belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Esélyegyenlőségi kalendárium - jó gyakorlatok a világból

Szu Annamária (szerk.): Esélyegyenlőségi kalendárium. Kulturális intézmények esélyegyenlőségi jó gyakorlatai a világban

A kiadvány letölthető innen.

A kiadvány nemzetközi jó gyakorlatokat ismertet múzeumi, könyvtári és közművelődési szakterületről. A célcsoport-specifikus példák ötleteket adhatnak Magyarországon is adaptálható programok megvalósításához – mindezt kalendárium formába rendezve. A kötet szerkesztője, Szu Annamária így fogalmazta meg ennek célját: 

"Kötetünk kalendárium formátuma több elképzelést is takar. Egyrészt nem lehet fontossági rangsort felállítani a bemutatott jó gyakorlatok célközönségei között, mégis szükséges volt az egységeknek értelmes sorrendet adni. Másrészt minden egyes csoporthoz kapcsolódik egy országos vagy világnap, amelynek dátuma rendszerint egy eseményhez fűződik. Ezek rövid ismertetését adjuk minden fejezet elején – azzal az elképzeléssel is, hogy ignorálásuk, lenézésük, hátrányos megkülönböztetésük helyett inkább ünnepeljük meg ezeket a csoportokat, ünnepeljünk velük együtt. A formátum utal mind a népi kalendáriumra, mind pedig a közösségfejlesztés módszerei között használt települési kalendáriumra is." 

A kiadvány a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001projekt Esélyegyenlőségi módszertani fejlesztés részeként készült. 

Kiadó: Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, NMI Művelődési Intézet, Országos Széchényi Könyvtár, Szentendre, 2019.