belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A holland minta bátorságot ad

A szolgáltató múzeumi szemlélet és a múzeumi önkéntesség holland jó gyakorlatait tanulmányozták 2019 áprilisában egy szakmai tanulmányút keretében a múzeumi koordinátorok és a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” projekt múzeumi komponensének szakmai megvalósítói. 

Az ötnapos tanulmányút során Amszterdam több neves múzeumában (Amsterdam Museum, Anna Frank House, EYE Filmmuseum, Rijksmuseum, Van Gogh Museum, Hermitage Amsterdam, Verzetsmuseum, Oude Kerk, Scheepvaartmuseum) is megfordultak.

Mint az amszterdami tanulmányúton részt vett budapesti és vidéki, Veszprém megyei múzeumi koordinátorokat kérdeztük Joó Emesét és Hajdu Franciskát a rendhagyó tapasztalatszerzés során megfogalmazódott gondolataikról. A velük készült interjú itt olvasható.

A holland tanulmányút kapcsán Nagy Magdolnával, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum - Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) megbízott igazgatójável, illetve Pacsika Mártonnal, a projekt módszertani fejlesztésért felelős munkatársával, egyben a tanulmányi út szakmai tartalmának felelősével készített Tudatos múzeumi marketing, de van mögötte tartalom is címmel készült korábbi interjúnk pedig itt érhető el.