belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sajtóközlemények

ORSZÁGOS MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI MÓDSZERTANI FEJLESZTÉS INDUL AZ EGYENLŐ ESÉLYŰ HOZZÁFÉRÉST NYÚJTÓ KÖZNEVELÉS SZOLGÁLATÁBAN

Szentendre, 2017. február 2. - Dr. Hoppál Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára, dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, valamint dr. Fodor Péter, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár főigazgatója a szentendrei Skanzenben csütörtökön megtartott sajtótájékoztatón mutatta be a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosító számú projektet.

tovább
 → 


MÚZEUMOK MINT A TÁRSADALMI ESÉLYTEREMTÉS INTÉZMÉNYEI

Szentendre, 2017. december 4. - Nemzetközi előadók közreműködésével, „Múzeumok mint a társadalmi esélyteremtés intézményei” (Museums as institutions of social empowerment) címmel tartott nemzetközi múzeumi konferenciát a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM-MOKK) Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt keretében. A konferencia középpontjában a közoktatás és a múzeumi programok szorosabb integrációja, a múzeumi látogatások ösztönzését szolgáló átfogó állami programok, sikeresen működő múzeumi szövetségek, valamint a hazai múzeumi minőségmenedzsment rendszer egységesítése és javítása állt.

tovább
 → 


A MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK PROJEKT EDDIGI EREDMÉNYEIT MUTATTÁK BE A SZENTENDREI SZABADTÉRI NÉPRAJZI MÚZEUMBAN

Szentendre, 2018. április 16. – Államtitkári részvétellel tartottak sajtótájékoztatót Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt európai uniós projekt első mérföldkövéhez kapcsolódóan.

tovább
 → 


A MÚZEUMOK KÖZÖSSÉGI IDENTITÁSKÉPZŐ SZEREPÉRŐL RENDEZNEK NEMZETKÖZI KONFERENCIÁT A MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK PROJEKT KERETÉBEN SZENTENDRÉN, A SKANZENBEN.

Szentendre, 2018. május 14. – „A múzeumok mint a közösségi identitás alakítói” címmel kezdődött neves külföldi múzeumi szakemberek közreműködésével szakmai konferencia Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt európai uniós projekt „A mi múzeumunk” című komponenséhez kapcsolódóan.

tovább
 → 


MÚZEUMOK A PEDAGÓGUSOKÉRT CÍMMEL INDÍTOTTA EL ORSZÁGOS PROJEKTBEMUTATÓJÁT A MOKK

Szentendre, 2018. szeptember 10. – A huszonegy állomásból álló rendezvénysorozat 2018. szeptember 10. és október 12. között zajlik, és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című, EFOP-3.3.3.-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt „A mi múzeumunk” című múzeumi komponenséhez kapcsolódik.

tovább
 → 


KULTÚRBÓNUSZ – MÚZEUMPEDAGÓGIAI KÍSÉRLETI PROGRAM A HÁTRÁNYOS HELYZETŰEK FELZÁRKÓZTATÁSÁÉRT

Miskolc, 2018. november 21. - A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek (EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú) projekt kísérleti programjának célja, hogy növelje a közoktatásban érintett valamennyi csoport, kiemelten a hátrányos helyzetű gyerekek kultúrához illetve múzeumokhoz való hozzáférését, erősítse az iskolai területre vonatkozó kulturális alapellátást. A projekt az Európia Unió Európai Szociális Alap támogatásából 2 milliárd forint nem visszatérítendő támogatásból valósul meg.

tovább
 → 


AMIT A „MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK” CÍMŰ PROJEKT MÁR LETETT AZ ASZTALRA

Szentendre, 2019. április 29. - Második mérföldkövőhez ért a „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt, mely 2017. február 1. és 2020. január 31. között valósul meg azzal a céllal, hogy a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit felkészítse arra, hogy a közneveléssel együttműködve választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. A fiatal korosztály kultúrához való hozzáférésének növelését, kiemelten a hátrányos helyzetűek felzárkóztatását, valamint a múzeumi szakemberek, a pedagógusok és a leendő pedagógusok érzékenyítését támogató kiemelt projekt kétmilliárd forint vissza nem térítendő európai uniós forrásból valósul meg a Széchenyi 2020 program keretében a konzorciumvezető Szabadtéri Néprajzi Múzeum és konzorciumi partnere a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésében.

tovább
 → 


PORONDON A MIKSZ: A MÚZEUMI ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. november 27. - Hiánypótló, az iskolai közösségi szolgálat (IKSZ) muzeális intézmények által történő hatékonyabb szervezését támogató módszertani kiadványt jelentetett meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (SZNM MOKK) az általa kiadott Múzeumi iránytű sorozat 20. köteteként. A„MIKSZ – Útmutató az iskolai közösségi szolgálat múzeumi szervezéséhez” címet viselő kiadvány bemutatása céljából november 27-én a Fővárosi Nagycirkuszban tartottak sajtótájékoztatót, melyet az iskolai közösségi szolgálatot teljesítő diákokat, valamint a témában kompetens pedagógusokat és múzeumi szakértőket megszólaltató módszertani nap követett.

 

tovább
 → 


HÁLÓZATOK TALÁLKOZÁSA – MÚZEUMOK ÉS KÖNYVTÁRAK A KÖZOKTATÁS TÁMOGATÁSÁÉRT

Budapest, 2019. december 09. - Korábban soha nem volt még példa a könyvtárak és múzeumok olyan nagyszabású együttműködésére, mint ami a Széchenyi 2020 program keretében lassan három éve zajló, 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból megvalósuló „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú projekt keretében tapasztalható. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) konzorciumvezetésével és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár konzorciumi együttműködésével megvalósuló program célja, hogy olyan módszertanok, jó gyakorlatok, mintaprogramok szülessenek, amelyek segítik a könyvtárakat és a múzeumokat abban, hogy az iskolai oktatást kiegészítő élményközpontú programokat dolgozzanak ki. 2019. december 9-én harmadik alkalommal találkoztak egymással a könyvtári szaktanácsadók és a múzeumi koordinátori hálózat tagjai a projekt III. országos szakmai napján a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Központi Könyvtárában annak érdekében, hogy megosszák egymással tapasztalataikat, bemutassák egymásnak jó gyakorlataikat.

tovább
 → 


ÉRTÉK, HATÁS, VÁLTOZÁS – 36 HÓNAP A MÚZEUMOKÉRT ÉS A KÖNYVTÁRAKÉRT: LEZÁRUL A MÚZEUMI ÉS KÖNYVTÁRI FEJLESZTÉSEK MINDENKINEK PROJEKT

Szentendre, 2020.01.23. – A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projektben elért eredményeket ismertették 2020. január 23-án a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. A 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében 2017. február 1. és 2020. január 31. között megvalósult projekt a múzeumi és könyvtári terület intézményeit és szakembereit készítette fel arra, hogy a közneveléssel együttműködve választ adjanak az új társadalmi-gazdasági kihívásokra. A projekt megvalósítása során kiemelt figyelmet fordítottak a fiatal korosztály kultúrához való hozzáférésének növelésére és a hátrányos helyzetűek felzárkóztatására.        

tovább
 →