gabi@skanzen.hu

Tel. + 36 30 655 2534

www.mokk.skanzen.hu


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben