belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Hetedhét Játékfesztivál – játék, múzeum és tudomány egy tömegrendezvényen

Dr. Nagy Veronika (Hetedhét Játékmúzeum) prezentációjának rövid bemutatása:

A 2012-ben Székesfehérváron létrejött Hetedhét Játékmúzeum állandó kiállítása Moskovszky Éva polgári játékgyűjteményét, valamint Réber László gyermekeknek és felnőtteknek szóló könyvillusztrációit mutatja be. A Moskovszky-gyűjtemény tudományos feldolgozásával párhuzamosan az intézmény nagy hangsúlyt fektet a tudományos eredményekre épülő tudás élményszerű közvetítésére. A közművelődés, az ismeretterjesztés, és a múzeumpedagógia folyamatosan összekapcsolódik a tudományos munkával, és az intézmény múzeumpedagógiai tevékenysége túlmutat az oktatási intézményeknek szervezett foglalkozásokon és a múzeumban rendezett családi programokon.


A Hetedhét Játékfesztivál két napos, városi tömegrendezvény a gyermeknap alkalmából, melynek megszervezése és lebonyolítása nagy kihívás egy kismúzeum számára, ugyanakkor kitűnő, és múzeum-szakmai szempontból is egyedülálló alkalma a (tömeges) múzeumi értékközvetítésnek. A fesztivál alapkoncepciója minden évben egy-egy jól körülhatárolható és sokrétűen bemutatható, tudományos eredményekre épülő téma kifejtésével valósul meg, amely egy mesés történetbe ágyazva, próbatételek formájában elevenedik meg és válik közérthetővé a gyerekek számára. Székesfehérvár belvárosa tömegeket vonzó játéktérré alakul erre a két napra, de a próbatételek során a gyerekeknek be kell jutniuk, és feladatokat kell megoldaniuk a múzeum falai között is. Az intézmény ezzel utcára viszi a múzeumpedagógiát, és évről évre széles közönség számára teszi elérhetővé a múzeumban folyó tudományos kutatások eredményeit.


A több ezer látogatót számláló fesztivál lebonyolításához elengedhetetlen a múzeumi és a múzeumon kívüli szakemberek kooperációja, ennek érdekében az intézmény aktívan működik együtt más kulturális és oktatási intézményekkel, valamint a civil és a versenyszféra számos képviselőjével is.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben