belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Nagy Rajzolás - sikeres programok

Rétközi Múzeum – Kisvárda: 930 fő

Program címe: Mesélő macskakövek - Kisvárdai életképek a múltszázadból

Egy nagyon hosszú utcarészlet készült gyerek és felnőtt rajzokból, amely időrendiségben mutatja be Kisvárda történetét, kulturális- és mindennapi életét. A rajzok mindegyike egy-egy szimbolikus macskakő a sétálóutcában. A korszakhatár a századforduló és a két világháború közötti időszak volt. Az eseményt egy közös mese megírása zárta le, melyet a résztvevők a rajzok alapján mondatonként írtak meg. Ez a mese elmond valamit Kisvárdáról, valamit, ami volt, vagy ami − lehetett volna. A programba sikerült abba a város iskoláit, óvodáit, kulturális intézményeit és a fogyatékkal élők helyi szervezeteit is.

ÖTLET: iskolák, szervezetek bevonása, több korosztályt szólított meg a program

Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár – Budapest: 600 fő

Program címe: Boldog születésnapot Magyar Mezőgazdasági Múzeum!

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár 120. évfordulójához közeledve azt szerették volna a szervezők, ha a látogatók is lerajzolják azt, hogy mit jelent nekik a múzeum, és mit üzennek a Vajdahunyadvárnak a születésnapja alkalmából. Rögtönzött kiállításon mutatták be a rajzokat, illetve egy külön, erre a programra készített vársziluettre lehetett a látogatóknak a szöveges irományaikat, születésnapi köszöntőiket kifüggeszteni a program teljes ideje alatt. A gyerekek festhettek, vághattak, ragaszthattak, mindenki a maga elképzelése, tempója és módszerei szerint alkothatott, azaz alkotás szabadsága így maximálisan megvalósult.

ÖTLET: ünnepi alkalom

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum – Hatvan: 302 fő

Program címe: A HATVANI Nagy Rajzolás

A hatvani téma a megújulás, a fejlődés okozta öröm. A rendezvényt megelőző esős napok ellenére is szép számmal jelentkeztek a csoportok és az osztályok. Mivel az időjárás nem tette lehetővé a szabadban történő rajzolást, így a programban az előre bejelentkezett csoportok vettek részt. A rajzolás helyszínei a következők voltak: a Vadászati Múzeum Lovagterme, az Élménytér, a Széchenyi Zsigmond Könyvtár és a Hatvany Lajos Múzeum. A rajzolás 10 órakor kezdődött mindegyik helyszínen, majd 11-kor a csoportok a kastély történeti kertjébe vezető díszlépcső előtti hársfasorban gyülekeztek és egy közös tánccal ünnepeltük meg a művek megszületését, majd a resztvevőkről és az alkotásokról közös fotó készült a parkban. A hangulat remek volt, minden gyermek büszkén állt elkészített műve mellé. A programon hét hatvani intézmény növendékei vettek részt. A jövőben a résztvevő helyi intézmények száma, illetve a környékbeli óvodák és iskolák megszólítása révén, valamint az egyéni résztvevők bevonásával a program erősíthető.

ÖTLET: iskolák bevonása, több helyszín

Ferenczy Múzeum – Szentendre: 300 fő

Program címe: Variációk szentendrei házakra

A Fő téren szentendrei házakról készült homlokzatrajzait tervezhették/festhették egyedivé az arra vállalkozók, majd ezeket a terveket csipeszekkel kifeszített spárgákra helyezték. Ily módon a Pestis Kereszt körül sugaras irányba utcákat hoztak létre. A MŐF programján belül ezzel az eseménnyel az intézmény egy újabb szakágát hangsúlyozta - ezúttal a helytörténetet. A szabadtéri helyszín kockázatos, a siker sokban függ az időjárástól, ugyanakkor vonzó, mert látható, központi helyén van a városnak. A bel-és külföldi turisták különösen szeretik ezeket a közös megmozdulásokat - ezért is választották a szervezők ismét a Fő teret helyszínnek. A nyelvi akadályokat kétnyelvű (magyar, angol) ismertetőkkel hidalták át, bevonva ezzel a külföldieket is a programba. A munkatársak igyekeztek olyan feladatot kitalálni, ami gyerekeknek és felnőtteknek is érdekes, ugyanakkor látványos és nem nehéz, néhány perc alatt elvégezhető feladat.

ÖTLET: programot kivitték az utcára, külföldiek bevonása

Vehiculum-Ház Közérdekű Muzeális Gyűjtemény Múzeumpedagógiai Tagintézmény/Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, AMI – Besenyszög: 299 fő

Program címe: Besenyszög képregénye

Az elmúlt évekhez hasonlóan az intézmény idén is megrendezte a Nagy Rajzolást, Besenyszög központjában több helyszínen. A program ebben az évben a Besenyszög képregénye címet kapta. A cél az volt, hogy képregény formában megörökítésre kerüljön Besenyszög múltja és jelene. Ebben az évben négy helyszínen vonták be a város lakóit, dolgozóit a képregény készítésébe. Ebben az évben is nagy örömmel csatlakoztak a programhoz a helyi Chiovini Ferenc Kolping Katolikus Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény diákjai és pedagógusai, valamint a helybéli Eszterlánc óvoda óvodásai és a lakosság nagy része is szívesen vett részt az alkotásban. A helyi orvosi rendelőnél is felállítottak a szervezők egy rajztáblát, ahol a betegeknek a várakozási idő egyhangúságát is némileg színesítette az alkotási lehetőség, amelyet minden résztvevő élvezett. A Besenyszög városa idősek otthona lakói közül is többen felfrissítették a rajzolói, festői tudásuk, tehetségük. A program sikeréhez nagyban hozzájárultak, a kellemes időjárási viszonyok is, valamint a városi intézmények közreműködése.

ÖTLET: együttműködés más intézményekkel, több helyszín

Vasarely Múzeum – Budapest: 246 fő

Program címe: Képzeld el és rajzold le!

A Vasarely Múzeum ősszel pályázatot hirdetett a nagyközönség számára, arra ösztönözve minden korosztályt, hogy egy 1974-es, a Vasarely Múzeumban látható Vasarely kollázsról írjon és illusztráljon egy verset vagy egy történetet. A múzeum azt szerette volna, hogy a felhívásba látássérültek is bekapcsolódhassanak, ezért elkészítették a kép térbeli modelljét is, amely modell segítette őket Vasarely művészetének a megértésében. Az alkotás az első állomáson önműködő volt: aki leült az asztalhoz, az rögtön nekilátott, mert ha már ott dolgozott valaki az asztalnál, abból egyértelmű volt, hogy mit kell csinálni. A feladat egyszerű volt, és mindenkinek sikerélményt tudott nyújtani. Ugyanakkor nem született két ugyanolyan megoldás: mindenki nagyon kreatív tudott lenni a kereteken belül. Az alkotáshoz kevés eszköz kellett: csak cellux és a papír csíkok. A harmadik állomáson Vasarely fekete-fehér korszakában merülhettek el a látogatók. A tengelyük körül átbillenő négyszögekből keletkező rombuszokkal és parallelogrammákkal izgalmas, térben mozgó rácsokat hozhattak létre. A fonal és bambusz használatával pedig az anyagok különféle tulajdonságaival is kísérletezhettek.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, látássérültek bekapcsolása a programba

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben