belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Bajor-villa újrafelfedezése

"A" szekció

12:00 – 12:08 Az ismerőset másként – A Bajor-villa újrafelfedezése

T. Maksai Ágnes múzeumpedagógus, PIM - OSZMI - Bajor Gizi Színészmúzeum

A Bajor Gizi Színészmúzeum 2017-ben a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében hirdette meg először Bajor Gizi villájának rendhagyó, zseblámpás bejárását, Pincétől a padlásig – Bajor Gizi villájának titkokkal teli világa címmel.

A Bajor-villa újrafelfedezése

A Bajor-villa éjjel, Fotó: BGM

Tekinthető ennek a programnak az ötlete saját múzeumunk újrafelfedezésének, hiszen az épület, amelyben helyet kapnak a kiállításaink, rendkívül sok történettel, érdekességgel tud még mindig szolgálni, időnként mégis kissé háttérbe szorulni kényszerül ez a téma az éppen aktuális kiállítások eseményei között. Ebből az alkalomból új nézőpontból tekintettünk erre az örökségünkre.

A program ötlete a látogatók visszajelzéseiből alakult ki, hiszen sokszor érdeklődtek egy-egy tárlatvezetés, program alkalmával arról, hogy annak idején, amikor itt élt a színésznő, hogyan használták a tereket, milyen élet folyt a villában. Ezzel a kíváncsisággal találkozott az a lehetőség, hogy a villa hatalmas tetőterasza és az arról nyíló manzárdszoba, melynek a ház történetében is fontos szerepe van, szabaddá vált programok számára is. Szerettünk volna tehát egy olyan rendhagyó épületbejárást létrehozni, amely a kerten keresztül, az alagsoron és a kiállítási tereken át egészen a tetőteraszig és a manzárdszobáig tart és betekintést enged Bajor Gizi életébe és abba a korszakba, amikor a villában élt, ennek megfelelően a második világháború viharos éveibe és az azt követő időszakba is, egészen 1951-ig.

A villabejárás megszerkesztése több kolléga együttes munkája volt. Előkészítésül mindenki kutatásba kezdett Bajor Gizi és a villa történetével kapcsolatban. Kerestük azokat a forrásokat, amelyek korabeli, hiteles személyektől származnak, feltárnak bizonyos részleteket a színésznőről és környezetéről és beilleszthetőek az épület és a kiállítások által is meghatározott környezetbe. A számos összegyűjtött szövegrészlet közül végül válogattunk és igyekeztünk megtalálni a térben is a nekik megfelelő helyet, kidolgoztunk egy követhető dramaturgiát a séta számára. Végül ezeket a szövegeket összefűztük Bajor Gizi élettörténetén keresztül és bizonyos pontokon további képanyagot, zenét, filmet, leveleket és természetesen a vendéglátást adtuk hozzá az élményhez.

A Bajor-villa újrafelfedezése

Fotó: Simon Zsuzsanna

A sétákat sötétedés utáni időpontokban, zárás után indítjuk, maximum 25 fő részvételével. Magában a házban is sötétség van a program alatt, a barangoláshoz mindenkinek zseblámpát adunk érkezéskor. A program során a résztvevők útját különböző állomások szakítják meg, ahol egy-egy részletet, érdekességet hallgathatnak meg a házhoz és Bajor Gizihez kapcsolódó forrásokból. Ezeket a részleteket múzeumi kollégák olvassák fel. A résztvevők nem tudják előre, hogy hol lesz a következő megálló, így a meglepetés erejére is építhetünk. A csoportot egy sétavezető kalauzolja végig az épületen és egyben ő fűzi össze tartalmilag a különböző állomásokat. A felolvasók 4-en vagy 5-en vannak, akik a 14 állomás között változtatják a helyüket, elkerülve a csoportot, hogy már az aktuális állomásnál felkészülve tudják fogadni őket a következő felolvasással. A séta során a látogatók elől eddig elzárt tereken kívül a kiállítótérben is kutathatnak a résztvevők, illetve behelyeztünk a kiállításba új elemeket is, fotókat, leveleket, szövegeket, amiket ez idő alatt fel tudnak fedezni, kiegészítve a hallottakat. Egy ponton pedig átvehetik a felolvasók szerepét is, korabeli, Bajor Gizinek írt levelek segítségével. Két alkalommal a villa egy-egy teraszára is kijutunk, ahonnan a budapesti panorámában tudnak gyönyörködni a vendégeink. Az egyik terasz természetesen az a hatalmas tetőterasz, amelyre feljutni már sok látogatónk szeretett volna, amikor a múzeum kiállításait jött megnézni. Ezt az alkalmat mindenképpen meg szerettük volna teremteni ezen a programon.

A Bajor-villa újrafelfedezése

Fotó: Simon Zsuzsanna

A séta zárásaként a manzárdszobába érkezünk meg, amelyet ezekre az alkalmakra vendéglátásra rendezünk be. Egyszerű italokkal és ételekkel várjuk a másfél órás barangolás végén a résztvevőket. Miközben fogyasztanak, sort kerítünk arra, hogy a múzeum alapítójáról, Gobbi Hildáról is megemlékezzünk, már kötetlenebb, beszélgetős formában. A látogatóinknak is lehetőségük van ilyenkor a saját történeteiket megosztani, amellyel több ízben éltek is már. Végül egy-egy zsákbamacska-színészanekdotát húzhat a közönség, melyet hazavihet emlékként a látogatásról.

Azt tapasztaltuk a séta elindítása óta eltelt egy évben, hogy nagyon népszerű programunkká vált, ráadásul abban a látogatói körben, akiket eddig igen nehezen tudtunk megnyerni más rendezvényeinkre, azaz az aktív felnőtt korosztályt be tudtuk hívni a múzeumba. Sikerült havonta legalább két alkalommal elindítanunk a programot és ezen felül több csoportos kirándulásokat szervező együttműködő partnerünk is lett, akik azóta rendszeresen kérik tőlünk a villabejárást. Összességében erre az évre több mint harminc lebonyolított sétát tudhatunk magunk mögött.

A jövőben szeretnénk fejleszteni a már meglévő séta tartalmát és tervezünk új tematikák mentén, de ugyancsak éjszakai, zseblámpás változatban még egy, de akár kettő villabejárást is kidolgozni. A témaötleteket már elkezdtük finomítani, a kutatás elindult. Remélhetőleg 2019 tavaszán már ezekkel az új témákkal is kiegészíthetjük a látogatók számára a múzeum kínálatát.

A Bajor-villa újrafelfedezése

Fotó: Simon Zsuzsanna