belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Magyar Turisztikai Ügynökség és a SZNM MOKK közös szervezésű sajtótúrán mutatta be az újságíróknak Tata, Tatabánya és Majk Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó rendezvényeit. A MOKK részéről Nagy Magdolna igazgató nyilatkozott. Az összefoglaló  06:53-tól itt látható.

Még közel két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A múzeumok szellemi, társadalmi, környezeti és mentális fenntarthatóságban betöltött szerepére hívja fel a figyelmet idén a Múzeumok Őszi Fesztiválja. A rendezvénysorozatot koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK), valamint stratégiai partnere, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) egynapos sajtóutat szervezett Tatabánya, Majk és Tata érintésével. Az út során az újságírók ízelítőt kaptak a Múzeumok Őszi Fesztiválja vidéki programjaiból és azok turisztikai vonatkozásaiból. A sajtótúráta tatai Német Nemzetiségi Múzeumban megtartott sajtótájékoztató zárta.

 Még közel két hétig tart a Múzeumok Őszi Fesztiválja

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához csatlakozó múzeumok sokszínű programkínálatába nyújtott betekintést a Tatabánya, Oroszlány és Tata múzeumaiba elkalauzoló sajtótúra. A média munkatársai megismerték a muzeális intézmények fesztivál idejére szervezett programjait, valamint betekintést nyertek a térség turisztikai attrakcióiba. Az „Ezt mind fenntartjuk” jelmondattal zajló rendezvénysorozat kiemelt célja rávilágítani a múzeumok természeti, szellemi és társadalmi területeken való szerepvállalásaira, tisztázni a fenntarthatóság fogalmát, valamint felhívni a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységeire. Mindezt szórakoztatva ismeretterjesztő módon, hiszen amellett, hogy a helyi múzeumok a helyi kultúra leghitelesebb közvetítői, élménydús programjaikkal kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújtanak.

A Közép-Dunántúli régió felkeresése egész évben nagyszerű kulturális lehetőségekkel szolgál az odalátogatók számára. Komárom-Esztergom megye székhelyén, Tatabányán két különleges muzeális intézmény is található. A Vértes Agorájában helyet kapó Tatabányai Múzeum a térségben felfedezett régészeti emlékeket, valamint az új- és legújabbkori emlékeket mutatja be. Tagintézménye, a Bányászati és Ipari Skanzen nemzetközi vonatkozásban is egyedülálló. Néhány kilométerre, Majkon található a Kamaduli Remeteség, ahol a némasági fogadalmat tett szerzetesek 250 évvel ezelőtti életének békéjét találhatja meg a látogató. A hat évszázad építészeti jegyeit magán viselő Tatai vár 1954 óta ad otthont a Kuny Domokos Múzeumnak, amely jelenleg öt állandó és négy időszaki kiállítással rendelkezik.

A sajtótúra helyszínein, Tatabányán A. Pál Gabriella, Majkon Kovács Éva Zsuzsanna, Tatán pedig Dr. Schmidtmayer Richárd igazgatók köszöntötték az újságírókat, és beszéltek az intézmények érdekességeiről, Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó programjairól.

Jakab Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség marketing és kommunikációs vezérigazgató-helyettese az esemény kapcsán kiemelte: „Hazánk turisztikai termékei között kiemelten fontos elem a kulturális turizmus. Ebből a célból évente 4,5 millió vendég érkezik, akik 13 millió vendégéjszakát töltenek el Magyarországon. A magyar kultúra története – az irodalmi, szépművészeti hagyományaink és épített örökségeink – különösen nagyszámú látogatót vonz, akárcsak az Európa-szerte sikeres komoly és könnyűzenei fesztiváljaink, rendezvényeink. A magyarországi kulturális utazások résztvevői jellemzően a belföldi turisták, de az ország attrakciói nemzetközi vonzerőt is jelentenek. Turisztikai szempontból fontos megemlíteni, hogy a magyar kultúra iránt érdeklődök és látogatók rendkívül fontos célcsoportnak számítanak, hiszen elsősorban a magas minőségű vendéglátást és szolgáltatásokat részesítik előnyben. A Magyar Turisztikai Ügynökség folyamatosan törekszik kulturális örökségeink népszerűsítésére, történelmi hagyatékaink folyamatos fejlesztésére. Az idei sajtótúrának otthont adó településeken is számos kulturális, valamint aktív - és ökoturisztikai célpontot fedezhetnek fel a térségbe látogatók.”

Nagy Magdolna, a szervező Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója tájékoztatott a Múzeumok Őszi Fesztiválja szervezési hátteréről, a 2022-ben kialakított koncepció előzményeiről, valamint arról, hogy a múzeumok milyen kulturális, környezetvédelmi, társadalmi, illetve mentális fenntarthatósághoz kapcsolódó programokat szerveztek. Kitért arra, hogy mint minden évben ezúttal is adott tematikákhoz kapcsolhatták eseményeiket az intézmények. Erre a négy, korábbi évekből megtartott mellett, négy, az év koncepciójához igazodó témakör adott lehetőséget. A rendezvénysorozatban résztvevő múzeumok száma meghaladta a 120-at, és a közel 40 fővárosi mellett csaknem 80 vidéki múzeum szervezett programokat. November 13-ig több mint 500 féle rendezvény körülbelül 1000 eseménye csalogatja múzeumba a látogatókat.

 

A Múzeumok Őszi Fesztiválja gazdag programkínálata elérhető a rendezvénysorozat honlapján, ahol tematikák, régiók, települések és programidőpontok szerinti lehet válogatni.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben