belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Az MTVA beszámolója a nemzetközi konferenciáról IDE kattintva érhető el (11:26 és 13.10 között)

A MÚZEUMOK KÖZÖSSÉGI IDENTITÁSKÉPZŐ SZEREPÉRŐL RENDEZNEK NEMZETKÖZI KONFERENCIÁT A MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK PROJEKT KERETÉBEN SZENTENDRÉN, A SKANZENBEN.

Szentendre, 2018. május 14. – „A múzeumok mint a közösségi identitás alakítói” címmel kezdődött neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével szakmai konferencia Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt európai uniós projekt „A mi múzeumunk” című komponenséhez kapcsolódóan.

A múzeumi és könyvtári komponensből álló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című kiemelt projekt kétmilliárd forint európai uniós forrásból valósul meg 2017. február 1. és 2020. január 31. között a Széchenyi 2020 program keretében a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében.

A projekt keretében, melynek szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett, immár második alkalommal kerül sor nemzetközi konferenciára. Ameghívott külföldi előadók – Ewa Goodman, a tavaly megnyílt brüsszeli House of European History osztályvezetője, Eva Dittingerová, a Közép-Európában egyedülállónak számító Museum of Romani Culture osztályvezetője Brno-ból és Katy Ashton, a manchesteri People’s History Museum igazgatója –olyan múzeumokból érkeztek, melyek erősítik, alakítják, vagy éppen létrehozzák egy adott közösség identitását annak történeti és kulturális örökségének gyűjtése, megőrzése és bemutatása által.

„A mi múzeumunk” szakmai vezetője, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese köszöntötte a konferencia résztvevőit. Megnyitóbeszédben átfogóan ismertette a konferencia tematikáját, előadóit és programját, külön kitért a tájházak és az irodalmi emlékházak identitásformáló szerepére. Ezt követően Nagy Magdolna projektmenedzser, a MOKK megbízott igazgatója a MOKK hátrányos helyzetű csoportokat, valamint a helyi közösségeket érintő projektjeit és programjait mutatta be.

A plenáris szekcióban tartottak előadást a neves külföldi előadók is. Előadásaik révén a résztvevők képet kaphattak arról, hogy miképpen lehet a kialakulóban lévő, és sok tekintetben válságát élő európai identitást egy múzeum működtetése révén alakítani és megjeleníteni, a hagyományos múzeumi felfogáson túllépve mentorálással segíteni a roma fiatalság identitásának alakítását vagy egy egykori angol iparváros identitásának fontos pillérét jelentő ipari örökséget a gyárbezárásokat követően múzeumi keretek között megőrizni és átélhetővé tenni.

A múzeumpedagógusok, muzeológusok, kurátorok, múzeumi pr és kommunikációs szakemberek múzeumvezetők, valamint egyetemi oktatók és hallgatók részvételével zajló konferencia a délután során dr. Cseri Miklós, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatójának előadásával folytatódik, majd a meghívott külföldi előadók részvételével műhelybeszélgetések következnek. Olyan témák kerülnek terítékre, mint a múzeumok állandó kiállításainak újrarendezése és a múzeumpedagógia eszközei a múzeumok közösségi identitásképző küldetésében illetve a roma kultúra bemutatásában.

További információ: Morva Gábor kommunikációs csoportvezető

Tel.: 30/322 5708, E-mail: morva.gabor@sznm.hu

Web: www.amimuzeumunk.hu, www.azenkonyvtaram.hu

Sajtóreggeli dr. Bereczki Ibolyával

Dr. Bereczki Ibolya
Pacsika Márton a rendezvény házigazdája
Dr. Bereczki Ibolya köszönti a vendégeket
Nagy Magdolna előadása
Ewa Goodman, House of European History
Eva Dittingerová, Museum of Romani Culture
Katy Ashton, People’s History Museum
Dr. Cseri Miklós
dr. Székely Miklós, MTA BTK Művészettörténeti Intézet