belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterségek nyomában - sikeres programok

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark – Ópusztaszer: 1147 fő

Program címe: Mihály-napi sokadalom az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban

A program vonzotta a látogatókat, ugyanis a régi mesterségek, a Skanzen hangulata magával ragadta az érdeklődőket. A siker egyik legfőbb tényezője mindenképp a kedvező időjárás volt, ugyanis a programok a szabad ég alatt zajlottak, így ez a tényező alapvető fontosságú. Az idei rendezvény egybefolyt egy új emlékmű felavatásával, ami szintén növelte a látogatószámot és a két esemény jól erősítette egymást. A malom melletti gyermekeknek felállított saját eszközökből összerakott népi játszótér, valamint az Oskola mögötti lovagoltatás is jelentős sikertényezőként jelölhetők meg.

ÖTLET: új tematika, több esemény összekapcsolása

Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont Széchenyi István Emlékmúzeum – Nagycenk: 1012 fő

Program címe: „Mester és művész” fa a mester és a művész kezéből

Az időszaki kiállítás két falubéli alkotót mutatott be, akik a fával foglalkoznak. Az egyik asztalos, a másik faszobrász, mindketten más-más megközelítéssel dolgozzák fel a faanyagot. Gráf Gyula asztalos műhelyének berendezéseivel, gyűjteményének jelentősebb darabjaival, Nagy László fából készült trófea alátéteivel, tükreivel, dísztárgyaival találkozhatott a látogató. A kiállítás így két egységből állt, melyek egymásra épültek, emellett a gyermekek számára famintákat helyeztek el a szervezők, melyek segítségével megismerkedhettek a különböző fafajtákkal.

ÖTLET: tematika újdonsága, alkotók személye

Néprajzi Múzeum – Budapest: 590 fő

Program címe: Hagyományos mesterségek, digitális motívumok, természetes mozdulatok

A székelykaputól a törülközőig. Szinte Gábor gyűjtései című kiállításhoz kapcsolódóan hagyományőrző kézműves mesterségekkel, erdélyi táncokkal, a népzenei és világzenei koncerttel, szabadkézi és digitális mintakincs rajzolási és tervezési lehetőséggel várta a Néprajzi Múzeum a közönséget. A programokon a tárgyalkotó népművészeti hagyomány ápolását és kortárs továbbéltetési lehetőségeit egyaránt a gyakorlatban, korhatár nélkül lehetett kipróbálni. A délelőtti programokban felléptek a Hubay Jenő Zeneiskola növendékei a Lakodalom a székelykapu árnyékában című zenés mesejátékkal, a Liget Táncakadémia táncosai és a Góbé Zenekar. A programot gyerekeknek szóló múzeumi óra, felnőtteknek szóló tárlatvezetés és kézműves foglalkozások színesítették. A látogató közönségnek a legnagyobb élményt a Hubay növendékek kifejezetten az erre a programra készített interaktív zenés mesejátéka jelentette. Emellett nagy sikere volt a kézműves mesterek személyes jelenlétének, akikkel együtt a közönség újraértelmezte és újraalkotta a hagyományos székelykapu motívumokat.

ÖTLET: színes programkínálat, együttműködés másokkal

Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központ, Helytörténeti Gyűjtemény – Mindszent: 480 fő

Program címe: „Mestere volt egykor” Régi mesterségeink tárgyi emlékei

A „Mestere volt egykor...” című kiállítás fő célja az volt, hogy a raktárban található, a hajdani mesterségekhez kötődő tárgyi emlékanyagból a múzeum ízelítőt nyújtson közönségének. Ezek a kézműves tevékenységek sok esetben a mai - különösen a fiatal - nemzedékek számára már szinte alig vagy csupán hírből ismert érdekességek. A szabómester, a cipész, a mézeskalácsos, patkolókovács stb. eszközeit, szerszámait, illetve egyes termékeit csoportosítva helyezték el a kiállítóteremben, így azt körbejárva a látogatók egyszerűen áttekinthették az egész tárlatot. A szervezők a kiállítással próbálták a puszta tárgyakon túl megidézni azt az egykoron létezett, mára már letűnt kapcsolatot és viszonyrendszert is, amely a mesterembereket és gonddal készített, egyedi termékeiket a településről az itt élők mindennapjainak fontos szereplőivé emelte.

ÖTLET: tematika újdonsága

Bajor Gizi Színészmúzeum – Budapest: 440 fő

Program címe: Kesztyűs bábtól a marionettig - Kézműves foglalkozások különféle bábtechnikákkal

A Múzeumok Őszi Fesztiválján nem csak a bábművészettel foglalkozó, szakmai közeget szólította meg az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet – a tudós és laikus érdeklődők mellett nagy figyelmet fordítottak a szervezők a programok összeállítása során a gyerekközönség megszólítására is. Kesztyűsbábtól a marionettig címen futott a fesztivál ideje alatt az a különböző életkorokhoz igazított múzeumpedagógiai program, amely során az iskolás osztályok a bábkészítésen keresztül ismerkedtek meg a bábművészettel és a bábjátékok alapjával: a bábbal. A foglalkozást osztályok és évfolyamok látogatták, a 20 fős osztályoktól a 60 fős évfolyamig a figurák megalkotása mindig több csoportban zajlott, azon elv szerint, hogy a különböző technikák által létrehozott bábok és maszkok alkalmasak legyenek egy, az évfolyamnak megfelelő kötelező irodalmi olvasmány feldolgozására. E sorozat érdeklődőinél volt a legfeltűnőbb megtapasztani, hogy egy-egy iskolából több osztály is eljött a kézműves programokra, vagyis szájról-szájra terjedt ennek a híre.

ÖTLET: bejáratott program, iskolák bevonása

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben