belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A múzeumpedagógia legkiválóbbjait díjazták a XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón

Szolnok, 2018. október 1. - A múzeumpedagógia legrangosabb hazai elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíjat és a múzeumpedagógusok kiemelkedő egyéni munkájának elismeréseként járó Kiváló Múzeumpedagógus Díjat a szolnoki Aba-Novák Agóra Kulturális Központban megtartott XVI. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár adta át. A díjat átadók között volt még Kassai Hajnal, az EMMI Közgyűjteményi Főosztály főosztályvezetője, Szalay Ferenc Szolnok város polgármestere, Dr. Horváth László, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének alelnöke, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató helyettese, valamint Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ megbízott igazgatója is.

A Múzeumpedagógiai Nívódíj 2003-as alapítása óta a legrangosabb szakmai díjnak számít a hazai múzeumpedagógiai szakmában. Azokat az intézményeket illeti az elismerés, amelyek a díjátadást megelőző évben létrehozott múzeumpedagógiai programjaikkal, kezdeményezéseikkel kimagasló teljesítményt értek el a múzeumi ismeretátadás terén. Az elismerés átadására minden évben az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón kerül sor, amely egyúttal a Múzeumok Őszi Fesztiválja kulturális programsorozat nyitórendezvénye is. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi és Oktatási Módszertani Központ (MOKK) valamint a Damjanich János Múzeum által szervezett ünnepi eseményen három muzeális intézmény részesült Múzeumpedagógiai Nívódíjban, egy intézmény pedig elismerő oklevelet és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott különdíjat vehetett át.

2018-ban a hazai múzeumi szakemberekből álló bíráló bizottság a Múzeumpedagógiai Nívódíj pályázatok értékelése alapján Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesítette a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumot a „Művek vs. Műértők - Festőinasok kalandja a Patkó Imre Gyűjteményben” című projektért, amely adaptálható, egyszerű eszközöket használ és a résztvevők aktivitására épít, a 20. századi művészet szubjektív befogadását és értelmezését támogatja.

Díjazott lett a Tatabányai Múzeum Bányászati Múzeum és Ipari Skanzen „Mesterségem címere” című, drámapedagógia módszereket is felhasználó programcsomagja, melynek felépítése maximálisan megfelel az óvodások életkori sajátosságainak és a kapcsolódó kiadvány is ehhez illeszkedik.

Múzeumpedagógiai Nívódíjas program lett a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Bőröndmúzeum című programja is, mely a magyar néprajzzal, népi életmóddal kapcsolatos múzeumi és társadalmi ismereteket juttatja el olyan iskolai közösségekhez, amelyeknek nincs vagy korlátozott a lehetősége részt venni a Skanzen múzeumpedagógiai foglalkozásain. A zsűri indoklása szerint egy pedagógiailag jól átgondolt programról van szó, mely kifejezetten adaptálható és ingyenes lévén, az esélyteremtés kiváló példája.

A szakmai zsűri döntése alapján elismerő oklevelet vehetett át és a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége által felajánlott 100.000 Ft-os különdíjban részesült a Topolya Község Múzeuma az „Itt állok, mást nem tehetek” című programja, mely a reformáció 500. évfordulójához kötődő, a Vajdaságot átfogó kiállításhoz kapcsolódik. Az indoklás szerint innovatív, a gyerekeket bevonó, széles közönségrétegeket megszólító program újító és korszerű eszközök alkalmazására is jó példa.

A 2018. évi Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívásra beérkezett 12 múzeumpedagógiai fejlesztésről rövid információ az alábbi linken keresztül tekinthető meg:

http://mokk.skanzen.hu/beerkezett-palyazatok-2018.html

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum által alapított, és első ízben 2014-ben odaítélt Kiváló Múzeumpedagógus Díj kétévente kerül átadásra, szintén az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó keretében. A Díj méltó elismerést jelent a múzeumpedagógia területén kiváló múzeumpedagógiai módszert kidolgozó, programot megvalósító, illetve kiadványt megalkotó szakemberek számára. Idén a szakmai zsűri Joó Emesét találta érdemesnek az elismerésre.

Joó Emese a jelenkori múzeumi és társadalmi jelenségekre folyamatosan reflektálva építi fel előremutató múzeumpedagógusi és etnográfusi szakmai munkáját. Toleráns, nyitott, kreatív, lényeglátó kérdéseket megfogalmazó és a véleményéért kiálló személyiségként az utóbbi tíz évben meghatározó személetformálója volt a hazai múzeumpedagógiai szakmának. Doktori képzésben vesz részt, tudását egyetemi oktatóként és számtalan szakmai műhelyen adja tovább az érdeklődőknek. Felkészült mentorként számos fiatal kollégát indított el a múzeumpedagógusi pályán és nyújt folyamatos inspirációt munkatársai és tanítványai számára.

Az ünnepélyes díjátadó után kezdetét vette a „Múzeum? Családban marad!” című szakmai konferencia. A „Család évéhez” kapcsolódó konferencián a múzeumi szakemberek és pedagógusok abba nyerhetnek betekintést, hogy a hazai múzeumok miként gondolkodnak a családoknak szóló programokról, és milyen speciális élmények kínálásával tudják generálni az eltérő generációk közötti párbeszédet és elősegíteni a minőségi szabadidő családi körben ugyanakkor múzeumi környezetben való eltöltését.

További információ:

Kontrohr Andrea

kommunikációs csoportvezető

Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek

06 30 322 5708

kontrohr.andrea@skanzen.hu

www.oszifesztival.hu


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben